Stel: u wordt aangereden tijdens het parkeren van een motorvoertuig. Dan ligt de aansprakelijkheid altijd bij de tegenpartij. Zelfs als u ook een verkeersfout heeft begaan. De bestuurder had immers beter moeten opletten bij het uitvoeren van de bijzondere manoeuvre.
Wegrijden uit het parkeervak en een aanrijding
Daarom zal de bestuurder die beslist om vanaf een parkeerplaats vooruit te rijden of achteruit te rijden, voorrang moeten verlenen aan het overige verkeer. Ontstaat er dan een aanrijding op de parkeerplaats, dan is deze bestuurder in principe aansprakelijk voor de schade.
Bij het inparkeren en het wegrijden uit een parkeervlak moet een bestuurder iedereen voorrang geven. Ontstaat er een aanrijding bij het wegrijden uit een parkeervlak dan betaalt de uitparkerende bestuurder de schade.
In principe behoren ook de parkeergarage en het parkeerterrein tot de openbare weg: de normale regels uit de Wegenverkeerswet gelden hier dus net zo goed als op een woonerf of een snelweg. Dit betekent onder meer dat u zich moet houden aan de aangegeven maximumsnelheid en dat verkeer van rechts voorrang heeft.
Volgens de wet is de achterop rijdende auto, die achterop uw auto botst, vrijwel altijd schuldig. Uitzonderingen zijn situaties waarin u uw voorganger 'snijdt' als u van rijbaan wisselt of inhaalt. Ook wanneer u plotseling hard remt zonder verkeersnoodzaak kunt u de schuld krijgen van een aanrijding van achteren.
De persoon die het verkeersongeluk veroorzaakt, is aansprakelijk en moet betalen. Als meer mensen schuld hebben, dan betalen zij elk een deel van de schade. Soms vergoedt een WA- of aansprakelijkheidsverzekering de schade. Voor fietsers, voetgangers en passagiers gelden speciale regels.
Zo is het Reglement verkeersregels en verkeerstekens wel van toepassing op eigen terrein. Daardoor gelden wel dezelfde verkeersregels als op de openbare weg.
Bij het achteruit een parkeerplaats uitrijden is er sprake van een bijzondere manoeuvre. Dit betekent dat u het overige verkeer voor moet laten gaan. Als u tijdens het achteruitrijden tegen een voorbijrijdende auto botst, bent u aansprakelijk.
Als u dus een parkeerplaats koopt die gelegen is op een stuk grond dat al 30 jaar openbaar is, is het technisch gezien dus openbare weg en mag iedereen er parkeren. Een bordje neerzetten met de tekst 'eigen terrein' verandert hier strikt genomen niets aan.
Welke regel geldt bij een parkeerplaats? Je gaat voor als iemand van een parkeerplaats komt. Je moet iemand die van een parkeerplaats komt voor laten gaan. Je moet voorrang geven aan bestuurders van rechts.
Rechts heeft voorrang, met uitzonderingen
Er zijn een aantal uitzonderingen. Bestuurders op een onverharde weg verlenen voorrang aan bestuurders op een verharde weg. Bestuurders verlenen voorrang aan een tram. Alle weggebruikers moeten bestuurders van een voorrangsvoertuig voor laten gaan.
Bijzondere manoeuvres
54 RVV 1990 moeten bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren het overige verkeer voor laten gaan. Als bijzondere manoeuvre is o.a. genoemd: achteruitrijden. Om achteruit in te parkeren moet het voertuig achteruit rijden en voert de bestuurder zodoende een bijzondere manoeuvre uit.
De schade die ontstaat aan uw auto wanneer u uw auto parkeert kan voornamelijk schade aan de carrosserie, deuren of spiegels zijn, maar ook krassen op de lak of deuken in het chassis. Parkeerschade is meestal het gevolg van onoplettendheid, maar soms is er ook sprake van vandalisme of ongelukken.
Een ongeval kan tot 3 jaar na de feiten worden aangegeven. Maar hoe meer tijd er verstrijkt tussen het ongeval en de aangifte, hoe moeilijker het wordt om te bewijzen dat het wel degelijk om een arbeidsongeval ging.
Van een bijzondere manoeuvre wordt gesproken als een verkeersdeelnemer een bijzondere verrichting in het verkeer uitvoert. Het gaat onder andere om achteruit rijden, uit een uitrit vandaan komen, een parkeervak verlaten, keren op de weg, de snelweg oprijden en afrijden en van rijstrook wisselen.
Er zijn 7 bijzondere verrichtingen:
Parkeren in een haaks of schuin vak. Fileparkeren. Omkeren door te steken. Omkeren door een halve draai.
Uitwijken in het algemeen
Als een verkeersdeelnemer moet uitwijken omdat een andere verkeersdeelnemer een onverwachte beweging maakt, bijvoorbeeld omdat hij plotseling een autodeur opendoet, dan is de bestuurder van het desbetreffende voertuig alsnog aansprakelijk.
Als u ziet dat iemand onterecht op zo'n plek parkeert, kunt u dit melden bij de politie via 0900-8844.
Of u uw auto mag parkeren op een oprit, hangt af van de verkeerssituatie. Soms is een oprit onderdeel van de openbare weg, bijvoorbeeld als de oprit over een stoep loopt.De oprit wordt dan niet beschouwd als 'eigen terrein' en u mag uw auto daar niet parkeren.
Een boete voor parkeren op uw eigen terrein, of de buurman die parkeert op uw parkeerplaats? Het is allemaal mogelijk als u niet oppast. Particulier eigendom kan openbaar zijn en op privéterrein kunnen gewone verkeersregels gelden!
Bij een aanrijding met een lage geweldsinwerking is het belangrijk om altijd een schadeformulier in te vullen. Dit is niet alleen van belang voor de verzekering, maar ook voor het vaststellen van eventuele letselschade. Ook als je geen schade ziet aan het voertuig, is het belangrijk om een schadeformulier in te vullen.
Meld de schade binnen 3 dagen na de aanrijding.