1/3 stokbrood per persoon is voldoende.
Reken op ongeveer 500 ml soep per persoon als het een maaltijdsoep wordt, iets minder als er veel 'vulling' in zit zoals b.v. bij bouillabaisse. Voor gewone soep heb je al genoeg met 200 tot 250 ml per persoon.
Een gemiddelde maaltijd bevat bij de maaltijdservice tussen de 450 en 500 gram eten, een kleine maaltijd gemiddeld zo'n 350 gram en een grote portie zo'n 650 gram. Daarbij is het belangrijk te vermelden dat er minimaal 30% groente in de maaltijden zit. Dit is goed voor gemiddeld zo'n 200+ gram groente.
Rooster je een hele kip, gans of kalkoen? Ga dan uit van 400-500 gram per persoon. Het lijkt veel, maar houd er rekening mee dat een hele vogel bestaat uit aardig wat bot. De kans is natuurlijk aanwezig dat je nog wat restjes overhoudt, maar dit is gezien de volgende dag helemaal niet erg.
1. Hoeveel hapjes voorzie je per persoon? Voor een volwaardige maaltijd voorzie je 12 à 15 hapjes per persoon.
De juiste volgorde
Ga je voor een uitgebreid feestmaal met soep en meedere voorgerechten? Een koud voorgerecht komt steeds vóór de soep. Maak je een warm voorgerecht, dan komt de soep eerst en dan pas het warme voorgerecht.
Een richtlijn, gebaseerd op een gemiddeld aantal hapjes per persoon : - serveer het eerste uur ca. 4 hapjes per persoon en bouw dit aantal langzaam af. - dus in het tweede uur drie hapjes en in het derde en evt. vierde uur steeds twee hapjes per persoon.
Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Een portie gehakt, rund komt overeen met 150 gram.
Vlees. Kies je voor een vleesgerecht als rundvlees of wild? Houd dan rekening met 100 a 150 gram per persoon, ervan uitgaande dat je er waarschijnlijk nog een bijgerecht als groenten of een salade naast serveert. Bij vlees met bot, denk aan lamsbout of cote de boeuf, heb je ongeveer 250 tot 350 gram per persoon nodig.
Neem 1 groot stokbrood voor ongeveer 5 personen. Neem 1 bakje kruidenboter voor 2 stokbroden. Gebruik niet te grote lepels in de salade.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Veel ouderen hebben problemen met de stoelgang. Voor een goede stoelgang is het belangrijk om veel vezels te eten: eet dus volop groente, fruit en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Het is belangrijk daarbij voldoende water te drinken.
Een gezonde groentesoep bevat minstens 400 g groenten per liter soep.
Bij soep wordt meestal per persoon met 200 tot 250 milliliter soep gerekend. Als je dus een recept voor groentesoep hebt en je deze voor 2 personen maakt, dan kun je er van uitgaan dat je 600 milliliter water voor de soep nodig hebt.
Hoeveel blokjes heb je nodig? Da's heel simpel: per halve liter water voeg je 1 bouillonblokje toe. Bijkruiden hoeft dan bijna niet.
Volwassenen hebben zo'n 100 tot 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren per dag nodig. Dat is dan het gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld vleeswaren en bereid vlees samen. Vlees verliest bij de bereiding ongeveer een kwart aan gewicht (vocht).
Reken gemiddeld op zo'n 100 gr droge pasta per persoon. Voor kinderen voorzie je best iets minder, zo'n 80 gr per persoon. En voor grote eters neem je je voorzorgen en voorzie je rond 120 gr per persoon.
- Doorgaans reken ik 200 à 250gr per persoon, voor grote eters 350 à 400gr en voor de BBQ ongeveer 300 à 350 gr gram per persoon.
Er zit 37,3 gram vet in 1 stukje (100 gram) eend, waarvan 10,3 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Zoveel gram vlees heb je per persoon nodig
Een gemiddeld persoon eet tijdens een BBQ ongeveer 550 gram. Dat klinkt veel, maar dit is inclusief stokbrood, salades en sauzen. Dit betekent dan ook dat je vaak genoeg hebt aan 400 gram vlees per persoon.
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
Een halve standaard zak chips per persoon.