De meeste (hand)chirurgen volgen een tussenweg, waarbij het zichtbaar aangetaste weefsel, zoveel als technisch redelijkerwijze mogelijk is, wordt verwijderd. Het doel van de operatie is de vinger weer zoveel mogelijk te kunnen strekken. Uw plastisch chirurg vertelt u welke ingreep voor u het meest geschikt is.
De herstelperiode van de operatie is 4-8 weken en de uitwerking kan tot een jaar duren. Het is geen garantie dat de vingers weer volledig kunnen strekken. Er wordt een gipsverband aangelegd, met eventueel een drain. Binnen een paar Page 3 3 dagen wordt u gezien door de revalidatiearts.
Er is geen behandeling waardoor de ziekte van Dupuytren verdwijnt. Medicijnen helpen niet. Ook een prik met medicijnen niet. Een spalk of fysiotherapie werken ook niet.
Klachten en symptomen
Meestal is er bij Dupuytren geen pijn aanwezig, echter wordt het wel als hinderlijk ervaren dat de ringvinger, pink en eventueel de hand krom gaan staan. Bij het gebruik van de handen kunnen de verdikkingen soms wel pijnklachten geven.
De operatie duur verschilt per soort ingreep. Dit kan variëren van 15 minuten tot soms twee uur. ! Let op: u mag geen sieraden dragen aan uw hand en pols.
De aandoening begint meestal met een knobbeltje in de handpalm, tussen de huid en pezen. De knobbels kunnen samengroeien tot strengen, die de vinger kromtrekken. Soms ontstaat de streng binnen enkele maanden, soms kan het jarenlang duren.
Hand hooghouden
De eerste 2-3 dagen is het belangrijk dat de hand niet te veel gaat zwellen. Leg de hand tijdens zitten en slapen hoog op een kussen; net iets hoger dan je elleboog. Het vocht zakt dan weg uit je hand/pols naar het laagste punt. Gebruik de eerste dagen een sling/mitella tijdens lopen.
Behandeling Dupuytren
Deze aandoening is goedaardig en kan vanzelf overgaan. Wanneer er echter belemmeringen ontstaan in het bewegen of tijdens het dagelijks leven en uitvoeren van handelingen, is het raadzaam iets aan de klachten te doen. Het is belangrijk de handen zo beweeglijk en functioneel mogelijk te houden.
Kromstand van de vingers
Het gevolg van de ziekte van Dupuytren is dat u uw hand minder goed kunt gebruiken. De ziekte is niet te genezen, wél te behandelen. Het advies is om te opereren zodra er kromstand ontstaat.
Dupuytren is niet te genezen, wel zijn er verschillende behandelingen die de kromstand in de vinger kunnen opheffen. Wat de beste behandeling voor u is hangt af van uw specifieke situatie en natuurlijk van de ernst van de ziekte van Dupuytren.
Bij de ziekte van Dupuytren wordt het bindweefsel in uw hand(palm) dikker en het groeit. Op de plaatsen waar het bindweefsel verdikt is, voelt u knobbels of strengen in of onder uw huid. Deze knobbels en strengen verschrompelen na verloop van tijd, waardoor uw vingers of duim krommer gaan staan.
Omdat de ziekte van Dupuytren altijd terug komt, is het mogelijk dat u meerdere keren in uw leven behandeld moet worden. De Triggerfinger, ook wel tenosynovitis stenosans of hokkende vinger genoemd, is een aandoening die veel voorkomt.
Meestal moet u een Levame-spalk dragen die moet aangelegd worden zonder spanning en met de vinger(s) recht. U mag uw vingers niet stretchen of overstrekken. U draagt de spalk 's nachts gedurende 8 weken.
Het Martini Ziekenhuis heeft onlangs het exclusieve predicaat 'Hand Trauma and Replantation Center' gekregen van de FESSH, dat is de Europese Handchirurgie Vereniging.
Door de hand hoog te houden en de spieren te gebruiken, kan pijn en zwelling voorkomen worden. Houd de hand altijd boven het niveau van het hart. De zwaartekracht zorgt ervoor dat het bloed en het lymfevocht terug lopen. Dit voorkomt stuwing en stase (stilstaan van lichaamsvochten) in de hand.
De ziekte van Dupuytren ontstaat door het toenemen van bindweefsel onder de huid. Dit geeft strengen en knobbels. Deze strengen kunnen in de hele handpalm en in alle vingers voorkomen. De strengen kunnen samentrekken waardoor vingers krom gaan staan en niet meer goed zijn te strekken.
Oorzaak: Bij de “contractuur van Dupuytren” trekken de vingers krom door het verkorten en verdikken van een bindweefselstreng tussen de peesscheden en de huid van de vingers. Deze aandoening treedt het meest op bij de pink en ringvinger maar de andere vingers kunnen ook aangedaan zijn.
De ziekte van Dupuytren, ook wel bekend als koetsiershand, is een veelvoorkomende aandoening van de handpalm en/of vingers. Het bindweefsel in de handpalm en/of vingers wordt steeds dikker waardoor er strengen en onderhuidse knobbels ontstaan. Deze strengen worden nogal eens verward met pezen, maar dat is niet juist.
Na de lokale verdoving maakt de handspecialist een kleine snede in de handpalm, zoekt de peesschede op en snijdt deze in. Op die manier wordt de pees vrij gelegd zodat buigpezen weer ruimte krijgen zich vrij te bewegen. Na de ingreep krijgt u een drukverband. De ingreep duurt ongeveer 10 minuten.
Bindweefselknobbel (fibroadenoom)
Deze knobbel ontstaat door wildgroei in het bindweefsel. De knobbel drukt het omringende weefsel opzij, maar zal niet naar binnen groeien. Het voelt aan als een stevig knobbeltje. Er kan een reden zijn om een fibroadenoom onder controle te houden door middel van echografie.
Er ontstaan knobbels en strengen onder de huid. Na verloop van tijd verschrompelt het overtollige bindweefsel, waardoor de vingers krom trekken en niet meer recht gebogen kunnen worden. Daarom wordt de ziekte van Dupuytren ook wel 'koetsiersziekte' of 'klauwhanden' genoemd.
Wat is de oorzaak van verstijfd of verkleefd bindweefsel? Het bindweefsel kan door verschillende oorzaken verstijfd en/of verkleefd raken, bijvoorbeeld door te weinig beweging, maar ook door te veel beweging, herhaalde bewegingen, trauma, verkeerde houding, pijnklachten, etc.
Hoe lang duurt handtherapie? De duur van de behandeling hangt helemaal van de aandoening af. De eerste 6 weken na een operatie of na een gipsperiode zijn vaak essentieel omdat het lichaam dan littekenweefsel aanmaakt. Het veranderen van littekenweefsel duurt wel tot een jaar!
De eerste dag na een narcose mag je niet autorijden. Hoe snel je wel weer mag rijden hangt af van je conditie en het soort operatie dat je hebt gehad. Volg altijd het advies van je behandelend arts. Het is ook erg belangrijk dat je goed naar je eigen lichaam luistert.
De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving. De plaatselijke verdoving is even pijnlijk, van de operatie zelf voelt u niets. De operatiewond wordt meestal gehecht.