Suriname was van 1667 tot 1954 een Nederlandse kolonie in Guyana; het lag ten oosten van de eveneens Nederlandse kolonie Berbice en ten westen van Frans-Guyana. De Britse kolonie Willoughbyland werd in februari 1667 veroverd door de Zeeuw Abraham Crijnssen; Willoughbyland werd hernoemd naar Suriname.
Hierdoor hebben Guyana (het voormalige Brits Guyana), Suriname, dat vroeger Nederlands Guyana heette en Frans Guyana (Cayenne) de omvang, die ze heden en dage hebben. Wat in Nederland een provincie wordt genoemd, heet in Suriname een district.
Hij werd daarom ook al bewoond door de inheemsen, die er een dorp hadden met de naam Parmirbo, Parmurbo of Parmarbo, waarvan de naam "Paramaribo" is afgeleid. De betekenis in de Tupi–Guarani taal die zij spraken, is para "grote rivier" en maribo "inwoners". In 1613 werd er een Amsterdamse factorij gesticht.
De naam Suriname is afgeleid van de Surinen, een Indianen stam die leefde in het gebied dat tegenwoordig Guyana heet. Paramaribo komt van Parmurbo, dat "stad van bloemen" betekent. Parmurbo was een Amerindiaanse nederzetting op dezelfde plek van het huidige Paramaribo.
De Nederlandse slavenhandel begint in de zeventiende eeuw. De WIC koopt tot slaaf gemaakten aan de West-Afrikaanse kust, verscheept en verkoopt ze aan plantage-eigenaren in Amerika, de Nederlandse Antillen en Suriname. Daar verrichten ze vervolgens dwangarbeid op de plantages.
Suriname was van 1667 tot 1954 een Nederlandse kolonie in Guyana; het lag ten oosten van de eveneens Nederlandse kolonie Berbice en ten westen van Frans-Guyana. De Britse kolonie Willoughbyland werd in februari 1667 veroverd door de Zeeuw Abraham Crijnssen; Willoughbyland werd hernoemd naar Suriname.
A di mi yere yu friyari. .. Gelukkige verjaardag grappig, Verjaardag, Gefeliciteerd.
Naast het feit dat Suriname geen witte stranden heeft, heeft Suriname ook geen helderblauw water. Al het natuurlijke water in de Surinaamse rivieren is hartstikke zwart. De recreatieoorden met het surrogaat strand liggen allemaal langs de diverse rivieren die het land rijk is. En dat water is dus allemaal zwart.
De munteenheid in Suriname is de Surinaamse dollar (SRD). Per 1 januari 2004 is de Surinaamse gulden als munteenheid vervangen door de Surinaamse dollar. Duizend Surinaamse gulden is één SRD geworden.
Suriname is in principe een veilig land. Raadpleeg voordat je naar Suriname gaat wel altijd het actuele reisadvies.
Hoewel Suriname rijk is aan belangrijke grondstoffen en tevens een verzorgingsstaat is, leeft 20% van de bevolking in armoede (ter vergelijking: in Nederland leeft 'maar' 8% van de bevolking in armoede). Dit komt door de hoge werkloosheid (geen werk is geen loon), maar ook door de hoge staatsschuld.
Belangrijke rivieren in Suriname zijn de Marowijne (grensrivier met Frans-Guyana), de Suriname, de Commewijne (lopend van oost naar west), de Coppename, de Tapanahoni (zijrivier van de Marowijne), de Saramacca en de Corantijn, die de grens met Guyana vormt.
Suriname is een smeltkroes van culturen. Het mag dan wel een van de kleinste landen in Zuid-Amerika zijn, het is ook een van de meest veelzijdige landen. De culturele diversiteit van zie je voornamelijk terug in de Surinaamse keuken, talen, religie en de multiculturele samenleving.
Tot slaaf gemaakten hadden geen oorspronkelijke familienamen, maar werden door hun eigenaar aangesproken met hun doopnaam, een vroegere stamnaam of een racistische of denigrerende naam.
In 1492 ontdekte de Spanjaarden de Guyana's. Rond 1600 werden de eerste handelsposten gesticht. De werkelijke kolonisatie van Suriname begon in 1651 toen de Engelse gouverneur Francis Willougby vanuit Barbados suikerplanters naar Suriname stuurde om plantages te stichten en te bewerken.
In Surinaams betekent auto: Waggi, oto, wagi (we hebben 3-vertalingen gevonden).
Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
Voor een strandvakantie ben je in Suriname aan het verkeerde adres, want de Caribische kust is daarvoor te moerassig. Wel worden er strandjes aan de rivieren geschikt gemaakt voor recreatie.
Suriname is een prachtig en veelzijdig land en er zijn heel veel redenen om dit mooie land in Zuid-Amerika te bezoeken. Onze Travel Specialist Roos en wij noemen er alvast, in willekeurige volgorde vijf op, de rest mag je zelf gaan ervaren!
Sranan Tongo is naast het Nederlands de meest gesproken taal en herken je vast van uitdrukkingen als Fa waka?, wat 'Hoe gaat het?' betekent. ZELF NAAR Suriname? In het Nederlands wat in Suriname wordt gesproken zijn natuurlijk een paar woorden die wij in Nederland helemaal niet kennen.
Voor “goedemorgen” gebruikt u gu morgu, voor goedenavond Gu neti. Als u het gesprek wilt verlaten, zegt u mo gwe, “ik ga weg”. Vervolgens zegt u mo syi, oftewel “tot ziens”.