Het is aannemelijk dat veel dieren dromen. Hoewel ze hier zelf niet over kunnen vertellen, is dat wel te onderzoeken. Door te kijken naar de hersenactiviteit van dieren tijdens hun slaap zou je kunnen kijken of zij dromen.
Net als mensen dromen huisdieren over dingen die ze overdag meemaken om hun dag te verwerken. Het is ook heel aannemelijk dat jouw hond of kat over jou droomt, over je gezicht en geur. Maar bijvoorbeeld ook hoe ze je kunnen irriteren of blij maken.
Het precieze antwoord blijft voorlopig uit, maar de meeste experts vermoeden dat katten gewoon dromen over hun dagelijkse activiteiten (spelen, jagen, eten, knuffelen met hun baasje, …). Dat betekent logischerwijs dat katten ook nachtmerries kunnen hebben, denk bijvoorbeeld aan de hond van de buren of vuurwerkgeluiden.
Hoewel vogels en zoogdieren behoorlijk verschillend zijn, is de werking van de hersenen verrassend vergelijkbaar en vogels hebben dan ook een slaappatroon dat lijkt op die van ons. Daar hoort dromen ook bij.
Uit onderzoek bij onder andere ratten, olifanten, honden en katten blijkt dat zij ook een remslaap (rapid eye movement-slaap) kennen. In dit slaapstadium schieten de ogen snel heen en weer. Mensen dromen in deze slaapfase het meest. Zeer waarschijnlijk doen dieren dat ook.
Als je kat of hond in de REM-fase zit en je zou ze wakker maken, kunnen ze erg schrikken. Door het schrikken zouden ze dan wel eens kunnen uithalen naar jou of je kind.”
De vraag blijft: kunnen katten geesten zien? Als geesten bestaan en aanwezig zijn, ja, dan zijn ze meer dan in staat om ze te detecteren met hun unieke visie en gehoor.
Katten kunnen behalve dromen dus blijkbaar ook slaapwandelen.
Wanneer een vogel tegen het raam botst en niet meteen weer wegvliegt, wil dat zeggen dat de schok vrij hard was.
Een droom is de verzameling van beelden, geluiden, gedachten en gevoelens die je ervaart terwijl je slaapt. Dromen vertellen over je voorbije dag, je gemoedstoestand, of willen je voorbereiden op foute beslissingen of vervelende situaties. Een droom is een film van je eigen gedachten.
Door bij jou te liggen kan jouw kat lekker vredig en ontspannen slapen. Toch is het niet een eenzijdig verhaal. Je kat wil jou namelijk ook beschermen. Katten kunnen namelijk voelen wat wij ervaren en ze zijn alert wanneer er een potentieel gevaar dreigt.
Onderzoek tot op heden laat zien dat katten kunnen leren, dat doen ze op verschillende manieren maar voornamelijk via conditionering; het leggen van associaties en verbanden. Ze snappen ook dat iets dat uit het zicht is nog steeds bestaat (objectpermanentie, een belangrijke cognitieve mijlpaal voor kinderen).
Zich veilig voelen
Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Hersengolven in REM-slaap zijn onregelmatig en snel, en de hersenen zijn veel actiever dan in non REM slaap. Tijdens deze verhoogde mentale activiteit dromen we. Tijdens de REM-slaap krijgt de hond een snellere ademhaling, kan hij gaan janken of zachtjes blaffen, en met zijn poten of bek trekken.
Denk daarbij aan snelle oogbewegingen, ook wel bekend als REM-slaap. In deze fase dromen we. Veel honden proberen hun dromen werkelijkheid te laten worden. Dit betekent dat ze de dingen die ze overdag hebben gedaan nog een keer beleven - en dit is de oorzaak van het rennen, blaffen en de spiertrekkingen in de slaap.
Roofvogels als buizerd en havik vallen vallen gericht kippen in een buitenuitloop aan. Pluimveebedrijven met een uitloop ondervinden daarvan substantieel schade. De roofvogels lijken volgens een vast patroon te werken, blijkt uit onderzoek. Leghennen die buiten lopen, worden aan gevaren blootgesteld.
Raamslachtoffers. Zijn vogels die met een harde knal tegen het raam of windscherm vliegen. Vaak blijven deze vogels versuft liggen, soms hebben ze hun nek gebroken en zijn ze dood.
Waar kraaien zijn, zou ook magie zijn. Ze zijn het symbool voor scheppingsvermogen en spirituele kracht. Als de kraai jouw totemdier is, ondersteunt hij je mogelijk bij het ontwikkelen van je Derde Oog, je spirituele groei en zou hij je kennis laten maken met de magie van het leven.
Wanneer je kat lekker in bed ligt, dan is de kans groot dat ze zichzelf eerst even lekker gaan wassen. Tijdens dit kattenwasje verliezen ze ook nog eens flink wat huidschilfers en deze komen dan terecht in bed. Dat op zich is al een vies idee, maar het vergroot ook nog eens de kans op een allergische reactie.
Houd er rekening mee dat je kat actief kan zijn terwijl jij slaapt. Ze kan zich gaan wassen of zin hebben om te spelen. Ben je allergisch of heb je astma, dan is slapen met je kat af te raden.
Toch kunnen huisdieren in de slaapkamer de nachtrust juist ook verstoren. Bijvoorbeeld als het huisdier besluit midden in de nacht wakker te worden en door het huis te lopen. Onze slaap kan daardoor verstoord worden. Bovendien is een huisdier in de slaapkamer niet hygiënisch.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Een scheet is eigenlijk gewoon lucht of gas. Winderigheid bij katten ontstaat vaak doordat bepaalde voedingsmiddelen niet goed worden verteerd. De bacteriën in de dikke darm breken de resten verder af en produceren daarbij gas. Een andere, minder vaak voorkomende oorzaak, is dat de kat teveel lucht mee in slikt.
Het gehoor en het richtinghoren van katten is veel beter dan bij mensen. Waar de bovenste hoorgrens voor volwassen dieren bij ongeveer 50.000 hertz ligt, kunnen jonge katten zelfs nog tonen tot horen 100.000 Hz. Wij mensen hebben al geluk als we een geluid van 20.000 Hz kunnen horen. Bij ouderen neemt dit snel af.