Een gemiddelde croissant kan bijna 7 gram verzadigd vet bevatten, wat een aanzienlijk deel is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een dieet van 2000 calorieën. Verzadigde vetten kunnen het LDL-cholesterol ("slechte" cholesterol) verhogen, wat bijdraagt aan hartziekten.
Volgens Bot mogen we de croissant zelf geen gezond product noemen. „Er zitten weinig stoffen in die een positieve bijdrage leveren aan je lichamelijke gezondheid.” Dat komt volgens haar doordat een croissantje veel verzadigde vetten bevat. Het croissantje levert hierdoor veel calorieën op, met weinig volume.
Voorbeelden hiervan zijn taarten, croissants, muffins, donuts, sommige soorten taart en glazuur, gebakken producten en koekjes. Deze bevatten vaak veel verzadigd vet en cholesterol en kunnen een bron van transvetten zijn.
Voor de structuur van de croissant is het ook nodig dat het vet dat gebruikt wordt hard is bij kamertemperatuur. Met olie kun je dus geen croissant maken. Hierdoor bevat een croissant in vergelijking met een gewone snee brood best veel (verzadigd) vet.
Brood is over het algemeen een gezondere optie vergeleken met croissants , gezien de ingrediënten die in elk brood worden gebruikt. Het hoge botergehalte in croissants betekent dat ze een hoger vetgehalte hebben vergeleken met brood. Brood bevat over het algemeen ook minder calorieën en koolhydraten per portie.
1 boterham + beleg kan vervangen worden door:
1 croissant zonder boter. 1 krentenbol dun besmeerd met halvarine. 1 mueslibol zonder boter en beleg. 1 snee suikerbrood dun besmeerd met halvarine.
Dagelijkse croissants kunnen binnen een maand een aanslag zijn op uw hart . Uzelf trakteren op regelmatige ochtendcroissants of biscuits kan "in stilte" het risico op ernstige hartproblemen vergroten, zelfs als u niet aankomt, zo blijkt uit een onderzoek.
Hoge inname van voedingsmiddelen die ongezonde vetten bevatten (verzadigde vetten en transvetten) – zoals vet vlees en vleeswaren in delicatessenstijl, boter, room, ijs, kokosolie, palmolie en de meeste gefrituurde afhaalmaaltijden en commercieel gebakken producten (zoals taarten, koekjes, broodjes en gebak).
Bij de croissantjes met roomboter is het grootste deel van het vet van de verzadigde soort. De croissantjes met margarine bevatten minder verzadigd vet. Wil je de hoeveelheid vet beperken, dan moet je vooral dus niet ook nog eens boter op je croissant smeren.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Yoghurt of andere zuivelproducten zijn niet positief of negatief voor het cholesterolgehalte in uw bloed. De Gezondheidsraad raadt dagelijks 2 porties zuivel, waaronder melk en yoghurt aan omdat het bijdraagt aan een gezonde voeding. Met name yoghurt beschermt tegen diabetes.
Statines zijn de eerste keuze voor artsen. Meestal wordt gestart met het voorschrijven van simvastatine. Als hiermee het cholesterol niet genoeg daalt, dan kan de arts een andere statine voorschrijven. Bijvoorbeeld atorvastatine of rosuvastatine.
Ze bevatten transvet .
Het nadeel van het gebruiken van gehydrogeneerde palmolie is dat het transvet bevat, wat slecht is voor je cholesterol. Het is niet zo goed voor je lichaam, daarom moet je deze baby's zeker met mate eten.
Croissant zijn sowieso een van de bekende dikmakers. Een normale croissant bevat al snel 161 kcal en verzadigd, door de 1 gram vezels per croissant, slecht. Hierdoor eet je er makkelijk meerdere op tijdens het paasontbijt.
Valt over boter nog te twisten, over jam is iedereen het eens: jam op je croissant is not done. Het overheerst namelijk de subtiele zoetheid van de croissant zelf. Hetzelfde geldt uiteraard voor honing.
Welke medicijnen zijn er tegen een hoog cholesterol? Er zijn verschillende medicijnen tegen een hoog cholesterol. We noemen deze medicijnen cholesterol-verlagers. De meeste mensen gebruiken simvastatine, atorvastatine, rosuvastatine of ezetimib.
Veranderingen in levensstijl waarvan bekend is dat ze het HDL-cholesterol verhogen, blijken het risico op een hartaanval te verlagen. Deze veranderingen omvatten meer bewegen, stoppen met roken en een dieet volgen dat rijk is aan groenten, fruit en volkoren granen . Maar medicijnen die alleen worden gebruikt om het HDL-cholesterolgehalte te verhogen, hebben het aantal hartaanvallen niet verlaagd.
Cholesterolratio en hart en vaatziekten
De ratio hoort kleiner dan 5 te zijn. Belangrijke grenswaarden hierbij zijn: LDL-cholesterol: minder dan 2,5 mmol/l = optimaal, meer dan 3,5 mmol/l = te hoog. HDL-cholesterol: minder dan 0,9 mmol/l = te laag.
Gebakken goederen
Hoewel u misschien dol bent op het eten van taarten, gebak, koekjes, croissants en andere gebakken producten, moet u leren om ze minder vaak te eten om uw hoge cholesterol onder controle te houden. Deze producten bevatten hoge concentraties bakvet en boter, wat uw cholesterolgehalte kan verergeren .
Het dagelijks eten van een botergebak, zoals een croissant, kan volgens recent onderzoek het risico op ernstige hartproblemen "in stilte" verhogen . Een studie uitgevoerd door de Universiteit van Oxford observeerde vrijwilligers die een dieet volgden dat rijk was aan verzadigde vetten, waaronder items zoals croissants, cakes en worstjes.
Ingrediënten: tarwebloem, roomboter (melk), water, gist, suiker, ei, zout, tarwegluten, eigeel, meelverbeteraar: ascorbinezuur, enzymen: amylase, hemicellulase.
Na een dag kan je een croissant nog smakelijk opwarmen, na twee dagen wordt dat al iets minder. Nog niet meteen zin om die overschot aan croissants binnen de een of twee dagen op te werken? Dan kan je ze ook invriezen.
In een gezonde dagelijkse voeding passen graanproducten als broodproducten en ontbijtgranen. Er zijn gezondere opties dan Roomboter croissants (afbak). Roomboter croissants (afbak) kun je wel als extraatje eten.Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
1 doosje Fries Roggebrood weegt circa 500 gram ℮ en bevat 10x2 sneetjes brood.