Waterbestendige broeken zijn dus echt wel essentieel voor een paklijst voor IJsland. Je zou kunnen kiezen voor waterdichte wandelbroeken die gevoerd zijn met fleece , die heel veel warmte geven. We droegen deze boven ons thermisch wollen ondergoed en hadden het nooit koud.
Een sweater of fleece en een katoenen broek verdienen de voorkeur, en we raden je dan ook zeker aan deze op je paklijst voor IJsland te zetten. Al dan niet vochtregulerend ondergoed met meerdere laagjes dunne kledingstukken (T-shirts, blouse, sweater), die je naar believen kunt aan- en uittrekken, zijn het handigst.
IJslanders trekken zich niets aan van etiquette, zij zorgen er voor dat ze warm blijven… en dat op elk moment! Qua schoenen is het eenvoudig: bergschoenen met harde zool en die de enkel bedekken. Overdag is licht, zacht schoeisel totaal uit ten boze… enkel 's avonds kan je gemakkelijke schoenen dragen.
Wat mag je meenemen? Je mag maximaal 10 kilo, inclusief snoep, per persoon invoeren (maximale waarde ISK 25.000). Klik hier voor meer informatie. Reizigers mogen geen vlees en zuivelproducten die buiten de EU/EER-landen zijn geproduceerd meenemen naar IJsland.
Een typisch lunchgerecht in IJsland kost meestal zo'n 2000/3000kr. Een hoofdgerecht in een goed restaurant heb je vanaf 3000kr. Een 3-gangenmenu heb je meestal vanaf 6000kr, afhankelijk van waar je uit eten gaat.
IJsland is een van de meest magische bestemmingen om het licht op te sporen. In Reykjavik, de meest noordelijke hoofdstad ter wereld, kunt u het poollicht 280 dagen per jaar zien. Het officiële seizoen om het poollicht te spotten loopt hier van oktober tot maart.
Van warme truien via schitterend aardewerk en glas tot sterke kleding voor buitenshuis, dat zijn méér dan gewone souveniertjes. En als je van mooie dingen houdt, is IJsland ook één van de beste plaatsen om luxe producten te kopen.
In IJsland betaalt u de meeste entreegelden contant in IJslandse kronen. In enkele gevallen zal gevraagd worden om deze in euro's te voldoen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.
Op IJsland zul je geen last hebben van muggen. Deze irritante beesten komen op het eiland simpelweg niet voor. In het noorden ligt wel een 'muggenmeer', maar deze kleine beestjes doen geen vlieg kwaad.
In de zomer zou ik in IJsland ook zeker werken met het 3-lagen systeem. Maar denk dan aan een T-shirt, vest, een windjack en altijd in de tas: een regenjas. Voor je benen kun je denken aan een thermo-legging en daaroverheen een broek (of skibroek) en dikke sokken met snowboots.
De warme maaltijden bestaan voornamelijk uit vis, lams- en schapenvlees en aardappelen. IJslanders nuttigen drie maaltijden per dag: ontbijt na het opstaan, een warme maaltijd tussen de middag en een warme avondmaaltijd.
Een identiteitskaart of een geldig paspoort volstaan om het land binnen te komen. Deze documenten dienen langer geldig te zijn dan de gehele duur van het verblijf in IJsland.
Vooraf aan uw reis kunt u uw IJslandse kronen bestellen bij GWK Travelex. De valuta wordt meestal weergeven met de valutacode (IKR) of de afkorting (kr). Eén IJslandse kroon is op te delen in honderd aurar. De aurar-munten zijn door hun lage waarde uit de omloop gehaald.
De elektriciteit en stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland. De netspanning van de elektriciteit is 230 volt en de frequentie 50 hertz. In IJsland worden stopcontacten van type F gebruikt, maar apparaten met een stekker in type C en E passen hier ook in.
Je hoeft geen fooi te geven. IJslanders verwachten geen fooi, maar het wordt wel gewaardeerd.
Helaas staat IJsland bij veel mensen vooral bekend als een erg duur land. Zeker nu het land een steeds populairdere vakantiebestemming wordt, kan een reis naar IJsland vaak vrij prijzig zijn. Gelukkig kun je een reis naar IJsland over het algemeen zo duur maken als je zelf wilt.
Eten en levensmiddelen
Eten is niet goedkoop in IJsland, maar zeker niet extreem duur vergeleken Nederland. Prijzen in supermarkten in grote steden als Reykjavik en Akureyri liggen wat lager dan de prijzen in de kleine winkeltjes in de dorpjes en bij benzinepompen.
Voor een kop koffie in een cafeetje kun je rekenen op zo'n 4 á 5 euro. En voor uiteten moet je rekenen op grofweg een factor anderhalf ten opzichte van wat je kwijt bent in Nederland (e.e.a. uiteraard afhankelijk van je voorkeur). Tanken is qua kosten dan weer ongeveer vergelijkbaar met ons eigen land.
In de zomermaanden is er in IJsland gemiddeld rond de 20 uur daglicht! De zon gaat onder rond middernacht en komt drie uur later weer op. De lange dagen en warme nachten geven je de mogelijkheid om langer op te blijven, meer te zien en meer te doen.
Een goed uitgangspunt bij het fotograferen van het noorderlicht: apertuur f/2.8, ISO 1600 (hoger als het heel donker is) en 15 seconden sluitertijd. Onthoud dat wanneer het noorderlicht snel en actief door de hemel danst, je de sluitertijd best korter maakt.
#2 Het Noorderlicht is altijd anders
Dat maakt het ook zo bijzonder. Afhankelijk van de aardse gassen waarmee deeltjes botsen, verschillen de kleuren van felgroen naar rood, maar zelfs oranje, wit en blauw zijn mogelijk. Groen licht bevindt zich op de onderste laag, waardoor je deze kleur het vaakst kunt zien.
De grootste kans op het zien van het Noorderlicht zijn de maanden oktober t/m maart, maar ook in september en april wordt het Noorderlicht soms waargenomen. In de zomermaanden is de kans op het zien van het Noorderlicht in IJsland zeer klein.
Het nationale drankje van IJsland is Brennivin. Deze sterke drank bevat 37,5% alcohol en is gemaakt van aardappelen en karwijzaad. Bier en wijn kun je overal krijgen. Dat was jaren geleden nog anders toen er een alcoholverbod gold in IJsland.