U heeft pijn bij staan, lopen en traplopen.De pijn zit aan de zijkant van de knie.Meestal komt er vocht in de knie.Uw knie wordt langzaam dikker.
Meestal heeft u krukken of een wandelstok nodig zolang u nog met pijn of mank loopt. Soms besluit de chirurg dat de gescheurde meniscus gerepareerd kan worden in plaats van te moeten worden verwijderd.
Soms scheurt tegelijkertijd ook de voorste kruisband of binnenste gewrichtsband. Een gescheurde meniscus geeft pijn aan de buitenzijde of binnenzijde van de knie. Soms zit de knie 'op slot'; u kunt de knie dan niet meer strekken. Pijn aan de knie betekent niet altijd een gescheurde meniscus.
Als de meniscus er slecht aan toe is door veel degeneratief kraakbeenweefsel, of als er een stuk meniscus los ligt in de knie, moeten we een stuk van de meniscus verwijderen. Vaak is er geen operatie nodig en zal de meniscus zelf genezen of zullen de klachten na een trauma vanzelf afnemen.
U kunt uw knie ook af en toe koelen. Koelen kan de pijn verminderen. Als de pijn minder is, kunt u kleine oefeningen doen. Zoals de knie voorzichtig buigen en strekken.
Op een röntgenfoto is een gescheurde meniscus niet te zien, omdat op gewone röntgenfoto's alleen maar bot te zien is. De menisci zijn van kraakbeen. Als het nodig is kan er een MRI-onderzoek gedaan worden. Maar zelfs na een MRI-onderzoek kan de arts niet altijd met zekerheid zeggen of de meniscus gescheurd is.
Slijtage kraakbeen
Met name bij veel patiënten ouder dan ongeveer 50 à 60 jaar heeft een operatie weinig zin, omdat er op die leeftijd meestal ook al slijtage is van het kraakbeen. De pijnklachten komen dan voornamelijk daarvan en niet van de gescheurde meniscus.
Fietsen mag als u de knie weer goed kunt buigen. Een andere sport kunt u meestal 6 weken na de operatie weer oppakken, maar alleen als uw knie niet meer dik is.
De binnenste knieband kan overbelast zijn of er kan sprake zijn van een zekere mate van scheuring. Bij overbelasting zal de fysiotherapeut je in eerste instantie aanraden om veel rust te nemen. Eventueel kan ook de stand van de voeten en knieën worden geanalyseerd om de rek op de binnenste knieband te verminderen.
Wanneer de knie bewogen wordt zal de druk op de meniscus pijn veroorzaken, dit is te vergelijken met het drukken op een wond of kneuzing. Vooral traplopen, hurken en draaibewegingen van de knie zullen erg pijnlijk zijn. Naast pijn zijn slotklachten een veel voorkomende klacht bij meniscusletsel.
Geef uw knie een paar dagen rust als de knie erg dik en pijnlijk is. U kunt paracetamol nemen (maximaal 4 keer per dag 1000 mg). Probeer de knie steeds meer te bewegen: buigen en strekken, er voorzichtig op gaan staan en stukjes lopen.
Wanneer de kniebanden van uw knie overbelast zijn, voelt u symptomen als een stekende pijn die erger wordt als u de knie meer belast. Als gevolg van een afwijkende functie van de knieën of voeten kunnen de kniebanden geïrriteerd raken.
De eerste stap is paracetamol, de meest onschuldige pijnstiller met de minste bijwerkingen, daarna komen de ontstekingsremmers, ook wel NSAID's (Niet Steroidale Anti-Inflammatory Drugs) genaamd, in aanmerking. Tenslotte kunnen er bij onvoldoende baat ook nog morfine-achtige stoffen worden voorgeschreven.
De pijn bevindt zich meestal aan de kant van uw beschadigde meniscus. Bij een plotselinge scheur is de knie pijnlijk aan de binnen- of buitenzijde. Ook ontstaat er zwelling van de knie. Na enige tijd kan de knie pijnklachten geven.
Bij deze knieblessure zijn vooral versterkende oefeningen voor de bovenbeenspieren belangrijk. Hiernaast staat een spierversterkende oefening voor het bovenbeen getekend. Uitvoeringswijze: sta op één been, buig langzaam in de knie en strek vervolgens langzaam. Let erop dat de knie recht boven de voet blijft.
Na 2 weken zijn de meeste patiënten in staat om de meeste activiteiten van het dagelijks leven weer op te bouwen maar het kan 6 weken duren voor de knie helemaal normaal aanvoelt. U mag weer autorijden als uw knie betrouwbaar aanvoelt en dus krachtig en stabiel genoeg is.
Traplopen is gezond en goed voor knieën. Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën.
Oorzaken van kniepijn
Een gescheurde knieband of kruisband. Wanneer u hier last van heeft, heeft u moeite met het buigen van de knie. Gescheurd kraakbeen of een kapotte meniscus. Door een ongeluk of overbelasting kunnen er kleine scheuren ontstaan in het kraakbeen of de meniscus.
De pijn zit dan vooral aan de voorkant van de knie. De kniepijn wordt erger bij het gaan staan of traplopen. Ook voelt het alsof uw knie vaak blokkeert. Alle veranderingen in uw knie zorgen ervoor dat u zich minder soepel kunt bewegen.
De meniscus is een belangrijke schokbreker in de knie en is gemaakt van kraakbeen. Bij een meniscuslaesie zit er een scheurtje in de meniscus aan de binnen of buitenkant van de knie, meestal veroorzaakt door een draai of rotatiebeweging.
Klachten bij artrose van de knie
Artrose van de knie begint met pijn en stijfheid in de knie. U merkt dit vooral 's ochtends of als u na een tijdje zitten opstaat. Dit heet startpijn of ochtendstijfheid. Na 10 tot 30 minuten bewegen merkt u dat de knie minder stijf wordt.
Een gedeelte van de meniscus kan uit zichzelf genezen na letsel: dit betreft scheuren die in het goed doorbloed gebied lopen. Indien de klachten blijven bestaan en/of de knie op slot schiet, is een kijkoperatie noodzakelijk. Tijdens deze operatie wordt of het slechte stuk meniscus weggehaald of de scheur wordt gehecht.
Het streven is dat u na 1 week weer zonder krukken kunt lopen. Na 2 weken kunt u weer fietsen en autorijden. In de eerste weken moet zowel de pijn als de zwelling verminderen.
Als de menisci worden verwijderd neemt de druk op het kraakbeen van de gewrichtsoppervlakken toe met meer dan 200 tot 400%. Deze verhoogde druk resulteert, afhankelijk van het gebruik, in vroegtijdige slijtage. Dus bij jonge patiënten zullen we proberen de meniscus zoveel mogelijk te behouden.