Snacks voor varkens:nooit: vlees (wettelijk gezien mag dat niet) voedsel met chocola, suiker of zout toegevoegd. Keukenrestjes (voer sowieso niet van het aanrecht af of direct uit de koelkast, daar zijn varkens te slim voor en gaan vanzelf op zoek naar meer)
Voer liever geen rauwe aardappel(schillen), brood, fruit en géén vet of zoet voedsel. Dit kan leiden tot een te eenzijdige aanvoer van voedingsstoffen, waardoor er van andere stoffen tekorten gaan optreden. Verder kunnen varkens hierdoor behoorlijk vervetten. Let op: Veel mensen voeren elke dag een stuk(je) fruit.
Vooral rondom de feestdagen wordt er extra veel chocolade gegeten: chocolade eitjes met Pasen, chocolade letters met Sinterklaas en chocolade kerstkrasjes voor in de kerstboom. Chocolade heeft echter een nadeel, het is giftig voor honden (en katten).
Chocolade bevat een stof, theobromine, die niet giftig is voor mensen, maar wel voor honden, katten, papegaaien, paarden en fretten.
Het eten van een varken moet bestaan uit een combinatie van krachtvoer en ruwvoer, zoals gras en hooi. Krachtvoer is belangrijk, omdat een varken vaak niet voldoende eiwitten en mineralen binnenkrijgt uit ruwvoer.
Snacks voor varkens:
met mate: wortels, alle soorten fruit (appel, druiven, peer, aardbei; vanwege suikers), aardappel (veel zetmeel), mais (zet ook aan), rozijnen.
Varkens hebben een droge en ruime stal nodig, met volop stro waar ze op en in kunnen rusten. De grootte van de stal is afhankelijk van de grootte van het varken en het aantal varkens dat je houdt. Daarnaast hebben varkens een uitloop naar buiten nodig. Varkens moeten voldoende kunnen bewegen en op onderzoek uitgaan.
De stof die in chocola giftig is voor katten is theobromine. Chocolade vergiftiging komt vooral voor bij honden. Katten eten gelukkig niet zo snel chocola op, dus deze vergiftiging komt bij katten bijna nooit voor. Als uw kat toch chocolade binnen heeft gekregen, neem dan altijd contact op met de dierenarts.
Chocolade. Chocolade is giftig voor vrijwel alle dieren. De verschijnselen die jouw huisdier vertoond na het eten van chocolade zijn: braken, diarree, snel ademen, snelle hartslag, onrust, hyperactiviteit, veel drinken en plassen, trillingen, wankelen, epilepsie, hartritmestoornissen, coma, overlijden.
Chocolade is giftig voor katten. Bel daarom altijd een dierenarts als je vermoedt dat je dier chocolade heeft gegeten. Hoewel katten niet tegen chocolade kunnen, zullen ze veel minder vaak chocolade opeten. Hierdoor komt chocoladevergiftiging vaker voor bij honden en zelden bij katten.
Een kleine hoeveelheid chocolade zal uw hond waarschijnlijk alleen maagklachten opleveren.Hij kan overgeven of diarree krijgen. Grote hoeveelheden hebben echter ernstigere gevolgen. Een grotere hoeveelheid theobromine kan spiertrillingen, aanvallen, een onregelmatige hartslag, of interne bloedingen veroorzaken.
Twee tot vier uur na de inname beginnen de symptomen: de hond is rusteloos, moet braken, veelvuldig urineren en heeft diaree. De toestand gaat achteruit wanneer de ademhaling sneller gaat, de hartslag stijgt en er koorts uitbreekt. Enkele uren later kunnen er epileptische aanvallen en hartritmestoornissen optreden.
Honden en katten zijn gevoelig voor chocolade. De giftige stof in chocola is theobromine en de afbraak hiervan is juist bij honden en katten heel traag. Dit maakt dat sommige honden zelfs van een kleine hoeveelheid chocolade al ernstig ziek kunnen worden.
De druk van een lijn aan het tuig vinden de meeste varkens een onprettig gevoel omdat het ze het als prooidier het gevoel geeft gevangen te zijn en niet weg te kunnen. Ook hier geldt weer langzaam aan leren en opbouwen.
Een weide met een oppervlakte van ongeveer 0,5 hectare huren, kost ongeveer 800 euro per jaar. De kosten voor stro, het voer en de dierenarts zijn ongeveer 42 euro per varken per maand. Wat heeft een varken nodig? Varkens zijn zeer nieuwsgierige, sociale groepsdieren, die in de natuur grote gebieden bewonen.
In het weiland kunnen de varkens vers eten. In de winter krijgen ze extra kuilgras, omdat er dan niet genoeg gras in de wei groeit. De varkens krijgen ook brokken, om alle benodigde vitamines en mineralen binnen te krijgen. Dit diverse dieet doet goed aan de smaak van het vlees.
In cacao zit cafeïne en theobromine, twee stofjes die makkelijk afgebroken worden in ons lichaam. Maar de meeste dieren hebben niet de juiste enzymen om deze stofjes te lijf gegaan: het gif stapelt zich op in hun lichaam en veroorzaakt spiertrekkingen, orgaanfalen, epileptische aanvallen en zelfs hartstilstanden.
Chocolade, de meeste mensen zijn dol op een stukje chocola. Ook onze huisdieren weten er wel raad mee. Maar helaas, honden en katten kunnen niet zo goed tegen chocola en ze kunnen een chocoladevergiftiging oplopen, met echte vergiftigingsverschijnselen.
Chocolade en pindakaas zijn veelgebruikte etenswaren om een muis te lokken. Ook een spekblokje kan een muis wel bekoren. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit, want een muis eet van alles en zal zich dus gemakkelijk in de val laten lokken.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
"Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Opletten met chocolade
Het stofje theobromine dat in chocolade zit, is giftig voor alle (huis) dieren waaronder ook konijnen. De reden dat dit stofje giftig is, is omdat dit veel te langzaam wordt afgebroken in het lichaam van dieren vergeleken bij mensen.
Een varken eet allerlei soorten groenvoer zoals plantenwortels, paddenstoelen, gras en fruit. Maar een varken eet ook insecten en kikkers. Varkens die voor het vlees gehouden worden, krijgen brokken en pap te eten om zo groot mogelijk te worden.
Varkens zijn sociale en gevoelige dieren. Ze kennen en herkennen 26 verschillende geluiden waarmee ze boodschappen en stemmingen weergeven. Ergernis, tegenzin, welbehagen, honger, woede, pijn - een varken drukt het allemaal uit. Ze nemen ook emoties van elkaar over.
Wat zijn de gevolgen van bijtgedrag bij varkens? Het bijten kan leiden tot verwondingen. De smaak van bloed en de onrust in het hok kunnen ertoe leiden dat het probleem escaleert en ook andere varkens het bijtgedrag gaan overnemen.