In de volle zon Sommige planten hebben veel zon nodig om te groeien. Vooral planten waar vruchten aan komen willen graag een zonnig en warm plekje. Dat zijn bijvoorbeeld tomaten, courgette of komkommerplanten. We noemen een plek in de volle zon, als er tenminste 6 uur per dag zon op kan schijnen.
Standplaats. Tomaten zijn echte zonaanbidders. Ze hebben veel zon nodig (minimaal 6 uur per dag) en staan het liefste op een beschutte plek, bij voorkeur in een kas, tunnel of onder een overkapping.
Tomaten willen graag op een zonnige en warme plek staan. Tomatenplanten houden niet van regen, de ideale plek is daarom een kas, tomatenkas of onder een uitstekend deel van het dak, waar ze worden beschermd tegen de regen.
Niet te vaak water geven
Daarnaast worden tomaten juist wat zoeter van smaak als ze af en toe even droog staan. Daarom kun je ze beter één keer per week even een goede hoeveelheid water geven in plaats van elke dag een beetje. Let wel, wanneer de tomatenplant in een pot staat hebben ze wel iets vaker water nodig.
Zo kun je kijken op welke plek je zon- en schaduwliefhebbers wil laten groeien. VOLLE ZON (MINIMAAL 6 UUR ZON): Groente, fruit of kruiden zoals tomaten, aubergine, komkommer, pepers, basilicum, koriander, tijm, dille, venkel en salie.
Zorg dat je de tomaten een goede plek geeft in de moestuin. Mocht je alleen maar schaduw hebben, dan is de kans op slagen echt heel erg klein. Tomaten zijn echte zonaanbidders en worden dan ook heel erg blij van een plekje waar zeker 6 uur zon per dag is.
De volle zon is een uitstekende plek voor je moestuin. De meeste planten hebben nu eenmaal veel zonlicht nodig. Ze groeien beter als ze meer zonlicht krijgen.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
Een tomatenplant heeft in de serre een levensduur van 5 maanden. Mei, juni, juli, augustus en september. Alle energie van moeder natuur wordt best zo goed mogelijk verdeeld in die 5 maanden.
Zodra je tomaten beginnen te bloeien, begin je met het regelmatig bemesten van de planten. De tomatenplanten kunnen alleen voeding opnemen als de grond voldoende vochtig is. Het is dus het makkelijkst om een vloeibare mest te gebruiken via het gietwater. Doe dit eens per één à twee weken.
Tomatenplanten houden van een warme en zonnige plek. In kas heb je altijd voldoende warmte, daardoor groeien tomatenplanten hierin erg goed. Het seizoen is langer en je kan dus meer tomaten oogsten. Je kan de jonge tomatenplanten vanaf half april planten in de kas.
De kans dat je dan nog rijpe tomaten oogst is maar klein. Daarom zaai je tomaten tussen eind maart en half april binnen voor. Zet je deze planten eind mei in je bak dan pluk je eind juli de eerste tomaten. En gaat daarmee door tot half oktober.
Bij een tomatenplant, waar de onderste bladeren geel worden, kunnen meerdere problemen de oorzaak zijn, maar meestal is stikstofgebrek de boosdoener. Stikstof is een voedingselement, dat een plant veel gebruikt. Dit voedingselement wordt onder andere gebruikt in het bladgroen van de bladeren van een plant.
Indien je je tomatenplanten niet onder een afdak kan planten kan je een plastic folie over deze stok trekken wanneer hevige regen voorspelt word tom je planten zo te beschermen tegen de regen. Plant je tomaten niet te dicht bij aardappelen. Ze kunnen elkaar besmetten met schimmels.
Bladplukken betekent dat je de onderste bladeren van de tomatenplant beetje bij beetje verwijderd. Dit doe je als de onderste trossen goed gevormd zijn. Je brengt hierdoor meer lucht en licht tussen de planten wat de afrijping van de vruchten bevorderd. Pluk in verschillende beurten 2 tot 3 bladeren weg.
Een tomatenplant bestaat uit een opeenvolging van 3 bladeren en een tros. Tussen de bladeren en hoofdstengel groeit steeds een okselscheut. Het komt erop aan om deze okselscheut te verwijderen. Doe je dit niet, dan zullen de tomaten niet groot worden en zal de plant verstikken (niet nodig voor aperitieftomaten).
Na ongeveer een week tot anderhalve week zullen de tomaten rood gekleurd en rijp zijn.
Een tomaat moet bij aankoop stevig aanvoelen en fris glanzend en rood van kleur zijn. De tomaat is rijp wanneer hij meegeeft bij een lichte druk met de vinger. Maar zelfs in het tomatenseizoen wil het nog wel eens voorkomen dat je in de supermarkt naar onrijpe exemplaren grijpt.
- Plant ze diep! Dus nooit op zelfde hoogte als in de pot, maar minstens 5 cm dieper. Dat is tot net onder de eerste blaadjes, of zelfs tot onder het tweede paar. De haartjes op de stengel zijn eigenlijk worteltjes.
Een uitgebalanceerde voeding tijdens de beginnende ontwikkeling van de plant is van fundamenteel belang om hoge producties te halen. Daarnaast is een optimaal klimaat en een goede bemesting tijdens de teelt ook van essentieel belang.
Van sommige planten verschroeien of verbranden soms de bladeren. Door te veel direct zonlicht kunnen kwetsbare bladeren beschadigd raken. Zie je bruine vlekken of droge bladranden, zet je plant dan dus op een andere plek.
Groentes willen 6-8 uur zonlicht
Want met dat zonlicht maken ze het grootste deel van hun eigen voeding aan. Zet je bak daarom op een plek met minimaal zes uur zonlicht per dag. 6 uur is genoeg voor bladgroentes. Alle andere groentes doen het prima met 8 uur zon.