Lichtere slasoorten met een dichte krop zoals ijsbergsla zijn vaak minder voedzaam dan donkere slasoorten waarbij de bladeren uit elkaar vallen. Romaine sla, boerenkool en bladsla kunnen bijvoorbeeld door hun wijdere stand en donkere bladeren meer licht opnemen en hierdoor meer voedingsstoffen maken tijdens de groei.
Zoals je ziet bevatten de 'gewone' ijsbergsla en kropsla een stuk minder vitamines en mineralen dan veel andere slasoorten. Als je een salade maakt van verschillende bladgroenten, is het dus verstandig om er ook wat blaadjes boerenkool en spinazie doorheen te gooien, boordevol vitamines.
Het is een groengele groente. De smaak is fris en bitter, heerlijk om rauw te eten in salades maar ook ideaal om stamppot van de te maken. IJsbergsla is lichtgroen van kleur en erg knapperig.
Sla is een frisse en gezonde groente, die rijk is aan vitaminen en mineralen. Zo kom je met 100 gram sla al aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A en K. Ook zitten er verschillende vitaminen B in sla én een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C, wat erg belangrijk is voor een sterk immuunsysteem.
Sla – van ijsbergsla tot verschillende soorten bladsla – doen niet erg veel voor je qua voedingswaarde maar zijn wel een grote last voor het milieu en een belangrijke bron van voedselverspilling.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Er zitten vezels in
Sla is ook een bron van voedingsvezels. Deze zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Per dag wordt geadviseerd zo'n 30 tot 40 gram vezels te eten.
Een bordje ijsbergsla bevat ongeveer 2% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) ijzer, 6% vitamine C, 4% vitamine A en 2% calcium. Er zit ook nog een gram proteïne in.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Omdat rauw voedsel meer energie vergt om te verteren. Dus als je teveel rauw voedsel consumeert, kan het je spijsverteringsstelsel verzwakken en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Bovendien, als je alleen rauwe groenten eet kan je zelfs last hebben van ijzer-, calcium- en vitamine B12-tekort.
Sla levert gemiddeld 1 gram vezels per 100 gram dat is ongeveer de helft minder dan andere groene groenten zoals spinazie en boerenkool. Gemiddeld heeft een volwassene ongeveer 30 gram vezels per dag nodig. Dus die 1 gram draagt er slechts weinig aan bij.
Tomaten: lekker, veelzijdig en supergezond
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Alle vers fruit is gezond.
Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Hoeveel gewicht je precies kwijtraakt, is een beetje afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Als je op een dag meer calorieën verbrandt, zul je bijvoorbeeld meer afvallen. Online vind je heel wat ervaringen van mensen die het 10 dagen dieet gebruikt hebben. Zij zijn er meestal zo'n 5 tot 7 kilo door verloren.
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.