(Chinees: 北平; Pinyin: Běipíng; Wade-Giles: Pei-p'ing). Letterlijk betekent dit Noordelijke Vrede; zie het kopje Geschiedenis voor de achtergronden. In 1949 werd de naam Beijing hersteld door de Communistische Partij van China om aan te geven dat de stad weer de hoofdstad van China was.
Portugese missionarissen arriveerden in de zestiende eeuw in de hoofdstad van China en vroegen: hoe heet deze stad? Het antwoord werd hun gegeven in het Nanking-Chinees en zij vonden het klinken als Pequim. Van dat Portugese woord maakten de Europese volkeren hun eigen variant, en die in het Nederlands luidde: Peking.
Antwoord. Peking is de vorm die wordt aanbevolen door de Nederlandse Taalunie. In de praktijk komt Beijing ook steeds vaker voor in Nederlandse teksten.
De naam China is afgeleid van Qin (spreek uit:Tsjin), de naam van een van de staten die China vormden. Qin lag in het westen van China en onderwierp de overige Chinese staten waarna de Qin-dynastie werd gesticht in 221 v. Chr., de eerste Chinese dynastie waarin een keizer werd benoemd.
Shanghai is op dit moment met 22 miljoen inwoners de grootste stad. Maar ook de volslagen onbekende stad Quanzhou (niet te verwarren met Guangzhou, het voormalige Kanton) telt zeven miljoen inwoners. Dat zijn er 800.000 meer dan Madrid, een van de grootste steden van Europa.
Hij heet Yppong (vermoedelijk afgeleid van Xing Pu in het Mandarijn), hij is de eerste Chinese persoon in Europa, die in Middelburg werd getekend en er zelf in kalligrafie zijn naam en de dag bij schreef: vrijdag in januari 1601.
Volgens een traditionele lijst van heersers zou de Xia-dynastie hebben geregeerd van 2205 tot 1766 voor Christus. De eerste historisch, literair en archeologisch controleerbare dynastie is de Shang-dynastie, die actief was in de 15-11e eeuw voor Christus.
In de lijst met buitenlandse aardrijkskundige namen van de Taalunie wordt de vorm Peking aanbevolen.
Mao Zedong (1893-1976) – Communistisch dictator van China. Sun Yat-sen (1866-1925) - Grondlegger Republiek China.
Beijing (Peking), de hoofdstad van China. Beijing of Peking is de stad waar Mao ligt begraven. Het is ook de stad van de kleine steegjes, pleintjes en het kleurrijke straatbeeld. In Beijing hebben keizers 500 jaar lang geregeerd en het heeft de best bewaarde keizerlijke stad ter wereld.
Beijing ligt op een hoogte van 43 meter boven de zeespiegel. Bejing is een hele grote wereldstad, het staat op plek 14 van grootste metropolen ter wereld. Beijing heeft een mooie skyline met de vele wolkenkrabbers die er staan. Een heel hoog gebouw in Bejing is de China Zun, die 528 meter hoog zal worden.
De dichtbevolkte stad Beijing behoort tot één van de vier oude hoofdsteden van China. Het staat bekend om zijn weelderige paleizen, tempels, muren en poorten. Met name de Verboden Stad, Chinese Muur en de Tempel van de Hemel trekken jaarlijks miljoenen toeristen aan.
De Volksrepubliek China is een groot land in het oosten van Azië. Het land heeft een oppervlakte van 9,6 miljoen vierkante kilometer, of ruim 240 keer Nederland. Het is daarmee het op twee na grootste land ter wereld, gemeten naar landoppervlakte.
De meeste Chinezen wonen in Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond (ongeveer 16.000), Den Haag (ongeveer 10.000), Zoetermeer, Eindhoven, Tilburg, Maastricht en Venlo. De steden Delft en Deventer hebben relatief de grootste Chinese gemeenschappen van Nederland.
Dit begon met de Qin dynastie: in 221 voor Christus, Qin Shi Huang verenigde de verschillende strijdende rijken en creëerde het eerste Chinese keizerrijk.
Sinds 1995 is het aantal Chinese inwoners in Nederland sterk toegenomen: in 1995 telde ons land 7,7 duizend inwoners met de Chinese nationaliteit, terwijl dit er in 2019 al 36,5 duizend waren.
Nederland als natiestaat heeft zijn wortels in de zestiende eeuw. In 1581 werd via een officiële verklaring, de zogenoemde Acte van Verlatinghe, de Spaanse vorst Philips II afgezet als hun heerser.
Uiteindelijk kwamen in de jaren vijftig en zestig van de 19e eeuw ongeveer 2500 Chinezen naar Suriname. De meesten werden als contractarbeiders tewerkgesteld op de plantages. Na afloop van hun contract gingen velen de handel in, meestal de kleinhandel in levensmiddelen.
Tang-dynastie (618-907)
Tang Taizong breidde het grondgebied uit tot Afghanistan en India. Zo werd China het grootste toenmalige land ter wereld, met 50 miljoen onderdanen(66). Door de slag bij de Talas (751) kregen de Arabieren grote delen van de Zijderoute onder controle.
1. Tokio, Japan. En dan eindelijk dé nummer 1 van de lijst van grootste steden ter wereld: Tokio. Deze metropool heeft ruim 38.2 miljoen inwoners.
1. Amsterdam, 873.338 inwoners. Amsterdam is de grootste stad van Nederland.
1. Moskou. Moskou ligt in het Europese gedeelte van Rusland en had op 1 januari 2018 12.506.468 inwoners.