Je trekt per ongeluk aan het steeltje. Het steeltje is NIET bedoeld om de cup mee te verwijderen, maar alleen om hem te kunnen pakken. Als je alleen aan het steeltje trekt, verbreekt het vacuüm niet en is verwijderen pijnlijk. Verwijder de cup door goed in de onderkant van de cup te knijpen.
Wat u kunt proberen: Hurken – zo wordt het vaginale kanaal korter en kun u de menstruatiecup gemakkelijker verwijderen. Op het toilet zitten met uw benen wijd. Of een andere positie zoeken die u comfortabel vindt.
Menstruatiecup klapt niet open: mogelijke oorzaken
Je bent te gespannen. Als je bekkenbodemspieren aangespannen zijn, zal de cup zich niet goed kunnen openen. De cup is te hard of juist te zacht. Je hebt de cup niet op de juiste hoogte ingebracht.
Wij adviseren je echter de cup absoluut niet langer dan 8 uur te dragen. Dit geldt overigens voor alle menstruatieproducten. Ook beweert men dat je bij het dragen van een menstruatie cup geen risico loopt op TSS (Toxic Shock Syndrome, ook wel de tamponziekte genoemd), omdat de menstruatie cup niet absorberend is.
Hoe zit dit met de menstruatiecup? De meeste menstruatiecups kun je niet gebruiken tijdens seks en je partner kan deze voelen. Als je een cup gebruikt, zul je dus een alternatief moeten gebruiken als je tijdens de menstruatie seks wilt hebben.
De geur die je ruikt tijdens je menstruatie wordt veroorzaakt door bacteriën die mixen met het bloed en weefsel dat je lichaam verlaat. De geur is volledig natuurlijk en alle vrouwen ervaren dit. Bovendien zullen anderen in je omgeving de geur niet snel ruiken. Niets om je over op te winden dus!
Er zijn geen medische bezwaren waarom een meisje niet vanaf de eerst menstruatie een menstruatiecup kan gebruiken. Als een meisje begint met menstrueren is dat vaak een spannende tijd en kan dat soms ook een hoop onzekerheid met zich meebrengen. Veel meiden gebruiken de eerste keren (wasbaar) maandverband.
Elk merk menstruatiecup heeft verschillende aanbevelingen over hoe vaak je het moet vervangen voor een nieuwe. Zo moet de DivaCup minimaal één keer per jaar vervangen worden. Let ook op de waarschuwingssignalen dat u uw menstruatiecup moet vervangen.
Een menstruatiecup hoort geen pijn te doen. Niet bij het inbrengen, niet bij het uithalen en óók niet tijdens het dragen. Doet je cup zeer bij het inbrengen of uithalen? Dan is dat vaak het gevolg van aangespannen spieren.
Het risico op infecties bleek bij menstruatiecups niet hoger te liggen dan bij maandverband of tampons. Ernstige nevenwerkingen, zoals felle pijn, infecties of allergieën, bleken zeldzaam. Sommige vrouwen met een spiraaltje meldden wel dat dit verplaatste door de cup.
Natuurlijk kun je met een menstruatiecup zwemmen. Zoals een tampon zich helemaal volzuigt met water zal een cup dit niet doen. Wel is er een hele kleine kans dat er iets van water in de cup komt.
Een normale menstruatiecyclus varieert van 23 tot 36 dagen, meestal 26 tot 30 dagen. De menstruatie zelf duurt 2 tot 7 dagen en normaal bloedverlies bedraagt doorgaans tussen 25 en 40 ml, tot maximum 80 ml. Een meisje krijgt haar eerste menstruatie (menarche) gemiddeld op de leeftijd van 12,5 jaar.
Breng de menstruatiecup in je vagina.
Je kunt de menstruatiecup wat verder te duwen totdat hij in zijn geheel, inclusief het steeltje, is ingebracht. Een menstruatiecup hoort niet zo hoog te zitten als een tampon, maar juist lager in de vagina, net voorbij je schaambeen.
De beste lek-vrije menstruatiecup
De MyCup is gemaakt van 100% medische ecologische siliconen en biedt je de meest hygienische oplossing tijdens je menstruatie. Je mag ze koken in water van 180°C zodat ze steeds helemaal steriel en bacterie-vrij is.
In tegenstelling tot de herbruikbare menstruatiecups van siliconen, zoals De Groene Cup, draag je deze cups “dieper” in je vagina; direct voor je baarmoedermond en achter je schaambeen. Na het inbrengen van de EaseCup kun je dus gewoon vrijen tijdens je menstruatie zonder dat jij of je partner er iets van merken.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
Wanneer je menstruatiebloed wat waterig en lichtgeel van kleur is, heb je waarschijnlijk een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Witachtige 'bloed' kan een indicatie zijn van bloedarmoede, zeker als je menstruatie steeds maar lichter en lichter wordt terwijl deze eigenlijk wat heviger zou moeten worden.
Symptomen. De overgang begint vaak met een verandering in het menstruatiepatroon. De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook bloedstolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.
De Beppy Cup is de meest innovatieve menstruatiecup en ontwikkeld voor diverse gelegenheden en een perfect alternatief voor traditionele menstruatiecups. Door het soepele materiaal en de platte onderkant van de Beppy Cup is vrijen tijdens je menstruatie mogelijk.
Beppy is een soepele tampon, die zich compleet naar jouw lichaam vormt. Past dus altijd, is ademend en bevat géén giftige (chloride) stoffen. Beppy zonder touwtje zie je en voel je niet.
Bij het inbrengen van de Beppy Cup moet je de Cup bij de rand tussen jouw wijsvinger en duim vasthouden en opvouwen. Vervolgens kun je de cup zo ver mogelijk inbrengen. Hoe moet ik de Beppy CUP vouwen? Er zijn meerdere manieren om de Beppy Cup in te brengen, je kan de 'U', 'C' of 'Tulip Vouw' gebruiken.
Na de overgang stoppen de eierstokken met het maken van oestrogeen en progesteron. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder dun blijft en kwetsbaar wordt. Dit kan onschuldig bloedverlies veroorzaken. Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad.
In het begin kan de ongesteldheid minder vaak dan 1 keer per maand optreden of juist vaker dan 1 keer per maand. De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken.