Welke wijn bij goulash? Bij zo'n streekgerecht past een soepele wijn die uit Hongarije of zijn directe omgeving komt. De fruitige en licht kruidige wijnen van kékfrankos of blaufränkisch zijn aanraders uit de buurt.
Het lekkerst is dan om een Italiaanse rode wijn aan het stoofvlees toe te voegen en erbij te drinken. Je kunt dan denken aan de primitivo, valpolicella of sangiovese. Toch liever een wijn uit een ander land? Dan past een shiraz er ook goed bij.
Naast de oorsprong verschillen ook de ingrediënten.In goulash zit paprika, tomaat en paprikapoeder of chili.Je lengt het vocht niet aan met bier zoals bij Vlaamse stoverij.
Wijnadvies. Hachee is gebaat bij een aromatische, zachtsmakende rode wijn. Italiaanse Chianti en Côtes du Rhône of Côtes du Rhône-Villages uit Frankrijk. Ook een Merlot uit Italië of Zuid-Afrika (14-16°C).
Een scheutje wijn, azijn, citroensap of ieder ander zuur (tomaat, tomatenpuree of zelfs rinse appelstroop) zorgt ervoor dat het bindweefsel in stoofvlees malser en zachter wordt.
Rundvlees heeft een stevige structuur en smaak. Kies daarom ook een stevige wijn met veel tannines. Die tannines gaan goed samen met de eiwitten in het vlees. Over het algemeen gaat een Merlot, Sangiovese, Malbec, Syrah of Cabernet Sauvignon hier goed bij.
5 Laat stoofvlees niet koken
Zet het vuur niet te hoog: stoofvlees moet zachtjes stoven, en zeker niet koken. Zachtjes pruttelen is oké, maar van koken wordt het vlees taai. Het deksel hoeft niet meteen op de pan, dan krijg je te veel vocht in je stoverij.
Vochtig vlees spettert als het in aanraking komt met hete boter, en door het vocht koelt de boter meer af dan nodig is. Voordat het vlees in de pan gaat is het slim om het even door de bloem te halen. Het krijgt dan een mooie bruine kleur en de bloem bindt later het vocht wat aan het vlees wordt toegevoegd.
Hoe langer je stoofvlees laat garen, hoe malser het wordt. Je moet er echter rekening mee houden dat wanneer je het te lang laat opstaan, het vlees helemaal uiteen gaat vallen. Zo heb je geen stukken vlees meer maar wordt het stoofvlees meer een dikke saus met draadjesvlees in.
Een frisse Pinot Noir biedt daarnaast een goed evenwicht tegen de rijke smaak van het gerecht, zonder te heftig te zijn. Een paar suggesties voor Pinot Noir die goed past bij boeuf bourguignon: Bourgogne: dit is de meest klassieke optie.
Stevig rood wild: hert, wild zwijn, rendier, wildragout
Kies in dit geval voor klassiek Franse rode wijnen. Een mooie merlot uit de Pomerol, een oudere bordeaux, een boerse pinot noir uit de Bourgogne, noordelijke Rhône (syrah), Chateauneuf du Pape of Hermitage.
Aanraders zijn: krachtige en kruidige rode wijnen als Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Merlot, Pinot Noir, Chianti Classico, Bourgogne, Amarone, Côtes de Provence of Barolo. Liever wit? Ga dan voor een stevige houtgerijpte wijn met voldoende frisheid als Chardonnay, Rhône, Viognier of Muscat.
Niet alleen het soort vlees, maar ook de manier waarop je het vlees bereidt is erg belangrijk. Een volle wijn past bijvoorbeeld beter bij een kruidig gerecht of een gerecht met zware sauzen.Een lichte rode wijn (soms een rosé) past weer beter bij een gerecht met een romige of lichte saus.
De rode wijnen in deze categorie zijn krachtiger door aroma's van donker fruit en specerijen. Denk hierbij aan blauwe bes en braam, maar ook meer gedroogd fruit zoals pruim.
Goulash (of Pörkölt)
Pörkölt of goulash is een stoofgerecht, van oorsprong ontstaan bij de runderherders en dus oorspronkelijk bereid met rundvlees. En daar komt de naam van het gerecht ook vandaan. Gulyás komt van gulyáshús hetgeen koeherdersvlees betekent. Pörkölt betekent overigens 'roosteren'.
Stoofpotjes blijven lekker sappig als je ze onder deksel bereidt. Gebruik hiervoor best een cocotte van keramiek of gietijzer. Bereidingen die urenlang duren, zoals vleesbouillon bijvoorbeeld, kun je best onder deksel bereiden zodat er niet te veel vocht verdampt en je bouillon niet te geconcentreerd wordt.
Stoven is het langzaam garen van vlees in een vloeistof. Je braadt het eerst aan en dan laat je het rustig verder gaar worden in een gesloten pan, op een laag tot matig vuur in bouillon, wijn, cider of bier met groenten en kruiden.
Het geheim van een mooi donkere stoofvleessaus zijn de aanbaksels.Het is daarom belangrijk dat je het vlees goed aanbakt in een kleefpan zodat het korstjes vormt.
-Voeg zuren aan je vlees toe, zoals (rode) wijn, azijn , bier, tomatenpuree of mosterd. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in vlees wordt afgebroken waardoor het vlees mals wordt.
Specerijen als steranijs, kruidnagel en foelie mogen wat langer: 1 of 2 uur is geen probleem. Het geheel laat ik zo'n 4 uur stoven rond de 85 °C tot het vlees lekker zacht is. Het vuur mag dan uit en ik laat het zo'n 2 uur staan. Vlak voor het eten zet ik het vuur nog even aan om het stoofvlees op te warmen.
Riblappen (van al het suddervlees het meest malse) komen uit de rug of nek, hierdoor is het zacht en uitermate geschikt voor stoofschotels.
Wijn bij tomatensaus
Pastagerechten met sauzen op basis van tomaat passen goed bij Italiaanse rode wijnen. Vooral wijnen op basis van Sangiovese, zoals Chianti, smaken er prima bij. Ook wijnen uit Valpolicella of van Cabernet Sauvignon zijn een match.
Kies hier voor een volle kruidige rode wijn zonder al teveel tannines. Met rijpe fruittonen. Denk aan een rode Rhône, een sappige Zinfandel of Italiaanse Primitivo. Ook de Zuid-Afrikaanse pinotage staat hier z'n mannetje.