Bestuursleden van stichtingen en verenigingen die zijn opgericht zonder een notariële akte zijn elk hoofdelijk aansprakelijk. Elk bestuurslid kan dus aansprakelijk gesteld worden voor het volledige bedrag aan schulden.
Collectieve en hoofdelijke aansprakelijkheid
Een bestuurder is dus ook verantwoordelijk voor fouten van de overige bestuursleden. De bestuurders zijn bovendien hoofdelijk aansprakelijk. Dit betekent dat een individueel bestuurslid aansprakelijk is voor de volledige schade van een handeling van het bestuur.
Bestuurders van een stichting zijn in beginsel niet aansprakelijk voor de verplichtingen van de organisatie. Ook niet na ontbinding en faillissement.
Een stichting heeft altijd een bestuur. In de statuten kunt u bepalen dat er ook een Raad van Toezicht is. Dit is niet verplicht. De Raad van Toezicht houdt toezicht op het bestuur.
De voorzitter is het gezicht van de stichting. De rol omhelst voornamelijk de dagelijkse leiding van het bestuur. Hieronder vallen onder andere de volgende taken: De leiding nemen bij vergaderingen.
Een stichting mag geen salaris toekennen aan de bestuurders, zij kunnen slechts een vergoeding voor hun kosten ontvangen. Als het besturen van de stichting een dagtaak wordt, kan dit een punt van aandacht worden. De stichting mag geen winst uitkeren aan de oprichters.
In principe mag een stichting alle vormen van bezit of vermogen hebben om diens doel na te streven. Denk bijvoorbeeld aan een pand, grond, meubels, banksaldo, etc. Hier zijn geen speciale regels voor. Een stichting mag op allerlei legale manieren geld en bezittingen werven (subsidies, donaties, legaten, schenkingen).
Een stichting mag geen uitbetalingen doen zonder dat er een tegenprestatie gedaan wordt. Dat betekent niet dat een stichting niemand mag betalen. Voor een stichting geldt dat het bestuur en de eventuele werknemers beloond mogen worden. Over deze bedragen moet wel inkomstenbelasting betaald worden.
Doorgaans krijgen bestuurders echter alleen een vergoeding voor de onkosten die ze tijdens werkzaamheden hebben gemaakt. Winstuitkering aan bestuurders kan leiden tot opheffing van de stichting. Het bestuur van Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI's) mag niet in loondienst zijn.
Functiekenmerken. De Algemeen Directeur is eindverantwoordelijk voor het realiseren van alle activiteiten om te komen tot een op elkaar aansluitende organisatie die voldoet aan de doelstellingen zoals deze geformuleerd zijn en in de toekomst geformuleerd zullen worden.
Een stichting kan niet zonder bestuur. Bij de oprichting worden één of meerdere personen benoemd. Te zijner tijd zullen er bestuurders vervangen worden. De statuten van de stichting moeten bepalen hoe deze nieuwe of andere bestuurders worden benoemd.
Bestuurders van een vennootschap handelen in beginsel altijd in naam van de onderneming. De hoofdregel hierbij is dat de onderneming zelf aansprakelijk is voor haar handelen en dus niet haar bestuurders.
Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering beschermt alle bestuurders van uw organisatie, vereniging of stichting tegen schadeclaims na een bestuurlijke fout. Voor schade aan personen of eigendommen heeft u een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig.
Onbehoorlijk bestuur is de situatie dat het bestuur van een onderneming dusdanige rechtshandelingen heeft verricht waardoor de onderneming schade heeft geleden, waarbij de conclusie kan worden getrokken dat het bestuur zijn taken onbehoorlijk heeft ingevuld.
Een stichting kent geen leden. Voor de dagelijkse gang van zaken en het nemen van beslissingen heeft de stichting een bestuur. Meestal bestaat het bestuur uit een voorzitter, secretaris en penningmeester. Dat hoeven niet altijd verschillende mensen te zijn; een enkel persoon kan ook al deze functies uitvoeren.
In principe ben je als bestuur verantwoordelijk voor alles wat er binnen de organisatie gebeurt. Stel dat het bestuur iemand aanstelt om de financiën te doen en die persoon maakt fouten in de boekhouding. Dan is dat jouw verantwoordelijkheid, omdat jij als bestuur toezicht dient te houden.
U mag gewoon winst maken met een stichting. Het is zelfs toegestaan om dit in uw statuten op te nemen als zijnde het doel van uw stichting. Alleen mag die winst niet bestemd zijn om het bestuur te verrijken maar moet zij uitgekeerd worden aan een ideëel of sociaal doel.
Welke gegevens er gezien moeten worden, hangt af van de omvang van de stichting. De gemiddelde jaarlijkse kosten van een stichting voor de boekhouding liggen meestal tussen de € 600 tot € 1.800. Met een boekhoudprogramma kan de ondernemer dit makkelijk zelf en bespaart hij deze kosten.
Een stichting heeft geen winstoogmerk en mag geen winst uitkeren aan oprichters of bestuurders. Eventuele winst moet worden gebruikt voor het realiseren van het doel van de stichting. Stichtingen hebben vaak een ANBI-status, waardoor giften aan de stichting aftrekbaar zijn van de belasting.
Stichtingen en verenigingen: winst en vennootschapsbelasting
Stichtingen en verenigingen zijn belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting als zij een onderneming drijven. U betaalt dan vennootschapsbelasting over de winst van uw stichting of vereniging.
Het doel van een stichting
Denk daarbij aan natuurbehoud, hulp aan andere mensen of het promoten van kunst en cultuur. Een stichting kan ook worden opgericht voor andere doelen. Iedereen kan een stichting oprichten: alleen of samen met anderen.
Een stichting is een rechtsvorm die zelf de rechten en verplichtingen draagt, waardoor het bestuur privé beperkt aansprakelijk is. Een stichting oprichten geeft dus zekerheid dat de privé-eigendommen van de oprichter beschermd zijn voor eventuele schulden bij een faillissement.
Een stichting is een rechtspersoon. Dit betekent dat je als bestuurder in principe niet aansprakelijk bent voor de schulden. Er zijn wel uitzonderingen op deze regel.
De SPF is een bijzondere vorm van een stichting. De SPF onderscheidt zich van de trust doordat het een volledig zelfstandige rechtspersoon is. Net als een trust moet een SPF worden opgericht bij notariële akte door een lokale notaris.