Om te werken in de ouderenzorg heb je een hbo- of mbo-diploma nodig. Je kunt bij NTI starten met een volledige mbo-opleiding om opgeleid te worden tot verzorgende in een bepaalde richting.
Als helpende in de ouderenzorg ondersteun je ouderen bij het zelfstandig wonen. Je helpt bij allerlei dagelijkse taken zoals het huishouden, de dagelijkse verzorging, de boodschappen en het eten. Om als helpende in de ouderenzorg aan de slag te kunnen, heb je mbo-niveau 2 opleiding Helpende Zorg & Welzijn nodig.
• Niveau 1 Zorghulp (mbo)
Met de opleiding Zorghulp kun je werken in de thuiszorg, ouderenzorg of gehandicaptenzorg. Als zorghulp ondersteun je mensen met huishoudelijke taken en doe je soms licht verzorgende taken. Ook help je mensen om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven. De opleiding duurt één jaar.
Een zorghulp (of helpende niveau 1) is de steun en toeverlaat van een verzorgende of verpleegkundige. Als zorghulp werk je in een ziekenhuis, verzorgingshuis of in de thuiszorg.
Hoe word je helpende? Om dit werk te kunnen doen, moet je de mbo-opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 hebben afgerond.
Ook zonder zorgopleiding is het mogelijk! Voor verschillende functies in de zorg heb je geen opleiding of diploma nodig. Wat wel belangrijk is, is dat je hart hebt voor de cliënten.
Niveau 1 tot en met 4 zijn op MBO-niveau en niveau 5 is op HBO-niveau. Hierbij is de MBO-opleiding Helpende zorg en welzijn een opleiding op niveau 2, terwijl de MBO-opleiding Verzorgende IG zich op niveau 3 bevindt.
Als u in de sector zorg en welzijn wilt werken, heeft u het juiste diploma nodig.
Met welke diploma's mag je werken in de zorg? Om in de zorg te werken heb je een hbo- of mbo-diploma nodig. Je kunt starten met een Volledige MBO-opleiding om opgeleid te worden tot verzorgende met brede kennis van het werkveld of je kiest voor een MBO Keuzedeel om jezelf te specialiseren in een bepaalde richting.
Naast de pedagogisch-didactische verschillen in de onderwijsprogramma's ligt het tempo op niveau 4 hoger. Er is daardoor meer ruimte voor verdieping en complexere problematiek. Op niveau 3 wordt de ruimte benut voor het concretiseren van de lesstof met praktijkvoorbeelden.
Bij de opleiding Mbo-verpleegkundige (niveau 4) leer je verpleegkundige zorg te bieden in een ziekenhuis, verpleeghuis, thuiszorg en gehandicaptenzorg. Je leert onder andere: De anatomie (bouw) van het menselijk lichaam.
De belangrijkste taak als helpende is het zorg dragen voor de algemene dagelijkse levensverrichtingen, zoals wassen, aankleden, de maaltijd verzorgen en huishoudelijke taken. Jij ondersteunt deze mensen, maar houdt zoveel mogelijk rekening met hun wensen en behoeftes.
De opleiding tot specialist ouderengeneeskunde is een voltijdstudie van drie jaar, inclusief stages. Als aios ouderengeneeskunde heb je vier dagen praktijk en één dag cursorisch onderwijs. Je doet op vier plekken praktijkervaring op: een verpleeghuis, GGZ-instelling, ziekenhuis en een keuzestage.
Na het volgen van een zorgopleiding op mbo-niveau 3 heb je volop mogelijkheden om zelfstandig aan het werk te gaan in o.a. verpleeg- en verzorgingstehuizen, de geestelijke gezondheidszorg, de kraamzorg, de thuiszorg of welzijnsinstellingen. De focus van je werk is afhankelijk van de branche.
Een helpende niveau 2 mag alleen niet-medische verzorgende, huishoudelijke en signalerende taken uitvoeren. Denk aan boodschappen doen, helpen met omkleden en afstoffen. Wat mag een helpende niveau 2 niet doen? Een helpende niveau 2 mag geen medische handelingen uitvoeren.
Het salaris bij een bijbaan in de zorg zonder diploma is € 14,50 per uur.
Over de cursus
Het keuzedeel Helpende Plus bereidt je voor op de doorstroom naar de opleiding Verzorgende IG, niveau 3. De groep bestaat uit 15 tot 25 deelnemers. Na het succesvol afronden van dit keuzedeel ontvang je een erkend mbo-certificaat.
Je bent niveau 5 verpleegkundige als je een verpleegkundige opleiding op Hbo-niveau succesvol heeft afgerond. Je hebt bijvoorbeeld: een afgeronde opleiding HBO-V of HBO-MGZ.
Niveau 3 Verzorgende (mbo)
Vanaf niveau 3 mag je, naast verzorgende taken, ook verpleegkundige handelingen uitvoeren. Zo mag je medicatie toedienen, injecties geven, katheters verwisselen en een zorgplan opstellen dat de helpende en zorghulp kunnen gebruiken.
Het grote verschil met mbo 2 is dat een helpende alleen het zorgplan uitvoert.Een verzorgende weet hoe hij of zij zelf een zorgplan kan opstellen.
Met de bbl-opleiding Helpende Zorg en Welzijn (HZW) van Zorgcollege leggen deelnemers de basis voor een carrière in de zorg. De verkorte mbo-opleiding is speciaal ontwikkeld voor volwassenen. Binnen 6 maanden werken én leren, behalen deelnemers het niveau 2 diploma Helpende Zorg en Welzijn (dienstverlening).
Verschil tussen helpende en helpende plus
Het fundamentele onderscheid tussen deze twee rollen ligt in hun bevoegdheden en de diepte van hun training. De basisrol van een helpende is ondersteunend, terwijl een helpende plus extra taken mag uitvoeren die uitgebreidere training vereisen.