Om jezelf te kunnen zijn moet je weten wie dat is. Je moet je bewust zijn van je sterke en zwakke kanten, je emoties, verlangens en gedachten. Dat gaat van weten welke kleren je mooi vindt tot je neiging tot terugtrekken bij ruzies kennen, tot weten hoe je je op bepaalde momenten voelt.
Tijd voor bezinning nemen, is goed. Gewoon even stilstaan, afstand nemen van je dagelijkse routine en tot rust komen. Om jezelf weer helemaal op te laden, nieuwe inspiratie op te doen, vragen en problemen die spelen aan te pakken, weer te leren genieten en je gelukkig voelen.
Probeer elke dag een moment voor jezelf in te plannen om na te denken over wat je die dag hebt meegemaakt. Neem er even de tijd voor en zet het op papier. Je krijgt hierdoor een moment om te reflecteren én je creëert op deze manier ruimte om op nieuwe ideeën te komen.
Door je te gedragen zoals je je wilt voelen, kun je het bijpassende gevoel ervaren. Door je rustiger te gedragen en meer te accepteren zul je meer rust ervaren. Door je te gedragen als een energiek persoon die snel dingen afhandelt zul je je echt energieker gaan voelen.
Als je bewust bent van de situaties waarin je jezelf helemaal kwijt kan zijn, is het belangrijk om rust en ruimte in je hoofd te creëren. Door jezelf terug te trekken en je persoonlijke verlangens te ordenen, kun je de oorzaak achterhalen waar je jezelf bent kwijtgeraakt.
Om terug te gaan naar jezelf moet je meer doen: meer jezelf onderzoeken, meer tijd met jezelf doorbrengen, meer uitgaan van je eigen voorkeuren. Wie je bent en wat je wilt, is de basis van alles. Dat lukt niet vanzelf en niemand anders kan het voor je uitzoeken.
'Jezelf kunnen zijn' heeft te maken met de competenties 'betekenisgeving, 'positieve mindset' en 'engagement voor persoonlijke doelen'. Ze zitten vervat in volgende drie vragen. 'Wat vind je belangrijk in je leven'? is misschien wel de duidelijkste, maar niet de gemakkelijkste vraag.
De krachtigste hulp om tot kijken naar jezelf te komen, vormt wellicht het contact met een ander. Een ander kan in het algemeen gemakkelijker rustig naar je kijken, op je ingaan en je helpen tot een beeld van jezelf te komen. Iemand die opgaat in een emotie hoort bijvoorbeeld een ander tegen zich zeggen: “Is er iets?
Om je vrij te voelen is het een kwestie van vol houden! Vrij zijn betekent volgens het woordenboek: dat je onafhankelijk bent van de macht of wil van een ander. Het betekent ook dat jouw emoties en verlangens er mogen zijn! Je legt jezelf geen beperkingen op.
Innerlijke vrijheid betekent echter meer dan vrij van – vrij van een degelijke innerlijke dwangmatigheid. Het betekent juist óók een je-vrij-voelen tot … Een vrije ontplooiing van wat je de wereld te bieden hebt. Als een kalm maar onstuitbaar opwellen vanuit een innerlijke bron, stromend naar je eigen delta.
Als je je lange tijd somber voelt, dan kan het zijn dat je een depressie hebt. Bij een depressie voel je geen of weinig emoties, soms ook geen verdriet. Je hebt geen plezier meer in je leven, niets is nog leuk en je hebt nergens energie voor. Je komt slecht in slaap, of je kan juist moeilijk uit je bed.
Kijk goed en laat de gevoelens die er bij je opkomen zich als vanzelf aandienen. Geen oordeel, alleen observatie. Accepteer wat er is, of het nou boosheid/verdriet/angst of juist liefde/dankbaarheid/geluk is. Benoem jouw emoties en kijk wat ze tegen jou te zeggen hebben.
Je verdriet met iemand delen kan enorm verbinden. Ik heb dat zelf meerdere keren ervaren dat je, door je tranen de ruimte te geven, een intense verbinding met iemand kan voelen. Dat komt omdat je op zo'n moment zo puur tot jezelf komt, dat je vanuit jouw 'zijn' expressie geeft aan iets waar je verdrietig om bent.
Niet kunnen genieten van leuke dingen komt bij veel mensen wel eens voor. Het kan een teken zijn dat je beheerst wordt door bijvoorbeeld uitputting, verdriet, depressie of teleurstelling. Niet kunnen genieten van leuke dingen is iets waar je korte tijd last van kunt hebben, maar het kan ook lang aanhouden.