Zalmeitjes zijn het hele jaar door verkrijgbaar bij de supermarkt en bij de vishandel. Ze worden verkocht in vacuüm glazen potten of blikken van 50 tot 100 gram. Ongeopend zijn de zalmeitjes langere tijd houdbaar, meestal wel tot twaalf maanden.
Na openen is gerookte zalm doorgaans 2 dagen houdbaar in de koelkast. Let wel: dan is het wel belangrijk dat je de koelkast goed koud hebt staan. Het blijkt namelijk dat veel voedselvergiftigingen ontstaan omdat mensen de koelkast te hoog hebben staan. In de vriezer is gerookte zalm nog 3 maanden houdbaar.
Hoelang mag je vis bewaren? Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum twee dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
De vis kan na het ontdooien tot maximaal 5 dagen in de koelkast bewaard worden.
Vanaf de productiedag is kaviaar tot 10 maanden houdbaar. Enkel de 10 gr potjes zijn 6 maanden houdbaar. Kaviaar is een product dat een natuurlijke rijping ondergaat, waardoor je nooit kaviaar zal krijgen vanaf de productiedag.
Kaviaar - de onbevruchte eitjes van de steur - is een delicatesse en wordt ook wel het zwarte goud genoemd. Behalve dat het lekker is, is het gezond en bevat het Omega 3, eiwitten en vitaminen. Niet alle soorten steur geven eitjes die geschikt zijn voor consumptie.
1. Kaviaar is een zeer geconcentreerde bron van voedingsstoffen. Kaviaar zit boordevol vitaminen en mineralen (omega 3-vetzuren) en is rijk aan eiwitten. Een portie kaviaar bevat de dagelijkse behoefte voor een volwassene aan B12, maar ook vitamine A, E en B6, ijzer, magnesium en selenium.
Sushi in de koelkast zetten is dus geen goed idee. De smaken verliezen dan hun kracht en de nori (zeewier) verliest z'n stevigheid. Toch kun je onze vers bereide sushi maximaal een dag (24 uur) in de koelkast bewaren. De smaak- en textuur van de sushi blijft namelijk tot 24 uur behouden.
Bewaarwijzer.nl adviseert sushi, sashimi en poké niet langer dan 24 uur te bewaren in de koelkast. De sushi kan er na 24 uur nog goed uitzien of prima ruiken, maar ook dan wordt er geadviseerd het niet meer op te eten. Dit geldt ook als de sushi binnen die 24 uur al een afwijkende geur heeft.
Deze eitjes komen van de Japanse vliegende vis. Omdat tobiko voordelig is, maken veel restaurants er gebruik van. Dit soort viskuit is verkrijgbaar in de originele licht oranje kleur, maar ook in het rood (gemengd met bieten), zwart (gemengd met octopus inkt) en groen (gemengd met wasabi).
Bewaren doe je luchtdicht in de koelkast. Ik gebruik een glazen schaaltje wat ik luchtdicht af kan sluiten van Ikea. Opeten binnen een week maar zo lang leeft deze zalmsalade niet hihi. Eet smakelijk!
Je kan de zalmsalade ongeveer twee dagen bewaren in de koelkast.
Als de vis intens, visachtig, of ammoniak-achtig ruikt, dan is hij waarschijnlijk bedorven. Verse zalm hoort een erg milde geur te hebben. Zoek naar een melkachtige laag op de vis die aangeeft dat hij bedorven is. Een teken dat rauwe vis bedorven is is de aanwezigheid van een wit, doorzichtig velletje er bovenop.
Een echte no-go is zalm opnieuw opwarmen. En dat is ook eigenlijk helemaal niet nodig: koud is-ie net zo lekker als warm. Zit je toch met kliekjes? Gooi de zalm door een salade of bekleed er je sandwich mee.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Het makkelijkste is om de rijst 's ochtends of tot maximaal een dag van tevoren te maken. De sushirijst moet namelijk volledig zijn afgekoeld voordat je hem kunt verwerken. Wil je de sushi vullen met rauwe vis, bestel dan tijdig zalm of tonijn van sashimi kwaliteit bij je visboer.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Houdbaarheid verschilt per sushi-soort
Sushi met rauwe vis kun je het beste binnen 24 uur eten nadat je het hebt besteld. Sushi die gekookte vis bevat, zoals krab of zogeheten 'veggie'-rolls, kun je 3 tot 4 dagen later nog eten, maar dit betekent niet per se dat je dit ook zou moeten willen.
Verse sushi kun je dus wel invriezen. Verpak de sushi in diepvrieszakken met een etiket met naam en datum. Je kunt de sushi een paar weken tot een maand bewaren in de vriezer. Houd er wel rekening mee dat de rijst droger kan worden en het zeewier wat taaier.
Kaviaar wordt ook wel het zwarte goud genoemd. Het zijn namelijk de onbevruchte eitjes van een vis, de steur. Deze eitjes zijn zwart maar brengen geld op als goud. De steur wordt bedreigd en juist daarom worden zijn eitjes, de kaviaar, nog schaarser en dus waardevoller en duurder om te eten.
De officiële naam is Strottarga Bianco en de prijs per kilo bedraagt een magere $113,630. Met deze prijs is dit bakje kaviaar officieel het meest dure eten ter wereld. De kaviaar is afkomstig van de Siberische Albino Sturgeon. Door de zeldzaamheid van deze vis ligt de prijs zo hoog.
Varierend van €4500,- voor een Iraanse Sevruga tot een Almas kaviaar van € 45.000,-.