Het woord doet denken aan stiekeme gesprekken, leugens en onbetrouwbaarheid. Niemand noemt zichzelf graag een roddelaar. Wie toch veel roddelt, wordt een "roddeltante" genoemd.
En een heel belangrijk kenmerk van kwaadsprekerij/roddel/achterklap is: de persoon in kwestie heeft er geen stem in. Hem/haar wordt niets gevraagd, hij/zij wordt niet betrokken in het gesprek.
“De definitie van roddelen is praten over iemand die op dat moment niet aanwezig is. Dat kan om negatieve gesprekken gaan, maar ook over positieve zaken. Negatief roddelen blijkt vaker voor te komen tussen mensen met een vertrouwensband.”
Ga de confrontatie aan met diegene die over jou roddelt.
Als je 100% zeker bent wie de roddels over jou verspreidt, dan spreek je die persoon er best meteen over aan. Vertel hem of haar dat je het niet apprecieert wat hij of zij over jou zegt. Doe dit op een kalme manier en ga zeker niet in emotie.
1) Bekladder 2) Eerrover 3) Iemand die andermans vuile was buiten hangt 4) Iemand die kwaadspreekt over anderen 5) Iemand die lastert 6) Kwaadspreker 7) Kwatong 8) Langto...
Dat kan als het (online) pesten bedreigend of discriminerend wordt. Ook smaad en laster zijn strafbaar. De politie neemt aangiften zeer serieus, omdat je iemand levenslang kunt beschadigen.
Introduceer de term 'positief roddelen', wat zoveel betekent als opzettelijk goedspreken over iemand terwijl deze erbij zit. Eigenlijk deel je dus een hele lading complimenten uit, waarmee je je appreciatie toont en uitspreekt in het bijzijn van de leerling. Ready, Set, Roddel!
Als je veel bij de roddelaars in de buurt moet zijn, hou ze dan op afstand. Als je veel met ze te maken hebt, hoef je nog geen dikke vrienden met ze te zijn. Wees hartelijk, maar kom niet te dicht bij de roddelaars. Vertel ze niets persoonlijks over jezelf, want dat kunnen ze weer tegen je gebruiken.
Tegeltje met Spreuk (Tegeltjeswijsheid): Als mensen je afzeiken, of achter je rug om praten, vergeet dan niet, dat ze tijd investeren van hun zielige leven, om over jou na te kunnen denken!!
In de meeste gevallen ontstaat het namelijk omdat mensen niet weten waar ze aan toe zijn. Het zit in de menselijke aard om te willen weten wat er speelt. Krijgt men hier geen hoogte van, dan worden oorzaken of redenen zelf bedacht. Veel roddels ontstaan dus vanuit een behoefte aan controle.
Wat kun je het best doen? Gewoon onmiddellijk met de zender contact opnemen en vragen of er iets scheelt en of je iets moet weten. Laat wel eerst de emotie passeren. Want reageren in emotie is olie op het vuur gooien.
roddelen [roddelde|geroddeld] {werkwoord}
clack [clacked|clacked] {ww.} schmooze {ww.} slander {ww.} tattle [tattled|tattled] {ww.}
Roddel of achterklap is een uiting van een negatief, speculatief, suggestief, onthullend dan wel tendentieus bericht over iets of iemand - zonder dat degene(n) waar het over gaat dit zelf naar buiten hebben gebracht. Roddelen betreft dikwijls het ruchtbaar maken van desinformatie of iets negatiefs over iets of iemand.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom roddels ontstaan. Zo kan het een emotionele ontlading zijn. Speelt er veel op je werk en werk je veel samen met mensen die jou op een of andere manier raken, dan kan het heel fijn zijn om zo nu en dan even te ontladen en dat te bespreken met je collega's.
Confronteer de persoon, maar wees niet agressief. Bijvoorbeeld: levert iemand publiekelijk kritiek op je, word dan niet verlegen en ga je niet verontschuldigen. Stop met wat je aan het doen bent, ga naar deze persoon toe en vertel hem/haar zachtjes dat het beter is als ze dit soort dingen onder vier ogen bespreekt.
Behalve dat het een hele gemakkelijke manier is om steun en veiligheid te zoeken, heeft roddelen veel negatieve effecten. Zo bevordert het miscommunicatie, vertraging of onduidelijkheid en vermindert het positieve betrokkenheid. Ook kan het vertrouwen schaden en de persoon die roddelt, kan negatief overkomen.
Schreeuw niet en verhef je stem niet, spreek duidelijk en blijf bij jezelf. Probeer zo goed mogelijk te verwoorden dat het jou echt pijn doet dat zij over jou roddelt. Draai er niet omheen, maar zeg waar het op staat. Maak oogcontact met haar als je tegen haar praat.
Verbondenheid en onveilig gevoel
Zoals jij over anderen praat, kunnen ze ook over jou praten. Jouw geheimen die jij verteld, worden misschien ook doorverteld en dan slaat de angst toe. Hoe veilig kun jij je nog voelen? Wordt er achter je rug om gekletst?
Denk aan roddelen, iemand buitensluiten, bespotten of iemand het werk heel moeilijk maken. Dit zijn allemaal voorbeelden van pestgedrag.
Roddelen kan positieve uitwerkingen hebben voor de verspreider, de ontvanger én het doelwit. In de volksmond betekent roddelen kwaadspreken achter iemands rug om, maar sociaalwetenschappers zien dat anders. Roddelen is voor hen kortweg: praten over een derde waar die persoon zelf niet bij is.
Als iemand negatieve berichten over u verspreidt, vraag dan of hij hiermee stopt en de berichten verwijdert. Als de persoon weigert, kunt u aangifte doen bij de politie. U kunt de rechter vragen de dader te dwingen de berichten te verwijderen.
Smaad is het moedwillig zwartmaken van een ander en een zwaarder delict dan belediging. Dit zwartmaken kan geschieden via een geschrift (smaadschrift), of mondeling maar bijvoorbeeld ook op Facebook.
er is geen bewijs of onvoldoende bewijs. het belang van de aangifte is te klein. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een gestolen fiets. er is al te veel tijd verstreken sinds het strafbare feit is gepleegd.
Tips om om te gaan met lastige collega's
Een afstandelijke collega komt vaak kritisch over en daardoor soms veroordelend. Je krijgt weinig hoogte van deze collega en zijn houding kan je een ongemakkelijk gevoel geven. Afstandelijke collega's hebben echter wel degelijk emoties, ze zijn alleen minder zichtbaar.