Een slaapje van 30 tot 45 minuten klinkt misschien kort, maar voor de meeste kinderen is dit echt genoeg om vrolijk en energiek te zijn tot aan de volgende dut. Het ochtendslaapje kort houden heeft een aantal redenen: Overstap van 2 dutjes naar 1 dutje gaat soepeler.
Het middagdutje mag lang zijn, ongeveer 1.5 – 2.5 uur afhankelijk van de leeftijd en slaapbehoefte van je kindje. Een langere periode van slaap op de dag is belangrijk omdat er dan kwalitatief betere en herstellende slaap is dan bij een kort dutje.
Baby's van 6 tot 12 weken oud doen graag een dutje overdag om de 2 uur. Een baby van 3 tot 6 maanden slaapt zo'n 12 tot 17 uur per dag, met een nachtslaap wisselend van 9 tot 11 uur. Overdag doet je baby om 2 tot 3 uur een klein slaapje.
U kunt het beste kiezen tussen een korte powernap van 20 minuten of een lange powernap van 90 minuten, afhankelijk van het effect dat u wilt bereiken met uw powernap. Voor een refresh, om weer alert te zijn is 10-20 minuten voldoende.
Ja, een baby kan te veel slapen, of het nu een pasgeboren of een oudere baby is. Maar in het algemeen is een pasgeborene die de hele dag slaapt vaak belangrijker om op te letten dan een oudere baby die te veel slaapt, wat meestal alleen gebeurt als hij ziek is of een extra drukke dag heeft gehad.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Je kunt de 4 uur slaap per dag bij een baby van 2 maanden het best verdelen over 3 tot 4 uur per dag. Gebruik vooral de middag om je kleine wat langer te laten slapen. Dat zal in het begin een uitdaging zijn, omdat baby's van die leeftijd vaak maar 20 tot 45 minuten slapen en dan weer wakker worden.
Een baby van 3 maanden is tussen de dutjes door ongeveer 90 tot 120 minuten wakker. Dit noemt men een 'wakkertijd'. Soms is het best handig om dit te weten, zeker als je nog niet goed de vermoeidheidssignalen van je baby kent. Als je baby anderhalf uur wakker is, dan is het vaak weer tijd voor een volgende slaapje.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen. 3 uur: tel 3 uur op bij het moment van ontwaken uit het eerste dutje van de dag.
Een baby van 7 maanden slaapt overdag nog twee tot drie uur per dag en slaapt 's nachts in totaal zo'n elf uur. Tussen de slaapjes door, is hij twee tot tweeënhalf uur wakker.
Overdag doet hij ongeveer 3, soms nog 4 dutjes. In het kort: Overdag: 2,5 tot 3 uur. s' Avonds en s'nachts: 11 tot 12 uur.
Overdag: zo'n 5 uur slaap
Benieuwd hoeveel slaap jouw baby van 10 weken nodig heeft? Het gaat om zo'n 5 uur, in de periode van 6:30 uur tot 18:30 uur. Uiteraard kan dit van baby tot baby verschillen, dus als je kleine wat meer of juist wat minder slaapt is dat niet meteen iets om je zorgen over te maken.
De eerste maand slaapt je baby tussen de 14 en 18 uur per dag, met slaapjes van ongeveer 3 uur. Soms zijn deze slaapjes korter, vooral als je borstvoeding geeft. Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Baby's kunnen tot 2 uur lang wakker zijn.
Tussen 6:00 en 7:30 start van de dag. Tussen 8:00 en 9:30 start ochtendslaapje van ongeveer 1,5 tot 2 uur. Tussen 12:00 en 13:00 start tweede slaapje van ongeveer 1,5 tot 2 uur. Tussen 15:30 en 16:00 start derde slaapje van ongeveer 45 minuten tot 1 uur.
Oververmoeidheid herkennen
Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is.
Vanaf 9 maanden: je baby heeft vanaf 9 maanden ook zo'n 14 uur slaap nodig, met 2 slaapjes overdag van 4 uur in het totaal. Ongeveer dus nog hetzelfde als een baby van 6 maanden. Vanaf 1 jaar: een baby van 12 maanden heeft ook 14 uur slaap op een dag nodig, maar met gemiddeld 1 tot 2 slaapjes overdag.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Hou je baby goed in de gaten als hij in de box ligt. Zeker als je ook een peuter hebt die rondloopt, of als er huisdieren zijn. Leg nooit een matras in de box: een baby kan bekneld raken tussen het matras en de zijkant van de box. Verderop vind je tips voor de aanschaf van een boxkleed.
De dutjes overdag zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Daarnaast raakt je kind oververmoeid als hij overdag niet goed slaapt, wat weer nadelig kan zijn voor zijn (en jouw) nachtrust.
Een kindje dat zijn of haar ouders vertrouwd en weet dat papa en mama er zijn wanneer dat nodig is, durft los te laten. En dat is wat slapen feitelijk is. Het is dus heel normaal als jouw baby alleen maar bij jou kan slapen. Die veilige basis is nodig om uiteindelijk naar goede slaap toe te kunnen werken.
Een baby die te lang wakker blijft, wordt onrustig en prikkelbaar, valt moeilijker in slaap en wordt sneller wakker. Vind je het moeilijk om te zien of jouw baby moe is of niet, dan kun je deze regels gebruiken: Een baby van 0-2 weken kan ongeveer 30-45 minuten wakker zijn.
Slaapschema Baby van 2 – 3 maanden
Met een beetje geluk slaapt je kind nu zelfs de hele nacht door. Je baby krijgt langzaam een echt slaapritme. Waarschijnlijk slaapt je baby overdag zo'n 3,5 – 5 uur verdeeld over drie tot vier dutjes en 's nachts heeft hij een slaapbehoefte van 11 – 12 uur.