Over het algemeen zit je op een stoel achterin de cabine het meest veilig en dan ook nog in de buurt van een nooduitgang. Ook de plekken aan het gangpad zijn wat veiliger als er iets gebeurt, omdat je dan eerder het toestel kunt verlaten.
De beste plaats in economyclass: zo ver mogelijk vooraan, maar idealiter niét bij de (lawaaierige) keuken/toiletten. Hou er ook rekening mee dat je vooraan in economy aan of bovenop de vleugel kunt zitten. Dat wil zeggen dat het zicht naar buiten belemmerd wordt, gesteld dat je aan het raam zit.
De beste stoelen
Het beste uitzicht heeft u vanaf de stoelen A35, L35, A39, L39, A40, L40, A41, L41, A42, L42. Dan is er namelijk geen vliegtuigvleugel dat het uitzicht in de weg zit. Voor de meeste beenruimte kunt u het beste voor de stoelen op rij 16 en rij 32 kiezen.
Vroeger op de basis of middelbare school en nu misschien nog steeds wilde je altijd achterin zitten. Maar in het vliegtuig moet je dit echt niet willen. Nu vraag je jezelf misschien af waarom? Het is namelijk zo dat de stoelen achterin het vliegtuig een ingreep zijn op jouw privacy.
Over het algemeen vind je de meeste beenruimte op de eerste rij van de cabine en bij de nooduitgangen. Om zeker te zijn van een plekje bij de nooduitgang (waar je vaak niet extra voor hoeft te betalen), check je zo vroeg mogelijk in.
Als belangrijkste reden voor het kiezen van een stoel voorin, wordt het gevoel van veiligheid genoemd vanwege de positie dichtbij de in- en uitgang van het vliegtuig.
Het voorste gedeelte van het vliegtuig
Voorin het toestel zitten zorgt meestal voor een soepele en rustige vlucht. De crew begint meestal vooraan met het serveren van maaltijden en drankjes, waardoor de kans groter is dat je het menu van je voorkeur krijgt.
Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen varieert de beenruimte van een standaard stoel tussen de 76 en 80 cm. Bij de Noorse vliegtuigmaatschappij Norwegian krijg je ongeveer 80 cm beenruimte. Reden? Scandinaviërs zijn vaak langer dan de gemiddelde Europeaan.
Als je ervoor kiest om geen stoel te reserveren, krijg je bij het inchecken willekeurig gratis een stoel toegewezen, maar het is onwaarschijnlijk dat dit naast je reisgenoten zal zijn.
De beste stoelen in dit toestel van Transavia zijn: 1A, 1B, 1C – je hebt hier iets meer beenruimte. 2D, 2E, 2F – je hebt hier iets meer beenruimte. 15A, 15B, 15C, 15D, 15E, 15F – deze stoelen kunnen minder ver achteruit maar hebben wel extra beenruimte door de nooduitgang.
Kies fauteuils met bijvoorbeeld een vast zitkussen, maar liever nog volledig gestoffeerde exemplaren. Zo zit je altijd op een zachte ondergrond. Stof, wol, bouclé: het zit allemaal super comfortabel én ziet er prachtig uit. Daarnaast sluit het ook helemaal goed aan bij de laatste trends.
Het vliegtuig is in het midden het meest stabiel. Hierdoor is deze plek aan te raden als je angstig bent voor turbulentie. In tegenstelling tot achterin het toestel, waar je juist de meeste last van turbulentie ervaart.
Een stoel op de eerste rij geeft je meer beenruimte, 91 cm.
Uit een groot onderzoek van het tijdschrift Popular Mechanics blijkt dat de veiligste plekken in een vliegtuig achterin zijn. Voor het onderzoek bekeken ze 36 jaar aan data van de National Transportation Safety Board en bestudeerden ze elke crash van Amerikaanse commerciële vluchten vanaf 1971.
Comfort: De Comfort-plekken met de minste kans op overlast, gemiddelde beenruimte en normaal uitzicht: rij 11 en 12.
Arke heeft net als KLM geen rij 13 in hun Boeings. Transavia daarentegen, 100% dochter van KLM, heeft wel rij 13 in haar Boeing 737's en ook Corendon blijkt een rij 13 te hebben. In elk geval in de Nederlandse Boeings van Corendon.
Dit is voornamelijk een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar in het algemeen wordt aangenomen dat een stoel voorin te verkiezen valt boven een stoel achterin. In een gemiddeld vliegtuig zitten de First Class en de Business Class ook voorin het toestel, pas daarna volgt de Economy Class.
Zo werkt het: Vanaf 30 dagen tot 48 uur voor vertrek van je vlucht kun je tegen betaling een stoel reserveren*. Voor verre bestemmingen (lange-afstandsvluchten**) kun je tot 74 uur voor vertrek je stoel reserveren.
Er bestaat geen rij 13 aan boord van het vliegtuig.
Feit: Bij ons (KLM) zul je geen rij 13 vinden omdat getal 13 in veel landen wordt gezien als ongeluksgetal.
Ook TUI fly scoort goed met 89 procent, een verbetering van 7 procent ten opzichte van vorige periode. De grootste maatschappijen Transavia en KLM behaalde een on-time performance van respectievelijk 87 procent en 81 procent Transavia presteerde daarmee 5 procent beter dan vorig jaar, terwijl KLM gelijk presteerde.
Als je op zoek bent naar een directe vlucht en graag een pakketreis wilt boeken, is TUI wellicht de beste keuze voor jou. Als je meer flexibiliteit wilt en comfortabele vliegtuigen belangrijk voor je zijn, dan is KLM de betere optie. Als je korter dan een week blijft, zijn de pakketreizen vaak voordeliger.
Economy Comfort Class houdt in dat de reiziger over meer beenruimte beschikt, maar verder van de service van de Economy Class gebruik maakt. Premium Economy Class houdt in dat de reiziger over meer beenruimte beschikt en daarnaast van bijkomende services, zoals een welkomstdrankje, aangepast menu en extra miles.
Boeing 737-700
De opstelling in de Economy Comfort en Economy Class is 3-3. De beste stoelen in de B737-700 van KLM zijn: 11B, 11C, 11D, 11E (Y) – Door de nooduitgang heb je hier extra beenruimte.
Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kunt u de stoelen in het vliegtuig van te voren te reserveren, zodat u de beste plek voor uw gezin kunt kiezen. Het kan een goed idee zijn om bij een van de scheidingswanden in het vliegtuig te zitten, omdat daar extra beenruimte is, waar de kinderen kunnen spelen.
Narrow body betekent in de regel dat het vliegtuig zo'n 6 rijen stoelen naast elkaar heeft in economy en 1 gangpad in de cabine. Het vliegtuig wordt veel ingezet voor kortere vluchten. De eerste A320 werd gepresenteerd in 1984 als antwoord op de Boeing 737 en maakte haar eerste vlucht in februari 1987.