In één terabyte kun je ongeveer het volgende opslaan: 250.000 foto's gemaakt met een camera met 12 MP; 250 films of 500 uur aan HD-video; of. 6,5 miljoen documentpagina's, meestal opgeslagen als Office-bestanden, pdf's en presentaties.
Hoeveel bestanden kan ik opslaan? 1 TB: 100 Full HD films van 2 uur of 10.000 muziekalbums of 100.000 foto's.
5TB is grofweg voldoende voor 500.000 foto's.
Wanneer je vooral tekstbestanden gaat bewaren en foto's, dan volstaat 1 TB aan opslagruimte. Wil je echter veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc, dan is het verstandig om minimaal 2 TB aan opslagruimte te reserveren in je computer.
1 TB is gelijk aan 1.000 gigabytes (GB) of 1.000.000 megabytes (MB). Laten we dat nu vergelijken met de fysieke opslagapparaten die we elke dag gebruiken. In vergelijking met de gemiddelde smartphone is 1 TB gelijk aan ongeveer 16 (64 GB) iPhones of Samsung Galaxy-apparaten.
Dan is een externe harde schijf, oftewel externe HDD (Hard Drive Disk), de beste keuze voor jou. Met een HDD beschik je voor een relatief lage prijs over veel opslagruimte. Zo bewaar je op een 4 TB harde schijf al 40 films in 4K kwaliteit en meer dan 80.000 hoge resolutie foto's.
Als je snelheid boven alles wilt en geld geen probleem is, dan is de Samsung X5 Portable SSD de beste externe SSD voor jou. Hij wordt geleverd met een Thunderbolt 3-verbinding die optimaal gebruik maakt van de supersnelle snelheden van de briljante Samsung 970 Evo NVMe SSD die binnenin zit.
De Seagate Expansion Portable 1TB is de best geteste externe harde schijf van 2022! Dit is uit onze test gebleken. Met de Seagate Expansion Portable 1TB kun je eenvoudig en snel extra opslagcapaciteit toevoegen aan bijvoorbeeld je desktop of laptop.
Wat is beter, de USB stick of de externe harde schijf? Zowel de USB stick als de externe harde schijf presteren uitstekend in data-opslag. De externe harde schijf heeft een grotere capaciteit, snellere overdrachtssnelheid, en een langere levensduur. Maar hij is ook duurder.
Heeft u bijvoorbeeld een 8 GB USB stick, dan kunt u daar zo'n 2800 foto's (van 8 megapixel) op opslaan. Heeft u een 128 GB USB stick dan kunt u er 45.000 opslaan.
Dit betekent dat er met een capaciteit van 16 GB ongeveer 640 foto's gemaakt kunnen worden. Voor 64 GB zijn dit er ongeveer 2560 en voor 256 GB zijn dit er ongeveer 10.240.
Met 128 GB aan opslaggeheugen hoef je niet om de haverklap ruimte vrij te maken op je telefoon. En kun je vrijuit nieuwe games downloaden om te spelen. Het is genoeg opslaggeheugen om bij normaal gebruik foto's te maken, series offline op te slaan en af en toe spelletjes te spelen.
Eén GB (gigabyte) staat gelijk aan 1000 MB (megabyte). Makkelijker gezegd: met één gigabyte kun je ongeveer 286 foto's maken of 10 minuten film opslaan. Bij dit gemiddelde gaan we ervan uit dat de foto's genomen worden in JPEG formaat met een camera met 10 megapixels.
Levensduur: SSD versus HDD
Bij regelmatig gebruik gaan solid-state drives doorgaans een jaar of tien mee. Dat is een levensduur die niet onderdoet voor die van een gewone harde schijf.
Snelheid | Een SSD is gemiddeld vier keer sneller dan een gewone harde schijf. Hierdoor kan deze uw favoriete programma's veel sneller opstarten en vooral met opstarten van uw computer maakt dit een groot verschil.
Western Digital introduceert vier nieuwe draagbare ssd's met een capaciteit van 4TB. De goedkoopste is de My Passport met een prijs van 828 euro, met een leessnelheid van 1,05GB/s en schrijfsnelheid van 1GB/s.
Waar moet u op letten? De belangrijkste punten waar u op let bij de aankoop van een externe harde schijf zijn het soort (HDD of SSD), het formaat, het aansluittype en de prijs. Daarnaast moet u erop letten voor welk besturingssysteem de externe harde schijf geschikt is.
Met name omdat een 3,5 inch externe harde schijf altijd van stroom moet worden voorzien via het stopcontact. De 2,5 inch externe harde schijf kan daarentegen veelal via de USB-poort van uw pc van voldoende stroom voorzien worden om zijn werk te kunnen doen.
Je kunt de schijf eenvoudig op je laptop of computer aansluiten via USB 2.0. Dit is op dit moment nog de meest gebruikte aansluiting voor een extern opslagapparaat. Elke computer of laptop beschikt over één of meerdere USB poorten, meestal USB 2.0.
Door je foto's op minimaal 2 plekken op te slaan, spreid je het risico. Crasht je harde schijf, dan kun je bestanden altijd nog via je andere back-up dupliceren.” Volgens Joris kun je overigens het beste voor automatische back-ups kiezen; zo zijn ze altijd actueel.
De makkelijkste plek waar je foto's kunt bewaren is online, in de cloud. Het voordeel hiervan is dat je de foto's snel kunt terugvinden en er worden regelmatig back-ups gemaakt, zodat je niet zomaar je foto's kwijt raakt. Je hebt veel opslagplaatsen van verschillende aanbieders, zoals Apple, Google of Dropbox.