Kittens mogen volgens de wet vanaf 7 weken weg bij hun moeder. De meningen over deze leeftijd zijn verdeeld, vooral omdat deze leeftijd niet gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kittens nog lange tijd van hun moeder en broertjes en zusjes leren.
Het kitten mag sowieso niet jonger zijn dan 7 weken op het moment dat hij zijn moeder en nestgenoten verlaat. Dit is wettelijk zo bepaald. Houd er dus rekening mee dat jouw kitten minimaal 7 weken oud is wanneer je hem mee naar huis neemt.
Zorg dat je kitten eerst de nieuwe omgeving, de nieuwe gezinsleden en de kattenbak goed leert kennen en geef pas daarna steeds meer ruimte in huis. Soms is hier maar 24 uur voor nodig, maar dit kan afhankelijk van de leeftijd, de leefomgeving en de persoonlijkheid van de kitten ook gerust 2 weken duren.
Het socialisatie proces wat een kitten nodig heeft zal dan door de mens moeten worden gedaan die hier ervaring in hebben. Maar let wel laat de kittens tot zeker 6 weken bij hun moeder. In de Nederlandse wetgeving is vastgelegd dat een kitten op een leeftijd van zeven weken van de moeder gescheiden mag worden.
Vanuit dit oogpunt zou een kitten voor de 9 weken bij de moeder weg kunnen. Het is belangrijk dat een kitten genoeg sociale vaardigheden ontwikkeld, contact met andere kittens en met de moederpoes zijn hierbij belangrijk. Hierbij spelen verschillende vormen van spel een rol waaronder sociaal spel.
Voordat ze bij u kwam wonen, was uw kitten er al aan gewend om een paar uur alleen met haar moeder te zijn. Als ze jonger is dan vier maanden, dan mag ze niet voor meer dan een paar uur alleen worden gelaten. Jonge kittens zijn nog steeds kwetsbaar en moeten regelmatig gecheckt worden.
In deze week gaat een kitten voor het eerst in een 'hinderlaag' liggen wachten met de staart gestrekt naar achteren en springt op de ander af. Kittens kunnen nu gaan klimmen en springen. Ze kunnen nu ook rechtop op hun achterpoten 'zitten'.
Je kitten is eenzaam
Als een kitten constant huilt, is het mogelijk dat ze je aandacht zoeken of roepen op zoek naar een ander kitten of hun moeder, vooral als ze net zijn geadopteerd. Zorg ervoor dat je overdag voldoende tijd vrijmaakt om met je nieuwe kitten te spelen.
Wanneer een nieuw kitten veel miauwt, heeft het iets nodig van ons. Ze hebben onze hulp nodig in plaats van straf. Vaak heeft het miauwen van een kitten te maken met de eenzaamheid, heimwee en bepaalde behoeftes die een verhuizing met zich mee brengt.
Uit onderzoek blijkt verder dat kittens goed naar hun moeder kijken en zo gedrag overnemen. Kittens van een bange zwerfmoeder kopiëren bijvoorbeeld het angstige gedrag van hun moeder ten aanzien van mensen. Kittens leren bepaalde (behendigheids)taken ook alleen door naar hun moeder te kijken.
Leg de mand van uw kitten op een gezellige, rustig plaats met een deken en zorg ervoor dat hij toegang heeft tot zijn water-, voer- en kattenbak. U kunt het slaappatroon van uw kitten bepalen door het licht uit te doen, maar in de eerste nacht kunt u een nachtlampje laten branden zodat hij kan wennen aan de omgeving.
Als je kat slaapt met haar pootjes onder haar lijf dan voelt ze zich helemaal thuis. Een geïrriteerde kat zal haar poten strekken en de haren op haar rug recht overeind zetten. Een kat met een goed humeur zal zich niet zo groot maken om er kleiner en niet bedreigend uit te zien.
Wanneer je kat lekker in bed ligt, dan is de kans groot dat ze zichzelf eerst even lekker gaan wassen. Tijdens dit kattenwasje verliezen ze ook nog eens flink wat huidschilfers en deze komen dan terecht in bed. Dat op zich is al een vies idee, maar het vergroot ook nog eens de kans op een allergische reactie.
Om te voorkomen dat de kat wegloopt of terugloopt naar de oude woning, is het verstandig om de kat 2 tot 6 weken binnen te houden. Let hierbij wel op het gedrag van de kat tijdens deze weken. Gedraagt de kat zich als vanouds, dan kan de kat eerder naar buiten om te ontdekken.
8eweek (7-8 weken oud)
Wanneer het kitten een week of 6/7 oud is zal het ook beginnen te spelen met voorwerpen (objectspel). Spelen met voorwerpen is een manier om alvast te oefenen met jagen op echte prooien.
Een kitten alleen thuis laten is dus ook goed mogelijk. Toch is het per ras en per kat verschillend hoe goed ze alleen kunnen zijn. Sommige katten zijn heel aanhankelijk en hebben graag iemand om zich heen. Door je kitten van begin af aan steeds iets langer alleen thuis te laten, train je hem zelfstandiger te worden.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Schep in ieder geval 1 x per dag plas en poep uit de bak. Katten gebruiken de bak meestal niet als deze vies is. Maak de kattenbak regelmatig (wekelijks) helemaal leeg om hem schoon te maken.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Een ritme is voor katten namelijk belangrijk. Laat een kitten jonger dan 6 maanden 's nachts niet alleen. Zorg als je echt weg moet, dat er iemand anders op je kitten past.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Een pasgeboren kitten spint om haar moeder te vertellen dat ze zich comfortabel en veilig voelt. Spinnen betekent dat je kat tevreden is. Een slimme kat spint er dus op los om extra aandacht en meer aaitjes te krijgen.
Het is wel aan te raden om kittens pas op de trap te laten lopen wanneer ze wat ouder zijn omdat de kans aanwezig is dat de kitten naar beneden kan vallen en zich bij de val kan bezeren.
Zet je kitten op vaste tijdstippen op de bak: 's ochtends, 's avonds, na het eten en na het spelen. Beloon je kitten als hij zijn behoefte doet. Houd je kitten de eerste dagen goed in de gaten. Merk je dat hij zijn behoefte moet doen (draaien, zoeken naar een plekje) zet hem dan op de kattenbak.
* De kittens verblijven de eerste 3 weken na de geboorte in een werpkist in een bench waar voor de moeder kattenbak voer en water staat. Voor moeder en kittens ideaal, veilig en ook hygiënisch.