Bij een persoonlijkheidsstoornis is psychotherapie de beste behandeling. Het doel van psychotherapie is dat de klachten minder worden en dat uw naaste er beter mee leert omgaan. De huisarts of de praktijkondersteuner van de huisarts (POH-GGZ) kan uw naaste hiervoor doorverwijzen naar een psychotherapeut.
Tips voor naasten
Probeer een balans te vinden tussen betrokkenheid en afstand. Bescherm jezelf door duidelijk je grenzen aan te geven. Het is belangrijk dat jij je eigen (psychische) gezondheid in de gaten houdt. Een antisociale persoonlijkheidsstoornis is een ernstige stoornis.
Onafhankelijk van de setting is een expliciet kader voor de zorg voor mensen met antisociaal gedrag noodzakelijk. Dit moet helder zijn (SMART) en proportioneel en dient goed gecommuniceerd te worden. Hieronder vallen bereikbaarheid, omgaan met afspraken, agressie, drugs- en alcoholgebruik etcetera.
Bij antisociaal gedrag is er sprake van probleemgedrag dat ernstiger is dan bij opstandig gedrag. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in: vechten. stelen (vaak in samenwerking met leeftijdsgenoten in tegenstelling tot gedragsgestoorde kinderen, door wie het stelen veelal alleen wordt uitgevoerd)
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat de antisociale-persoonlijkheidsstoornis te genezen is. Wel zijn er behandelingen die verschillende symptomen van de stoornis aanpakken. Persoonlijkheidsstoornissen kunnen behandeld worden met psychotherapie, psychosociale behandelingen en behandeling met medicijnen.
In de wetenschap zijn aanwijzingen gevonden dat de aanleg voor een antisociale persoonlijkheidsstoornis gedeeltelijk erfelijkheid is en dat bepaalde hersenafwijkingen hiervoor mede verantwoordelijk kunnen zijn. Hierbij gaat het om een verstoring in delen van de hersenen die ons agressieve gedrag regelen.
Bij een persoonlijkheidsstoornis zijn bepaalde eigenschappen erg aanwezig. U bent bijvoorbeeld extreem gevoelig voor kritiek, u heeft heel erge bindingsangst of verlatingsangst, u doet dingen zonder na te denken, u bent erg afhankelijk, perfectionistisch of verlegen.
Sociopathie of AsPS ontstaat als gevolg van een genetische aanleg voor psychopathie die pas tot uiting kwam als gevolg van omstandigheden.
Een antisociale-persoonlijkheidsstoornis (ook wel bekend onder de namen psychopathie, sociopathie of dissociale-persoonlijkheidsstoornis) wordt gekarakteriseerd door een diepgaand patroon van gebrek aan respect voor en schending van de rechten van anderen.
Mensen met borderline hebben vaak weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. Ze zijn buitengewoon gevoelig voor opmerkingen die ze als kritiek ervaren. Ze twijfelen constant over wat ze zullen aanpakken en wat ze met hun leven willen. Mensen met borderline kunnen momenten van vervreemding hebben.
Omdat persoonlijkheidsstoornissen vaak al lang bestaan, duurt een behandeling voor persoonlijkheidsproblematiek meestal enkele jaren. De duur van de therapie voor een persoonlijkheidsstoornis is natuurlijk afhankelijk van de ernst van de klachten.
Probeer niet met je naaste in discussie te gaan. Dit kan voor nog meer wantrouwen zorgen. Bedenk dat alle verwijten en beschuldigingen voortkomen uit de stoornis. Stimuleer je naaste om naar de huisarts of hulpverlening te stappen.
Toon waardering voor de dingen die goed gaan. Dit valt niet mee, maar probeer negatief gedrag los te zien van de persoon. Stel niet te hoge eisen. Leg niet te veel druk op de schouders van iemand met borderline.
Het ontstaan van een persoonlijkheidsstoornis heeft te maken met erfelijkheid, aanleg en omgevingsfactoren. Je aanleg en wat je leert van anderen bepaalt namelijk hoe je omgaat met je gevoelens en emoties. Dit heeft weer invloed op hoe jij met bepaalde situaties omgaat.
Sociopathie uit zich onder meer in een onvermogen om empathie, moraal en respect voor sociale normen te voelen – en resulteert dikwijls in crimineel of antisociaal gedrag. De sociopaat is vaak impulsief, schiet snel uit zijn slof en heeft geregeld last op het werk.
Verschil met psychopathie
De aandoening kenmerkt zich vooral door emotionele problemen, impulsiviteit en antisociaal gedrag. In tegenstelling tot een psychopaat, is een sociopaat in staat tot emotionele gehechtheid en schuldgevoel.
Borderline-, vermijdende- of een obsessief compulsieve (OCPS) persoonlijkheidsstoornis kunnen je dagelijkse leven flink belemmeren, maar zijn vaak ook goed te behandelen met therapie.
Met behulp van cognitieve gedragstherapie, schematherapie, psychotherapie en psycho-educatie focus jij je op emoties en sociale contacten. De behandeling richt zich op achterdocht, angst en afstandelijkheid in het contact met anderen. De behandeling vindt ambulant plaats. Soms kan een kortdurende opname nodig zijn.
Wat is een dissociatieve persoonlijkheidsstoornis? Iemand met een dissociatieve identiteitsstoornis heeft meerdere persoonlijkheden. De klachten kunnen per persoonlijkheidstoestand verschillen. Bij iedere persoonlijkheid hoort ander gedrag en soms ook stemgeluid, smaak of stijl.
Hoe vaak komt het voor? 3% van alle mannen en 1% van alle vrouwen krijgt er in zijn of haar leven mee te maken. Van de mannelijke gedetineerden heeft tot 60% een antisociale persoonlijkheidsstoornis.
Farmacotherapie heeft in de behandeling van odd en cd een vaste plaats ingenomen, in het bijzonder bij comorbiditeit met adhd en bij ernstige agressie. Bij comorbiditeit met adhd worden psychostimulantia zoals methylfenidaat gebruikt.
Als je een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) hebt, kun je prikkelbaar, agressief, onverschillig en impulsief overkomen. Je vindt het moeilijk om regels na te leven en rekening te houden met andere mensen. Voor jouw vrienden, partner of familie kan dat zeer belastend zijn.