De bodem voor deze schuilhokken kan zeer divers zijn; variërend van de weidegrond tot het aanleggen van een betonplaat. Een betonplaat kan de modder in de winter wat op afstand houden. Het dak hoeft niet geïsoleerd te zijn aangezien het hier gaat om een open constructie en er dus geen condens voorkomt.
Stro is de traditionele bodembedekking voor in de stal. Het ziet er warm en gezellig uit en het paard heeft wat te knabbelen als het veel uren per dag op stal staat. Bovendien is stro in vergelijking met andere strooisels erg goedkoop.
De grootte van een box moet minimaal (2 x stokmaat)² zijn. Dus een paard van 1,65 m moet gestald worden in een box met een oppervlakte van minimaal 10,89 m² (berekening: 2x 1,65 = 3,30, 3,30 x 3,30 = 10,89). Daarbij moet de kortste wand van de stal minimaal 1,5 x de stokmaat van het betreffende paard zijn.
De vloeren van paardenstallen zijn vaak van beton. Dit beton is vaak gestort en gevlinderd of glad afgewerkt. Betonvloeren die te glad zijn afgewerkt kunnen binnen een jaar al problemen geven. Door slijtage van de vloer kan de vloer na verloop van tijd glad worden.
Het houden van minder dan 5 paarden wordt als hobbymatig aangemerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij woningen, binnen de woonbestemming, maximaal 4 paarden gehouden kunnen worden.
Veel paarden slapen op stro. In vergelijking met bijvoorbeeld houtkrullen is het goedkoper. Het nadeel van stro is het lage absorptievermogen.
Hoeveel bodembedekking voor een goed stalbed? Paarden op stal hebben een goede dikke laag bodembedekking nodig van minstens 15 tot 20 cm over de gehele stalvloer. Deze dikte moet door gehele stal zijn, beter kun je ook geen plek leeg laten.
De bacteriële besmettingsgraad bij houtkrullen of vlas is groter dan bij stro. De houtkrullen worden namelijk sneller nat en in een vochtige omgeving gedijen bacteriën beter.
Stro kan als ruwvoer dienen voor een paard en voor afleiding zorgen als een paard dit eet terwijl het op stal staat. Stro is onder te verdelen in haverstro, tarwestro en gerststro. Vooral haverstro vinden veel paarden lekker.
Vlas is een wat duurder strooisel, maar dit product brengt veel voordelen met zich mee die dit compenseren. Vlas heeft namelijk een hoger absorptievermogen dan stro en houtkrullen, zo hoeft u wat minder te strooien.
De voordelen van gerstestro tarwestro zijn groot. Tarwestro neemt namelijk veel vocht op, houdt warmte vast en heeft veel volume en is daardoor een ideaal product als bodembedekker voor in de koeienstallen.
Tips paddock aanleggen
Voor de toplaag is bijvoorbeeld M3C zand geschikt. Deze zandsoort heeft de eigenschappen dat die het water goed doorlaat maar ook stabiliteit biedt. Belangrijk is dat de korrelgrootte varieert van 180 tot 220 mu. Hierdoor is het zand uitermate geschikt als toplaag.
Voorkomen is echt gemakkelijker!
Voorkomen is in dit geval echt heel veel makkelijker dan genezen. Spreid de druk op de veel gebruikte plekken zo goed mogelijk. Varieer de looproutes die je paarden nemen door hindernissen te leggen. Rijd niet met te zware machines of varieer hoe je ermee rijdt.
Over het algemeen wordt er voor houtkrullen uitgegaan van 0,8 / 1 kg per vierkante meter als bodem. Gebruik houtkrullen per stal van 10m2: Strooi in een geheel uitgemeste stal 80 tot 100kg (4 balen)houtkrullen. Dagelijks de vijgen verwijderen en enkele malen per week de erg natte plekken.
Je kunt de stal dagelijks uitmesten met een mestvork en een kruiwagen maar je kan ook kiezen voor het oppotsysteem en de stallen periodiek leeghalen met bijvoorbeeld een trekker. Dagelijks uitmesten is echter hygiënischer.
Per paard is 0,5 – 1 hectare weiland nodig indien ook het ruwvoer voor de winter meegerekend wordt, anders biedt 1 hectare weiland ruimte aan circa vier paarden. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst, hoe groter hoe beter.
1x per jaar bij paarden is meestal voldoende.
Vlas is super absorberend. Het is de bedoeling dat je alleen dagelijks de mest er uithaalt en 1 x per week de natte plekken doet. Vlas is mede daardoor veel minder arbeidsintensief. Vlas levert minder afval op de mesthoop en als het wordt uitgestrooid over het land / akker dan is het met een paar dagen vergaan.
Over het algemeen wordt bij het gebruik van Vlas in een paardenstal ongeveer een halve baal vlas per m2 aangehouden. Voor een lege paardenstal van 12 m2 komt dat neer op vijf tot zeven balen. Dit is afhankelijk van hoe schoon het paard is.
De wei moet om te beginnen groot genoeg zijn. Per paard heb je 0,5 tot 1 hectare weiland nodig als je ook de productie van het ruwvoer meerekent, anders wordt 1 hectare weiland voor vier paarden geadviseerd. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst.
geregeld of is het pas vanaf 10 paarden verkopen per jaar dat mensen als handelaar moeten beschouwd worden. Mensen die beroepsmatig paarden fokken om te verkopen zijn fokkers die vallen onder het statuut van btw-belastingplichtige.
OMGEVINGSRECHT. Functie. Hobbymatig houden van paarden kan worden aangemerkt als agrarisch gebruik als bedoeld in planvoorschrift en is toegestaan op gronden met de bestemming ""Agrarisch met waarden - Landschap"".