De verpleegkundige verzorgt en controleert de thoraxdrain regelmatig. Ook wordt dagelijks gecontroleerd of de pleisters die de insteekopening bedekken nog goed zitten. Daarnaast wordt gecontroleerd of het vocht / de lucht nog goed af kan lopen.
Houd het drainagesysteem altijd onder het niveau van de thoraxholte. Controleer tijdens de verzorging of de hechting waarmee de drain gefixeerd is nog intact is. Verzorg de insteekopening 1x per 24 uur.Bij gebruik van huidfolie is 1x per week verzorgen voldoende.
Hoelang u de thoraxdrain houdt, is afhankelijk van de snelheid waarmee lucht of vocht uit de borstholte verdwijnt. Een thoraxdrain kan een pijnlijke ervaring zijn. Met pijnstillers proberen we te zorgen dat u zo min mogelijk pijn heeft. U blijft opgenomen zolang u de drain heeft.
Bij een thoraxdrainage bestaat er een kleine kans op het optreden van een bloeding of (wond)infectie. Daarnaast kan het opvangsysteem van de thoraxdrain voor kleine problemen zorgen, bijvoorbeeld door een geknikte slang of lekkage.
Na een operatie aan uw longen krijgt u meestal een thoraxdrain. Vaak komt er bloed of vocht in uw borstholte tijdens de operatie. Om te zorgen dat uw long na de operatie goed kan werken, krijgt u een thoraxdrain.
U mag na een klaplong 6 weken niet tillen en geen zwaar werk doen.
Verwijderen van de thoraxdrain
De arts verwijdert de hechting waarmee de drain vastzit en trekt de drain eruit. Het insteekgaatje wordt verbonden met een gaasje met steriele vaseline. De vaseline zorgt ervoor dat het gaatje luchtdicht wordt. Het verwijderen van de drain is over het algemeen niet pijnlijk.
Symptomen klaplong
Hij krijgt plots een scherpe, snijdende pijn. Die pijn voelt u vooral tijdens de ademhaling. Na enige tijd kan er ook kortademigheid, benauwdheid optreden. Meestal wordt de pijn afgewacht.
Het is belangrijk te constateren dat de drainage middels waterslot veilig is bij patiënten met luchtlekkage. Slechts bij een forse luchtlekkage, toename van een pneumothorax of toename van subcutaan emfyseem is zuigdrainage mogelijk geïndiceerd.
Na de opvangkamer volgt het waterslot (“water seal”). Het waterslot dient ervoor om te zorgen dat er wel lucht uit, maar geen lucht vanuit de buitenwereld in de patiënt kan komen.
Thoraxdrain bij longvocht
Dit om te voorkomen dat het vocht zich terug ophoopt tussen de vliezen. Via de drain wordt een medicijn tussen de vliezen gespoten. Hierdoor “kleven” de longvliezen aan elkaar. Na het inspuiten van het medicijn wordt de drain gedurende 1,5 uur afgeklemd.
Pathofysiologie. Thoraxdrainage wordt toegepast om lucht en / of vocht uit de thoraxholte te verwijderen. De pleura maken voortdurend vocht aan (meer dan 1000 mL / 24 uur bij gezonde personen) om de pleura soepel langs elkaar te laten bewegen tijdens ademhaling.
U kunt met een drain gewoon douchen. Wel moet de insteekopening goed afgeplakt zijn met het doorzichtige folie. U mag niet in bad, de wond kan week worden en u loopt kans op het krijgen van een infectie. Draag gemakkelijk zittende kleding, zodat de drain niet wordt afgekneld.
Passief (op 'waterslot') • Er is een open verbinding met de bui- tenlucht en drainage vindt plaats via zwaartekracht. Eventuele overdruk kan ontsnappen. Het waterslot voorkomt dat vocht of lucht terugloopt, mits het opvangsysteem lager is geplaatst dan de patiënt.
Er zijn verschillende vormen van een pneumothorax: spontane pneumothorax. secundaire pneumothorax. traumatische pneumothorax.
Bij een pneumothorax komt de long los en wordt de long platgedrukt. Bij een spanningspneumothorax is er zoveel lucht aanwezig in de pleura dat niet alleen de long wordt platgedrukt, maar dat door de overdruk in de pleura ook het hart en de bloedvatstructuren naar de andere zijde worden verdrongen.
De pleuraholte is de ruimte tussen de long en de binnenkant van de borstkas. Bij een klaplong is er lucht in deze ruimte gekomen, waardoor de long naar binnen klapt.De long kan dan niet meer goed meedoen met de ademhaling.
Thoraxdrainage kan op twee manieren plaatsvinden. Passief (op 'waterslot'): voor de drainage dient de zwaartekracht en er is een open verbinding met de buitenlucht. Een voordeel is dat eventuele overdruk in de thoraxholte zo kan ontsnappen.
In een vliegtuig op kruishoogte is de luchtdruk vergelijkbaar met die op een bergtop van 2.400 meter. Dit significante verschil met het niveau op de grond kan ervoor zorgen dat de ingesloten lucht in de pleuraholte uitzet en een bestaande pneumothorax verergert.
Ga pas weer vliegen als je minimaal 1 tot 2 weken hersteld bent. Voor vliegtuigpersoneel gelden andere regels. Je mag na je herstel weer parachutespringen. Je mag na een klaplong niet meer duiken met perslucht (scubadiving), ook als de long geplakt is.
Is je long niet ver ingeklapt, dan is rust meestal voldoende om je klaplong te genezen. Je lichaam zorgt zelf dat de klaplong goed geneest. Heb je pijn? Vraag je arts dan gerust om pijnstillers.
Om de longvliezen aan elkaar te plakken wordt door de longarts via de drain een medicijn tussen de longvliezen gespoten, dat de longvliezen met elkaar laat vergroeien (het zogenaamde plakken). Om dit medicijn goed in te laten werken, wordt de drain na het inspuiten van het medicijn enige tijd afgeklemd.
RECIDIVEREND MALIGNE PLEURAVOCHT Maligne pleuravocht recidiveert gewoonlijk binnen en kele dagen na drainage.
De hoeveelheid pleuravocht is normaal maar enkele milliliters.