Enkele schadelijke stoffen die vrijkomen zijn: fijnstof, PAK's, benzeen en koolmonoxide. Dat is voor niemand gezond, maar kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen kunnen er extra last van hebben. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop je stookt.
Laat de BBQ buiten
Een bbq binnen zetten is letterlijk levensgevaarlijk. De rook van de bbq bevat een hoge concentratie koolmonoxide. Koolmonoxide is giftig. Wanneer je de bbq binnen zet blijft die giftige rook binnen hangen en kun je er ziek van worden en in een ernstig geval kun je er zelfs aan overlijden.
Gezondheid. Daarnaast is barbecueën met houtskool ook niet erg goed voor de gezondheid. Er komen namelijk veel schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof. Ook zitten er in de rook zogenoemde polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's), die kunnen leiden tot slijmvlies- en oogirritaties.
Heb je je houtskool barbecue op temperatuur, ga dan uit van een lange bereidingstijd voor je gerechten. Je bent 1 tot 2 uur bezig met een hele kip en pulled pork roken duurt al snel een uur of 7.
Roken verhoogt vooral het risico op allerlei vormen van kanker.Maar ook op andere ernstige aandoeningen, zoals longaandoeningen, hart- en vaatziekten, maagzweren en de ziekte van Crohn (ref: VZinfo). Bovendien kan roken een ongunstig effect hebben op het verloop van een ziekte.
Bij het barbecueën op houtskool en briketten is vaak sprake van onvolledige verbranding. Dit veroorzaakt rook met roet en fijnstof. Ook druipt regelmatig vet op de kolen. Door de vlammen die hierbij ontstaan, brandt het vlees (gedeeltelijk) aan.
Daarnaast zitten in de rook van houtskool ook polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). Dat zijn teerachtige stoffen die kunnen leiden tot slijmvlies- en oogirritaties. Deze stoffen zijn al helemaal gevaarlijk wanneer vlees op de barbecue aanbrandt, dan kan het zelfs kankerverwekkend zijn.
As moet in de vuilnisbak
De as van de barbecue mag niet in de GFT-bak omdat as het composteerproces verstoort. Ook kunnen asresten schadelijke stoffen bevatten. Het kan gewoon bij het restafval.
Wat te doen met het houtskool na het BBQ'en? Na een gezellige barbecue moet er opgeruimd worden, maar laat de BBQ eerst goed afkoelen! Kolen gloeien namelijk nog erg lang door. Sluit het deksel en de ventilatiegaten van de barbecue of strooi voorzichtig zand over de kolen.
Die rook zorgt voor luchtvervuiling en kan schade veroorzaken aan je eigen gezondheid en die van anderen. Ook als je de rook niet meer ziet. Bovendien is een vuurkorf of barbecue niet voor iedereen een prettige ervaring. Je kan bijvoorbeeld barbecue overlast ervaren.
U kunt minder rook inademen door zo kort mogelijk in de rook te blijven en daar geen overbodige inspanning te leveren. Hoe meer inspanning, des te meer lucht u inademt en dus ook hoe meer rook u inademt.
Mag je barbecueën op je balkon of terras? Check voor je gaat barbecueën op je balkon eerst even het huishoudelijke reglement van de VvE of de huisregels van je huurbaas. Er is geen wet die barbecueën op een balkon verbiedt maar de meeste VvE's hebben in het reglement duidelijk vermeld wat wel en niet mag.
Gezond BBQ vlees
Vleessoorten die weinig vet bevatten en lekker zijn van de BBQ zijn varkenshaas, runderbiefstuk en kipfilet. Maak bijvoorbeeld souvlaki van varkenshaas, een biefstukspies met salsa verde of een Mexicaanse kipspies met avocadodip. Onbewerkt vlees is ook gezonder dan bewerkt vlees.
Hout stoken kan heel gezellig zijn, vooral op een lange zomeravond, maar stoken is schadelijker dan je denkt. De rook van een knapperend vuur in een vuurkolf of barbecue bevat veel schadelijke stoffen, zoals fijnstof en roet. Je kunt er luchtwegklachten, longkanker en hart- en vaatziekten van krijgen.
Meeroken is slecht voor baby's en kinderen. Niet alleen tijdens je zwangerschap, maar ook als je baby geboren is én als je kind al wat ouder is. De longen van je baby zijn erg kwetsbaar. Een baby heeft maar 10% van de longblaasjes die volwassenen hebben.
Houtas kun je (maximaal 100 gr per m2) gebruiken voor bijna alle groenten en fruit bij het begin van de teelt of tijdens het groeiseizoen. Kalium bevordert de knolvorming, bloemvorming, kleur, bewaarbaarheid, vruchtzetting,... Koolgewassen genieten vooral van de extra calciumgift.
Een kachel produceert uiteraard as. Een afvalstof, zo zou je op het eerste gezicht misschien denken. Toch is het zonde om houtas gewoon weg te gooien. Het materiaal herbergt namelijk nog opneembare materialen en kan daarom in principe prima worden gebruikt als meststof in een tuin of moestuin.
1. Steek een houtskoolbarbecue minstens 1 uur van tevoren aan. 2. Leg een mooi bergje houtskool of briketten in de barbecue en plaats daartussen aanmaakblokjes en steek deze vervolgens aan.
Barbecueën staat voor zomers genieten, maar heeft helaas ook een keerzijde. Tijdens het barbecueën ontstaan schadelijke stoffen, namelijk fijn stof, maar ook PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen), die kankerverwekkend zijn.
Kankerverwekkend? Als je eten laat aanbranden, bijvoorbeeld door het te lang op de barbecue te laten liggen, kunnen er mogelijk kankerverwekkende stoffen ontstaan. Dit kan ook ontstaan bij rookvorming.
Houtskool wordt al sinds de oudheid gebruikt als middel tegen vergiftigingen en diarree. Maar nu lijkt actieve kool hard op weg te zijn een plaatsje te veroveren naast superfoods zoals spirulina en chlorella. Zo zou het je huid mooier maken, je adem verbeteren, katers voorkomen en je concentratievermogen verbeteren.
Roken verhoogt vooral het risico op allerlei vormen van kanker.Maar ook op andere ernstige aandoeningen, zoals longaandoeningen, hart- en vaatziekten, maagzweren en de ziekte van Crohn (ref: VZinfo). Bovendien kan roken een ongunstig effect hebben op het verloop van een ziekte.
Speekselvloed, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree. Daarnaast kunnen zweten, onregelmatige en versnelde hartslag, vertraagde hartslag, hoofdpijn, duizeligheid en verwarring voorkomen. Verder: bibberen, spiertrekkingen, convulsies, verlaagde bloeddruk en later ernstige ademhalingsproblemen en coma.
Nicotine zorgt voor een versnelde hartslag en een hogere bloeddruk. Het kan de bloedvaten beschadigen en vernauwen. Koolmonoxide verdringt zuurstof uit het bloed. Je merkt dit vooral aan een slechtere conditie en vermoeidheid.