Als jouw kind extreme gedachten of ideeën heeft, kan er sprake zijn van radicalisering. Dit is een proces waarbij iemand gedachten en ideeën ontwikkelt die niet aansluiten bij de regels in Nederland. Diegene is daarnaast steeds meer bereid om die gedachten en ideeën echt uit te voeren.
Radicaal zijn is een eigenschap van iemand die bepaalde dingen grondig wil veranderen. Zo was het algemeen stemrecht ooit een radicaal idee, net zoals de afschaffing van slavernij. Radicale ideeën hebben onze maatschappij veranderd.
Radicalisering is het proces waarbij een persoon of groep in toenemende mate opvattingen ontwikkelt die op gespannen voet staan met, of zelfs haaks staan op, de democratische rechtsorde.
Een open en nieuwsgierige houding is belangrijk wanneer je in gesprek bent met een jongere die radicale opvattingen heeft. Neem de jongere en zijn idealen serieus, zonder mee te gaan in de denkbeelden. Probeer zonder vooroordelen en argwaan het gesprek te voeren en je te interesseren voor wat de jongere bezighoudt.
Bij het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE) definiëren we radicalisering als een proces waarbij een persoon geraakt wordt door radicaal gedachtengoed, steeds meer zwart-wit gaat denken en zich afzet tegen andersdenkenden. Iemand neemt steeds meer afstand van de maatschappij.
radicaal (bn) : afdoende, breed opgezet, drastisch, extreem, grondig, groots opgezet, grootscheeps, ingrijpend, rats, totaal, uiterst, vergaand, verreikend, verstrekkend, volkomen, volslagen. radicaal (bn) : extremistisch.
Radicalisering komt vooral voor bij jongeren tussen de 14 en 23 jaar. Dat komt door de ontwikkeling die zij doormaken in deze levensfase. Tijdens deze periode vormen jongeren hun identiteit, door uit te vinden wat hun eigen opvattingen, waarden en normen zijn. Jongeren hebben ook vaak een sterk rechtvaardigheidsgevoel.
Bij radicalisering keert iemand met bepaalde ideeën zich steeds meer af van de samenleving. Radicalisering en extremisme kunnen ontstaan door maatschappelijke spanningen. Hierdoor raken bevolkingsgroepen verdeeld en kunnen ze zich tegen elkaar gaan afzetten. Op de achtergrond spelen vaak andere problemen.
Waarom radicaliseren sommige jongeren? Bij radicalisering spelen er meestal verschillende dingen. Veel jongeren die radicaliseren voelen zich buitengesloten of worden gediscrimineerd. Ook kan het zijn dat jongeren zich niet thuis voelen in de samenleving of een onprettige thuissituatie hebben.
Veerkracht kan zorgen dat iemand minder gevoelig is voor negatieve invloeden of dat de gevolgen minder groot zijn. Veerkracht speelt een belangrijke rol in de preventie van polarisatie, radicalisering en extremisme.
Radicalisering is het proces waarin individuen en groepen ideeën ontwikkelen die steeds radicaler worden en niet samengaan met de democratische rechtsorde, tot aan het punt waarop deze zo extreem zijn dat ze bereid zijn om ze met geweld door te drukken.
Meld Misdaad Anoniem (M.) Burgers en professionals kunnen bij Meld Misdaad Anoniem (M.) anoniem informatie geven over misdaad en criminaliteit. Zo'n melding kan ook gaan over jihadisme.
radicaal (Semitische taal), een term uit de Semitische taalstudie. radicalisme, een persoon met een radicale zienswijze. radicaal (fonetiek), een klank die wordt gevormd in de keel. radicaal van een getal, de grootste kwadraatvrije deler van dat getal.
De radicalen worden gemaakt uit stabiele producten of via reacties van radicalen met stabiele producten om nieuwe radicalen te produceren. Propagatiereacties zijn reacties, waarbij radicalen aan reacties deelnemen, maar het totaal aantal radicalen hetzelfde blijft.
Radicaal-liberalisme wordt aan het einde van de negentiende eeuw de benaming van progressieve liberalen die zich verzetten tegen het naar hun mening verouderde liberale establishment. Dit gebeurt ook in Nederland (Radicale Bond) en Denemarken (Radikale Venstre).
Extreemrechts, radicaal-rechts, uiterst rechts, ultrarechts of rechts-radicaal zijn politieke opvattingen en stromingen aan de uiterste rechterzijde van het politiek spectrum. De termen worden door elkaar gebruikt en er is geen internationale overeenstemming over een exacte definitie van deze begrippen.
Islamitische radicalisering komt relatief vaak voor onder jongeren die op zoek zijn naar zingeving of naar binding en erkenning van de groep (sociaal- cultureel). Hierbij spelen het politieke aspect, ervaren onrecht en onderdrukking van henzelf of moslims in binnen- en buitenland een rol.
Als jouw kind extreme gedachten of ideeën heeft, kan er sprake zijn van radicalisering. Dit is een proces waarbij iemand gedachten en ideeën ontwikkelt die niet aansluiten bij de regels in Nederland. Diegene is daarnaast steeds meer bereid om die gedachten en ideeën echt uit te voeren.
Als radicalisering leidt tot strafbare feiten zoals geweld, dan meldt u dit bij de politie of anoniem via Meld Misdaad Anoniem. Zo meldt u radicalisering: U neemt contact op met de gemeente.
Personen die geradicaliseerd zijn geven zichzelf een nieuwe identiteit die toelaat om aan een andere realiteit toe te geven. De persoon die radicaliseert trekt zich weg uit de klassieke netwerken zoals gezin en school of werk.
Extreemlinks, ook wel uiterst links of ultralinks, is een verzamelnaam voor politieke overtuigingen aan de uiterste linkerzijde van het politiek spectrum. De termen worden nogal eens als synoniem gebruikt voor "links-radicaal", hoewel die van oorsprong een fundamenteel andere betekenis heeft.
In de getaltheorie is het radicaal van een positief geheel getal de grootste kwadraatvrije deler van dat getal. Anders gezegd is het radicaal het product van alle priemgetallen die deler zijn van dat getal: Voor de eerste positieve gehele getallen is het radicaal: 1, 2, 3, 2, 5, 6, 7, 2, 3, 10, ...