Als er puur gekeken wordt naar welke landen de grootste producenten van kaas zijn, dan bestaat de top drie respectievelijk uit de Verenigde Staten van Amerika, daarna Duitsland, en daarna Frankrijk.
Frankrijk: Frankrijk is zeer bekend als kaasproducent en- exporteur van een breed gamma aan kazen zoals Camembert, Roquefort en brie. Nederland: Nederland is een grote kaasexporteur, vooral van Gouda en Edam. Italië: Italië staat bekend om kazen als Mozzarella en Parmezaan, producten die belangrijk zijn voor de export.
Spanje toont meeste groei
Spanje dat ook wel eens het land van 200 kazen wordt genoemd, groeit volgens deze cijfers vooral in de productie van harde kazen. De totale kaasproductie in het land steeg naar bijna 550.000 ton. Nederland en Denemarken zijn de belangrijkste landen waar de kaasproductie in 2021 juist afnam.
Frankrijk. Frankrijk is wel het land der kaasplateaus. Aangezien de gemiddelde Fransman de meeste kaas per jaar eet ter wereld, weet deze als geen ander verschillende kazen te proberen en waarderen.
Duitsland is de grootste exporteur van kaas
In de EU voert Duitsland (1,3 miljoen ton) de meeste kaas uit, gevolgd door Nederland (780.000 ton) en Frankrijk (689.000 ton).
Nederland wordt in binnen- en buitenland bekend als 'kaasland'. Vooral in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Friesland werd kaas gemaakt omdat die door de natte bodem het meest geschikt zijn voor het houden van melkvee. En zonder melk geen kaas…
3804 kazen uit 42 landen streden om de titel The World Cheese Awards 2019. Wie er uiteindelijk met de hoofdprijs vandoor ging? Een opmerkelijke blauwe kaas uit Oregon, Amerika. Dat goede kazen niet enkel afkomstig zijn uit kaaslanden Italië, Frankrijk of Nederland, laat kaasmakerij Rogue Creamery uit Amerika zien.
In de moderne tijd zijn de Nederlandse boeren langzaam overgestapt van kaasproductie op de boerderij naar kaasproductie in zuivelfabrieken. Met het produceren van bijna 800 miljoen kilo kaas per jaar, is Nederland één van de grootste kaasmakers van Europa.
Wat veroorzaakt de prijsstijging van ons geliefde broodbeleg? Eén van de belangrijkste ingrediënten van kaas is melk en dat is tevens een belangrijke factor in de hogere prijzen. Om één kilo kaas te maken, is namelijk 10 liter melk nodig. “Melk was in 2022 gemiddeld 0,15 euro per liter duurder dan voorgaande jaren.
In 2011 werd ontdekt dat al 7000 jaar geleden kaas werd bereid in Polen, nadat men in potten na chemische analyse melkvetten had gevonden. Het betrof potten die doorboord waren geweest met strootjes tijdens het bakken, waardoor een zeef was ontstaan.
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
Wist je dat de duurste kaas maar liefst € 1000,- per kilo kost? Dit is geen Hollandse kaas, maar een Servische kaas die wordt gemaakt van ezelinnenmelk genaamd “Pule”.
Ongeveer 6.000 jaar geleden kwamen nomaden er bij toeval achter dat kaas ontstaat wanneer melk een langere tijd in de magen van kalveren wordt bewaard. Sindsdien is het proces van kaas maken verder ontwikkeld. Nederland staat bekend om haar kaas.
De meest verkochte kaas in Nederland. Jong Belegen Goudse kaas.
Een Gooische Pikante Goudse kaas omhuld met 24 karaats bladgoud. ,,Een kaas met een waarde van 3000 euro. Letterlijk Hollands goud", vertelt Marcel Verheul van De Groot-Verburg. ,,Onze Gooische Pikante heeft twee jaar op rij goud gewonnen met de lekkerste oude kaas van Nederland-verkiezing.
Bijna de helft van alle kaas die gegeten wordt in Spanje is afkomstig uit landen als Nederland, Duitsland en Denemarken. De lage prijzen van deze buitenlandse kaas zorgt ervoor dat de Spaanse producenten niet meer kunnen concurreren en men de geïmporteerde kaas als “low cost" heeft betiteld.
Of het zelf maken van kaas goedkoper is, hangt af van de ingrediënten die je gebruikt. Ook heb je materialen nodig om kaas te maken, zoals kaasvormen en kaasdoek. Heb je eenmaal de benodigdheden in huis? Dan kun je zeker kostenbesparingen realiseren door je eigen kaas te maken.
Deze kaas won 4 september Goud bij de Gouda Cheese Awards 2020.” Zo verwoordt de organisatie van de Gouda Cheese Awards de overwinning van De Rotterdamsche Oude in het officiële Nederlands Kampioenschap van kazen, dat jaarlijks in Gouda plaatsvindt.
Zwitserse Gruyere
De originele Gruyère is een van de bekendste kazen ter wereld.
De Molenland Goudse jong Belegen 48+ kaas van ALDI is door de Consumentenbond uitgeroepen tot 'Beste Koop'1. De Consumentenbond testte samen met een panel, bestaande uit 8 experts en 43 consumenten, 25 voorgesneden plakken jong belegen kaas.
Hoewel Nederland een echt kaasland is, staat het niet op de eerste plek qua kaasconsumptie. De meeste kaas wordt namelijk gegeten in Denemarken. Daarna volgt Griekenland, waar vooral veel feta in gerechten wordt verwerkt. IJsland staat op de derde plaats en Frankrijk op de vierde.
Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten. Voor kaas gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en melkproducten.
Oude kaas heeft minimaal 12 maanden de tijd gehad om te rijpen en dit is goed te proeven. De langere rijpingstijd zorgt ervoor dat de kaas zijn vocht verliest en daardoor droger en pittiger smaakt. Oude kaas brokkelt dan ook iets meer dan jonge kaas, dat maakt deze kaas ook zo karakteristiek en lekker.
Kaas gemaakt van koemelk is van nature geel. Dat komt doordat in het melkvet van koeien het geeloranje (kleur)stofje caroteen zit. Dat is hetzelfde stofje dat de wortel zijn oranjekleur geeft. In gras, dat een koe graag eet, zit ook caroteen.