Harmen Siezen is dé modelspreker van het ABN. Uit onderzoek van de taalkundige Dick Smakman, die 12 juni in Nijmegen promoveerde, blijkt dat Siezen nog in 2005 – toen hij al enkele jaren met pensioen was – door de meeste Nederlanders als hét voorbeeld van een spreker met een verzorgde uitspraak werd genoemd.
Het ABN staat officieel voor Aantoonbare Bullshit Nederlands. De taal moet volgens taalwetenschappers nadrukkelijk niet worden verward met Algemeen Beschaafd Nederlands, daar de meeste woorden exact de omgekeerde betekenis hebben.
Uit de term ABN is de 'B' weggehaald, aanvankelijk alleen onder neerlandici, omdat 'beschaafd' kon suggereren dat mensen die andere varianten van het Nederlands spreken niet beschaafd zouden zijn. Tot de jaren zeventig werd de term 'ABN' officieel gebruikt, daarna de term Algemeen Nederlands (AN).
Bij een dialect worden er ook andere woorden dan het Nederlands gebruikt. Volgens hoogleraar economie Jan van Ours wordt er in Haarlem Nederlands gesproken wat het dichtste bij Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN) in de buurt komt.
In vroeger tijden bestond er het ABN: het Algemeen Beschaafd Nederlands. In 1970, ja, zo lang geleden alweer, werd die term afgeschaft en vervangen door Algemeen Nederlands. Want een ieder die géén ABN spreekt, zou wel eens als onbeschaafd bestempeld kunnen worden. Sinds 2005 is de term Standaard Nederlands ingevoerd.
Niet minder dan 63 procent van de Nederlanders zegt Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN) te spreken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nijmeegse taaldeskundige Dick Smakman.
Overigens blijkt dat 63% van de Nederlanders zichzelf eveneens als spreker van het ABN beschouwt. Dit is een opvallend hoog cijfer omdat in vroegere literatuur werd beweerd dat slechts een minderheid van de Nederlanders ABN spreekt.
Haarlem heeft de reputatie dat het de plaats is waar het zuiverste, het minst van de norm afwijkende Nederlands gesproken wordt.
Volgens onderzoek wordt Engels door tussen de 90% en de 93% van de Nederlandse bevolking als tweede taal gesproken. Engels is daarmee de meest gesproken tweede taal in Nederland. Voorts is Engels de officiële bestuurstaal op de eilanden Sint Eustatius en Saba.
Wereldwijd spreken ongeveer 23 miljoen mensen als moedertaal Nederlands. Behalve in Nederland, spreekt men Nederlands in Vlaanderen en in Suriname. Nederlands is ook een officiële taal in Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
Wat je in Vlaamse zakelijke kringen eigenlijk niet tegenkomt is 'bekakt' praten, praten alsof je een hete aardappel in de mond hebt. De Gooische R die daar symbool voor staat kennen ze in Vlaanderen niet.
Met tussentaal wordt in Vlaanderen de gesproken, informele Nederlandse spreektaal aangeduid, die niet echt dialect maar ook niet echt de Belgisch-Nederlandse vorm van het Standaardnederlands is. Het vormt een mesolect tussen de twee.
Men zegt niet zomaar 'oefening baart kunst'. Je verliest je accent niet als je er niet bewust aan werkt. Neem vijf dagen per week de tijd om te werken aan het accent dat je wilt hebben. Je moet minstens 15 minuten oefenen, maar 30 minuten tot een uur is ideaal.
Een logopedist analyseert voor jou de manier waarop je klanken in je mond maakt. Dit is de eerste stap om te werken aan het afleren van je accent. Daarna is het een kwestie van heel veel oefenen. Wat de manier van praten die je je hele leven al met je meedraagt, is alleen met veel oefenen te veranderen.
De verschillen in status tussen het Fries en het Limburgs zijn kortom historisch en niet taalkundig van aard. Waarom het Fries wel en het Limburgs niet als officiële taal in Nederland is erkend, heeft te maken met tijdsgeest, identiteit en mentaliteit.
In 1996 werd het Fries door de Nederlandse overheid erkend als minderheidstaal binnen het Europees Verdrag voor Regionale Minderheidstalen. Daarmee kreeg het de status van zelfstandige taal, op het hoogste niveau van erkenning. In Nederland is alleen het Fries als zodanig erkend.
Het mooiste Nederlands spreekt men volgens Nederlanders in de stad Haarlem, dicht bij Amsterdam, en volgens Vlamingen in de provincie Antwerpen. Het lelijkste in Friesland en in de stad Antwerpen. Voor sappig Nederlands moet je in Suriname zijn.
De verspreiding van het ABN
Het ABN begint zijn carrière rond 1900 bij de elite in de Hollandse steden, een kleine groep die zich door hun taal sociaal wil onderscheiden van de rest. Tot ca. 1920 beheerst amper 3 % van de bevolking dit chique ABN.
De variant van het Nederlands die vroeger het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN) werd genoemd, is het Standaardnederlands (één woord, met hoofdletter). Taalnamen krijgen in het algemeen een hoofdletter. Het is bijvoorbeeld het Fries, het Nederlands, het Vlaams en het Catalaans.
Het Mandarijn is de meest gesproken taal in de wereld tot nu toe, met 1,120 miljard moedertaalsprekers.
Welkom bij de Taaldetector!
De Taaldetector detecteert welk dialect u spreekt en probeert zo te achterhalen waar u vandaan komt. Niet alleen vertelt de Taaldetector iets over uw taalgebruik, ook laat het zien hoe de dialecten van het Nederlands onderling verschillen en ze in kaart worden gebracht door taalkundigen.
In Nederland, Vlaanderen en Suriname gebruiken zo'n 3,5 miljoen mensen twee of meer talen in hun dagelijks leven. Dat is een van de uitkomsten van de jaarlijkse enquête van de Nederlandse Taalunie.