Katoen is als tentdoek dus nog altijd de beste stof voor tenten die niet vederlicht hoeven te zijn.
Tenten van polyamide, beter bekend als nylon, zijn sterk en (ultra)licht van gewicht. Een tent van nylon is de beste keuze als gewicht de belangrijkste factor is. Nylon is ongevoelig voor schimmelvorming en wordt niet zwaar als het nat is. Het is wel gevoelig voor UV-licht.
Polyester. Polyester is vrij stug en rekt en krimpt aanzienlijk minder dan katoen of nylon. Een tent van polyester ziet er vlak na het opzetten nogal gekreukt uit maar de kreukels verdwijnen na verloop van tijd weer. Polyester is beter bestand tegen schadelijke uv-stralen dan katoen of nylon.
TenCate tentdoek gaat jarenlang mee. Na aankoop van de tent kan katoenen tentdoek in eerste instantie nog iets vocht doorlaten. Bij een eerste regenbui raakt het doek verzadigd, waardoor het zich als het ware sluit en er geen water meer wordt doorgelaten.
Katoen is een natuurlijk materiaal dat waterdicht is en goed ademt, waardoor er een erg prettig leefklimaat in de tent ontstaat. Goed bestand tegen uv-straling. Erg geschikt voor warme gebieden.
Een tent uit katoen of polyester geeft verschil: Een katoenen tent is duurzamer dan een tent, vervaardigd uit polyester stof. Hoewel katoen moeilijker schoon te maken is in geval van vogelpoep e.d. is katoen uiteindelijk toch makkelijker te onderhouden.
Berg je een katoenen tent altijd netjes droog op, dan gaat hij gemiddeld zo'n 30-50 weken mee.
Waterdicht afdekzeil, u.v.-bestendig, H.D.P.E., voor € 1,99 per m2. Kopen vanaf 1 meter. Tentdoek – 280 uitvoeringen, van ripstop nylon tot 8 soorten katoen. Vanaf € 4,65 per m2.
Soms zie je bij tentdoek kleine vierkantjes in de stof. Dit wordt ripstop genoemd. Ripstop houdt in dat er horizontaal en verticaal een dikkere draad door het doek geweven is. Met deze techniek creëer je een dun tentdoek dat toch stevig is en goed verschillende weersomstandigheden kan hebben.
Polyamide als tentdoek
Om het waterdicht te maken is er een speciale laag (coating) op aangebracht. Dure coatings zijn van een siliconenpreparaat, waardoor het doek beter bestand is tegen uv-straling. Bovendien rekt het daardoor minder dan doek met een polyurethaan (PU) coating.
Over het algemeen houden we de regel aan van één keer per 3 a 4 jaar impregneren. Een tent is goed geïmpregneerd wanneer het water direct van de stof afdruppelt. Het is belangrijk om lekkage voor te zijn. Wanneer je tent begint te lekken ben je namelijk al te laat.
Indien de voor/achter tent en luifels ook nat zijn zult u de hele combinatie losjes moeten opzetten op een grasveldje. Meestal is het geheel dan binnen 2 uur wel droog indien er een zacht windje waait en/of de zon schijnt.
Als je een grote tent zoekt die eenvoudig is op te zetten, kies dan voor een opblaastent. Een opblaasbare tent heeft luchtbuizen in plaats van tentstokken. Je hoeft je tent alleen maar op een pomp aan te sluiten en binnen een paar minuten is je tent klaar voor gebruik.
Een zeildoek is een waterdicht doek dat gemaakt wordt van waterafstotende materialen, zoals acryl of polyester. Deze doeksoort beschermt goed tegen zon en regen.
Alle tenten zijn waterafstotend, ze zijn echter niet allemaal waterdicht en kunnen niet dezelfde hoeveelheid druk aan. Al vanaf 800 mm wordt een tent als waterdicht beschouwd. 0 tot 800 mm: Waterafstotend, maar niet waterdicht. 800 tot 5.000 mm: Waterdicht tegen regen.
Waterkolom geeft aan in welke mate een materiaal waterdicht is. Je komt deze eigenschap dan ook vooral tegen bij producten zoals tenten, jassen en waterdichte rugzakken. Hoe hoger het getal dat wordt weergegeven, hoe hoger de waterdichtheid van het materiaal en hoe langer het dus duurt voordat het materiaal doorlekt.
Voor minder veeleisende omgevingen is een waterkolom van 2000-3000 mm in principe voldoende. Trekkerstenten hebben over het algemeen een lagere waterkolom (1500-2000mm). Dit heeft ermee te maken dat het tentdoek veel dunner is maar ook dat deze tenten over het algemeen minder regen en zonlicht te verduren krijgen.
Maak de vlekken in je tentdoek als het even kan altijd schoon met enkel lauw warm water en een spons of borstel. Tenten zijn namelijk geïmpregneerd met een waterafstotend goedje dat niet tegen zeep kan. Dus als je niet in een vergiet wilt slapen, maak dan die vlek op je tentdoek gewoon schoon met warm water.
Ten Cate All Season tentdoek staat bekend om haar duurzaamheid, vormvastheid en de coating. De speciale micro-poreuze acrylaatcoating OP het doek maakt het 100% polyester zeildoek water- en winddicht en weerbestendig, vormvast en kleurecht. Voorzien van extra vuilwerende Scotchguard finish.
Polyester-katoen (ook wel Technisch Katoen of kortweg TC genoemd) is een combinatie van (meestal) 65% polyester en 35% katoen. Tenten gemaakt van dit soort doek kunnen beter tegen zonlicht, zijn lichter en drogen sneller dan katoenen tenten. En in vergelijking met synthetische materialen is het doek sterker.
Een tent gemaakt van 340 grams katoen heeft een levensduur van ca. 50 kampeerweken. Bij een tent die gemaakt is van 220 grams katoen houden wij ca. 30 kampeerweken aan.
Je kunt jouw oude tent ook een tweede leven geven door de tent in te leveren bij een recyclepunt van Bever. Een katoenen tent is vaak geïmpregneerd met een middel dat de tent waterdicht maakt. Daardoor is de stof ongeschikt voor recycling in de textielbak. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.