Door de vette wasverzachter gaat de weerstand omhoog, en kan de droger stoppen terwijl de was nog niet droog is', zegt Grootveld. Ook ontstaat er hierdoor een vette laag in de trommel. Dit is slecht voor het apparaat. Ook kan wasverzachter (ondanks de lekkere geur) zorgen voor een stinkende wasmachine.
Als je een wasverzachter gebruikt, droogt je wasgoed sneller. De hydrofobe eigenschappen van de wasverzachter reageren op de vezels, waardoor water efficiënter uit kleding spoelt. Zo blijft er minder vocht in de wasmachine achter na het wassen.
In wasverzachter zitten vaak wasactieve stoffen. Ze maken je wasgoed zacht en soepel. Ze hechten zich goed aan bijvoorbeeld katoen en wol, en blijven na het wassen (voor een deel) achter op je kleding.
Tip 2: Gebruik geen wasverzachter bij het handdoeken wassen
Je handdoeken worden weliswaar wat zachter, maar het absorberend vermogen van je handdoeken wordt wel minder van de wasverzachter. Bovendien heb je kans dat er meer zeepresten achterblijven in je handdoeken.
Gebruik geen wasverzachter! Dit tast de elasticiteit van de jeans aan, met als resultaat dat ze sneller slijten. Als alternatief voor wasverzachter kun je een kleine scheut azijn aan het spoelbakje van de wasmachine toevoegen. Gebruik van wasmiddel bij jeans wassen.
Veel mensen gebruiken wasverzachter voor de lekkere geur. Volgens Grootveld is er een makkelijk alternatief: gebruik vloeibaar wasmiddel met een geurtje. 'Je zal even moeten wennen aan de andere geur, maar dan ruikt de was ook lekker. '
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
De wasverzachter test was super spannend, maar uiteindelijk is er een overduidelijke winnaar naar voren gekomen. En dit is de Robijn Creations wasverzachter voordeelverpakking! Deze is verkozen tot de beste wasverzachter van 2022 en mag zichzelf daardoor ook de beste koop wasverzachter noemen!
Een wasverzachter gebruik je tijdens het wassen van je kleding en ander textiel. Het wordt aan het laatste spoelwater toegevoegd, om de was lekkerder te laten ruiken en soepeler aan te laten voelen.
Gebruik azijn
Mocht je liever geen wasverzachter willen gebruiken, dan is azijn een perfect alternatief. Tijdens het wasproces blijven er namelijk kalkdeeltjes en (vettige)zeepresten achter in de handdoeken. Hierdoor worden ze minder schoon en komen ze minder zacht uit de wasmachine.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Is een wasverzachter hetzelfde als een wasmiddel? Absoluut niet. Zelfs in de verste verte niet. Hoewel de termen vaak door elkaar heen worden gebruikt, voeren de twee producten heel verschillende taken uit.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Het algemene doel van wasverzachter is bekend: niet alleen laten ze je kleding heerlijk ruiken, maar – zoals de naam al aangeeft – verzachten ze ook de stof. Bovendien beschermen ze je kleding tegen slijtage. Maar het gebruik van wasverzachter heeft meer, minder bekende, voordelen.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Week je kleding een nachtje in azijn en vergeet hem daarna niet te wassen. Tada: je kleding ruikt weer fris. Let op: gebruik geen azijn én soda op hetzelfde kledingstuk.
Ariel Kleur & Stijl – Beste wasmiddel 2022
Op nummer 1 van het beste wasmiddel van 2022 staat Ariel kleur & Style. Ariel staat bekend om zijn buitengewoon goede vlekkenverwijdering. Dit is al te zien na 1 wasbeurt. Ondanks dat dit product hard is voor vlekken is het wel heel zacht voor je kleding.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Een witte stof neemt snel andere kleuren op, waardoor het van belang is witte kleding apart te wassen. Hierbij kunnen alle soorten kledingstukken worden samengevoegd, zoals broeken, t-shirts, overhemden etc., zolang deze maar wit zijn.
Broeken. Broeken kun je het beste na twee keer dragen wassen.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.