De Afrikaanse longvis zwemt in de winter rond in natte gebieden in en rond de Nijl en het Grote Merengebied van Afrika. In de zomer worden deze gebieden door de hitte erg droog en kunnen sommige wateren zelfs helemaal opdrogen. De longvis houdt daarom een zomerslaap.
Er zijn een paar dieren die jaren kunnen overleven zonder water te drinken. Enkele van de populaire voorbeelden zijn de woestijnschildpad, kangoeroe-rat, de doornige duivel, waterhoudende kikker, Afrikaanse longvissen en woestijnpadden.
De bergduivel komt voor in de woestijnen van Australië en staat bekend om zijn bizarre uiterlijk. De huid van het dier is volledig bedekt met gekromde stekels. Het is al langer bekend dat het dier geen water kan drinken met zijn bek.
Een aantal kikkers, amfibieën en twee honden zijn overleden door de lozing van water uit een luchtwasser van een veehouderij in Sint-Anthonis (Noord-Brabant). De boer loosde het sterk vervuilde water op zijn land maar het is ook in een sloot gestroomd, maakte het waterschap vrijdag bekend.
Kangoeroes kunnen maandenlang leven zonder te drinken. De bergkangoeroes sparen water door op het heetst van de dag in holen te schuilen. Deze holen zitten onder granietblokken en het wordt daar nooit warmer dan 32 graden. Verder likken bergkangoeroes hun onderarmen om het koeler te krijgen.
De wallaby is een kleine kangoeroe. Ondanks zijn kleine formaat kan hij flinke sprongen maken met zijn sterke achterpoten. Hij heeft dan ook een groot terrein nodig. Wallaby's zijn niet gemakkelijk te hanteren, ze houden daar niet van.
De mannetjes hebben een dubbele of gespleten penis.
Bekende aaseters zijn gieren en hyena's. Hun lichamen zijn zo gebouwd dat ze snel een dood dier kunnen opeten. Zonder aaseters zou de wereld bezaaid zijn met dode olifanten, kanaries, stekelbaarsjes, poedels...
Een olifant kan meer dan 200 liter water per dag drinken. Dat doet hij door 5 tot 10 liter water per keer in zijn slurf op te zuigen en vervolgens in zijn bek te spuiten.
Kangoeroes zijn herbivoren en eten voornamelijk gras en bladeren van diverse planten en bomen. Water drinken ze slechts weinig en ze kunnen maanden zonder water.
Dan zijn er nog dieren die op regelmatige basis enorme hoeveelheden voedsel verorberen. Het grootste dier op aarde, de blauwe vinvis, werkt per dag vier ton aan krill weg.
Water is onmisbaar voor onze viervoeters, net als voor mensen. Een hond kan echter niet langer dan 24 uur zonder water. Het is onmisbaar voor allerlei belangrijke functies in zijn lichaam.
De dwergspitsmuis
Deze kleine muis heeft een metabolisme om jaloers op te zijn. De dwergspitsmuis weegt namelijk slechts 4 gram maar verorbert wel elke dag een royaal feestmaal. Hij vangt elke dag 1 tot 2 keer zijn eigen lichaamsgewicht aan kevers, spinnen, pissebedden, insecten en larven.
Mensen kunnen maar een korte tijd zonder water, want het lichaam heeft het nodig voor bijna elk proces, waaronder: het regelen van de lichaamstemperatuur door zweten en ademhalen. helpen bij de spijsvertering door speeksel te vormen en voedsel af te breken. het bevochtigen van de slijmvliezen.
Het leven op Aarde lijkt te zijn begonnen in plassen of zeeën van water. Zonder water zou er geen leven mogelijk zijn op onze planeet. Binnen ons zonnestelsel komen alleen op Aarde grote oceanen voor. Dat is omdat ze zich in het gedeelte van het zonnestelsel bevindt waar leven mogelijk is.
Krokodillen zijn fascinerende dieren. Ze bestaan al sinds de tijd van de dinosaurussen, en hebben zichzelf sindsdien geperfectioneerd tot de ultieme moordmachines. Ze zijn meesters in camouflage, supersterk, en als het nodig is kunnen ze lange tijd zonder eten.
… maar dat betekent niet zoveel als het ongeveer 2500 liter water kost om een hamburger van 110 gram te produceren.
Een volwassen olifant kan er onder meer mee drinken. Hij zuigt er water mee op en spuit dat vervolgens in zijn bek. Hij zuigt het dus nooit helemaal door zijn slurf naar binnen. Een volgroeide olifant kan vier tot acht liter water in zijn slurf opslaan.
Zo zijn aaseters als raaf, zwarte en rode wouw, gieren en talloze insectensoorten direct afhankelijk van dode dieren voor hun voedsel. Andere dieren profiteren indirect door insecten op de kadavers te eten. Dit gedrag wordt regelmatig voor de camera's vertoond door lijsters, roodborsten en koolmezen.
Biologen in Australië hebben de penis van de mierenegel onder de loep genomen, en die blijkt vier eikels te hebben. Bioloog Dirk Draulans las de studie voor 'Nieuwe Feiten'. "Het dier heeft twee aaneengeplakte penissen, en op elke penis zitten twee aparte eikels" vertelt hij.
Kangoeroes en wallaby's hebben twee baarmoeders. Aan het einde van een zwangerschap in de ene baarmoeder, vormt er een embryo in de andere baarmoeder. Dit embryo kan tot elf maanden 'ongebruikt' in het lichaam blijven.
Deze dieren kunnen namelijk allebei niet makkelijk achteruit lopen. Dit symboliseert het streven naar vooruitgang van de Australische samenleving. Kangoeroes onderscheiden zich van hun soortgenoten door hun aparte manier van 'hoppen' en de grote, sterke achterpoten.