Als je baby niet goed is aangelegd, is bovendien de kans kleiner hij de borst goed leegmaakt. Dat betekent dat als stuwing niet wordt behandeld, het kan leiden tot verstopte kanalen, mastitis en een verminderde melkproductie.
Over het algemeen is stuwing onschuldig, alhoewel je er veel last van kunt hebben. Vaak gaat stuwing na een paar dagen vanzelf weer over, mist de klachten goed worden verholpen. Wordt het na een paar dagen nog niet minder, dan loop je de kans om een borstontsteking te krijgen.
Behandeling van pijnlijke stuwing:
In overleg met de arts kan een ontstekingsremmer of pijnstiller worden gebruikt. Koude kompressen tussen voedingen kunnen verlichting geven bij zwelling en pijn. Vaak voeden, waarbij de baby zo lang aan de eerste borst drinkt als hij wil.
Het dragen van een stevige BH die goed past en steun geeft kan verdere stuwing voorkomen. Je kunt de melkproductie namelijk af laten nemen door de borst aan de buitenkant tegendruk te geven. Een stevige BH zorgt voor deze druk en kan hiermee ergere stuwing voorkomen.
Maak je je toch ongerust over je melkproductie of over je babytje, bel dan even met een lactatiekundige. Zo rond dag 3 of 4 krijgen de meeste vrouwen last van stuwing.
Stuwing verminderen
Je kindje drinkt dan als het ware je borst leeg. Daarnaast kan het helpen om je borsten te masseren onder een warme douche. Probeer ook de harde plekken voorzichtig te masseren. Als je liever iets wilt wat ijskoud is, kun je bevroren koolbladeren gebruik om de pijn te verlichten.
Bij alle vrouwen komt de borstvoeding vaak wel op gang, ook als je geen borstvoeding wil geven. Het dragen van een strakke (sport)beha is aan te raden, hier houd je het stimuleren van de borstvoeding wat mee tegen. Vaak is de ergste stuwing na 24 uur weer verdwenen.
Indien de linker harthelft onvoldoende pompt, raken de bloedvaten van de longen overvol waardoor stuwing en vochtophoping ontstaan en kortademigheid en kriebelhoest kunnen optreden. Het plots optreden van felle benauwdheid wijst op een ernstige achteruitgang van de toestand ( 'longoedeem' of 'water op de longen' ).
Als je erg veel last hebt van stuwing, kan dit een pijnlijk gevoel zijn. Je borsten lijken harder, zijn warm en je kan een kloppende pijn ervaren. Je huid en tepels staan strakgespannen en lijken een beetje doorschijnend. Sommige vrouwen krijgen zelfs verhoging of verwarren de pijn met een borstontsteking.
Een harde schijf in je borst is pijnlijk. Massage kan helpen. Maak eerst je borsten warm door bijvoorbeeld in een warm bad te gaan zitten of een warme handdoek op je borst te leggen. Masseer daarna rustig je borst met draaiende bewegingen van je vingers.
Door de stuwing kan je temperatuur iets stijgen tot 38 C en kun je je wat rillerig voelen. Ook wanneer je kunstvoeding geeft kun je stuwing krijgen. Het helpt om continue een strakke bh te dragen en de borsten niet te stimuleren met een warme douche of massage.
Als de melk in de keel terugloopt kan dit leiden tot hoesten en ademhalingsproblemen bij je baby. Komt de voeding vanuit de maag omhoog dan kan je kindje zich verslikken.
Te snel drinken kan leiden tot krampjes. Bovendien leert je baby niet meer om goed naar zijn/haar eigen verzadigingssignalen te luisteren en kan je baby wellicht minder goed aanvoelen wanneer hij/zij vol zit. Ook kan het zijn dat de zuigbehoefte na zo'n korte voeding nog niet bevredigd is.
Stuwing duurt meestal zo'n twee dagen. Belangrijk om in de gaten te houden is of er geen harde, rode plekken ontstaan in je borst. Dit kan een voorteken zijn van een borstontsteking en dat wil je natuurlijk voorkomen. Dit kan overigens nog je volledige borstvoedingsperiode gebeuren.
Bij hoesten verhoog je de druk in de borstkas. Dit verbetert de bloedstroom en zo kan een hartstilstand worden voorkomen. Bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis heeft hoesten geen zin.
Bij hartfalen pompt uw hart minder bloed rond dan normaal. U wordt snel moe als u zich inspant. U voelt zich snel buiten adem en benauwd. Uw voeten en enkels worden dikker.
Een strakke beha na de geboorte kan dan helpen. Er bestaat een grotere kans op stuwing als: de melk niet goed uit de borsten wordt gedronken, je baby 'leegt' de borst niet goed. er bijvoeding wordt gegeven anders dan moedermelk waardoor je baby te weinig drinkt.
Als de bh omvang goed strak aansluit kan je borst niet in de loop van de dag omlaag zakken. Zo zorg je voor een optisch gelijk effect tussen je beide borsten.
Enkele adviezen: Trek na de bevalling zo snel mogelijk een goed steunende bh aan. Deze moet zonder beugels zijn en mag niet knellen. Houd de bh een week lang dag en nacht aan.
Als je geen borstvoeding geeft maar wel last hebt van stuwing, kun je het beste een strakke bh dragen. Zorg er wel voor dat het niet té strak zit, want dan heb je kans dat je borsten gaan ontsteken. Gebruik koude kompressen voor verlichting van de pijn.
Dat noemen we ook wel de babyblues. Dit onbestemde gevoel begint meestal de tweede dag na de bevalling en duurt gemiddeld zo'n drie dagen. Schrik niet: ook twee weken na de bevalling (of drie) kun je zomaar neerslachtig zijn.
Kolf je borst een keer zover 'leeg', totdat deze lekker soepel voelt. Doe dit bij de borst die aan de beurt is, vlak voordat je kindje wil drinken. Leg na het resetten dus meteen aan. Zo krijgt je kindje de meer vettere (en laag in lactose) achtermelk en zullen de maag/darmen meer rust moeten krijgen.