Er zijn sterke aanwijzingen dat lang zitten samengaat met een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden. Ook zijn er aanwijzingen voor een verhoogd risico op diverse ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, depressie, kanker, en klachten aan het bewegingsapparaat.
Het versnelt niet alleen onze vetverbranding, het vermindert ook de kans op diabetes en rugklachten. Lang stilzitten of sedentair gedrag leidt tot grote gezondheidsrisico's, zelfs als je voldoende beweegt (150 minuten matig intensief per week).
Op lange termijn komen er problemen voor als diabetes, hartziekten en vaatziekten. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die meer dan 8 uur zitten 15% meer kans hebben op vroegtijdig sterven t.o.v. mensen die 4 uur per dag zitten.
Zitten is op zich niet slecht, tenzij je dat té vaak en té lang doet. Maar hiervoor sta je zeker recht: Vermijd urenlange momenten van lang stilzitten én onderbreek je zitmomenten best regelmatig, om de 20 à 30 minuten als het kan.
Sterker nog: het is gevaarlijk. Als je meer dan 10 uur op een dag stilzit, is jouw kans op voortijdig overlijden maar liefst 40 tot 60 procent hoger, vertelt arts en vertegenwoordiger NVAB Elise Koopman in Make Holland Great Again.
Hoe gebrek aan beweging je ziek maakt
Stofwisselingsziekten zoals diabetes of stressstoornissen en een zwak immuunsysteem zijn ook vaak het gevolg van een gebrek aan lichaamsbeweging. Gebrek aan beweging leidt tot de dood van ongeveer vijf miljoen mensen per jaar (bron: Spiegel).
Steeds meer Nederlanders bewegen te weinig. Als je inactief bent, gaat je levensverwachting omlaag.Ook neemt je risico op chronische ziekten, overgewicht en depressie toe.
Elke dag twee uur staan in plaats van zitten zou de bloedsuikerspiegel met 2% verbeteren, het cholesterolgehalte met 6% en de triglycerides met 11% doen zakken. Voor vrijwel alle uitkomsten waren de effecten nog beter wanneer de mensen in plaats van zitten of staan twee uur bewegen.
Doe elke dag zoveel mogelijk bewegingen van lichte intensiteit (rustig wandelen, huishoudelijke taken doen, of spelen met de kinderen). Doe elke week een extra inspanning; beweeg 150 minuten matig intensief (fietsen, stevig wandelen of werken in de tuin) of sport 75 minuten.
Er is nog geen norm vastgesteld hoeveel je maximaal mag zitten per dag. Onderzoek heeft wel uitgewezen dat mensen die dagelijks 8 tot 11 uur zitten een grotere kans hebben op vroegtijdig overlijden dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten.
Volgens Sielhorst is het een kwestie van tijd voordat er een norm komt van de wereldgezondheidsorganisatie WHO: "Mensen moeten niet meer dan 30 minuten tot een uur onafgebroken zitten. Vier uur per werkdag zitten is ongezond.
Volgens hen doe je er goed aan om een kwart van de dag te staan. En dan het liefst deze periode te vervangen voor zitten. Maken we een kleine rekensom dan komt dit neer op, 24 : 4 = 6 uur per dag staan. En daar valt wat voor te zeggen, Europeanen zitten namelijk gemiddeld 3,2 tot 6,8 uren per dag.
Het lichaam verandert wanneer wordt gestopt met bewegen, van top tot teen. Wie meer sport, krijgt een grote, dikkere en steviger hartspier. Die zorgt ervoor dat het bloed niet alleen sneller, maar ook krachtiger wordt rondgepompt.
Op basis van onderzoek blijkt dat de statijd minstens 10 minuten per uur dient te zijn. Met tenminste twee wisselingen tussen zitten en staan per uur. Na verloop van tijd moet de statijd verhoogd worden tot minimaal 20-30 minuten per uur om de richtlijn van 4 uur staan per dag te bereiken.
Door te staan tijdens het werken en regelmatig weg te lopen van je bureau, verbrand je een stuk meer calorieën dan wanneer je alleen maar zit. Door te staan pompt je hart ongeveer 10 keer zoveel bloed door je lichaam. Door dagelijks drie uur staand te werken verbrand je hierdoor zo'n 145 calorieën.
Bewegen is gezond. Als je genoeg beweegt, heb je een kleinere kans op ziektes van je hart of bloedvaten, diabetes, somber zijn of dementie. Beweeg minimaal 2,5 uur per week actief. Bijvoorbeeld wandelen, fietsen, hardlopen, voetballen, fitness, dansen of een vechtsport.
Door lichaamsbeweging verhoogt je hartslag. Je hart is een spier en deze spier train je automatisch wanneer je beweegt. Hoe beter je deze spier traint, hoe efficiënter hij je bloed door je lichaam pompt. Beweging stimuleert een goede werking van je hart en je bloedvatenstelsel.
De mogelijke gevolgen van langdurig staan op het werk zijn niet te verwaarlozen en gaan van lage rugklachten en pijnlijke gewrichten tot pijn aan de heupen, knieën en voeten. Ook gezwollen enkels, vermoeide benen, spataders en nachtelijke beenkrampen komen voor.
Jongeren en volwassenen zitten het meest
Kinderen (4 t/m 11 jaar) zitten het minst met gemiddeld 7 uur en 12 minuten per dag. Tussen 2015 en 2021 is het aantal zituren onder volwassenen en ouderen toegenomen. Onder jongeren is het aantal zituren gedaald in deze periode.
Een juiste afwisseling tussen zittend en staand werken zorgt voor een betere doorbloeding van heel het lichaam, en dus ook van onze hersenen, die hierdoor meer zuurstof krijgen. Je hersenen kunnen hierdoor optimaal presteren. Dit vertaalt zich onder andere in een verhoogde concentratie.
Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten per week (2,5 uur) aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over verschillende dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is: Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.