Een stroompunt voor buiten maak je door het monteren van een kabeldoos. Dit is een doos waar elektriciteitsdraden en -kabels met elkaar verbonden kunnen worden, zonder dat daar water bij kan komen. In deze kabeldoos wordt stroom van binnen uit een lasdoos naar buiten getrokken.
Leg een kabel van binnen naar buiten
Boor een gat in uw buitenmuur om de kabel doorheen te voeren. Plaats vervolgens een lasdoos vlak boven het geboorde gat. Laat de elektriciteitskabel van binnen via de onderzijde de lasdoos inlopen. Bevestig vervolgens de kabels op de juiste wijze in de lasdoos.
Diepte grondkabel
Wanneer u bijvoorbeeld uw tuinverlichting gaat aansluiten waarbij een grondkabel nodig is, is het van belang dat u weet hoe diep u uw grondkabel legt. Een grondkabel moet op een diepte van ongeveer 60 cm worden gelegd. Op die manier legt u uw verbinding veilig weg.
Om buitenkabels bovengronds met elkaar te verbinden, gebruikt u een kabeldoos. In de kabeldoos worden de buitenkabels met elkaar verbonden. De kabeldoos zijn meestal voorzien van een IP-beschermingscode IP65, wat inhoudt dat de kabeldoos waterwerend is.
Een buitenkabel is voorzien van een weersbestendige mantel en daardoor geschikt om buiten te gebruiken. Buitenkabels mag je alleen bovengronds gebruiken. Gebruik een grondkabel als de kabel wel onder grond geplaatst wordt. Deze zijn namelijk voorzien van extra veiligheden.
Leg de kabel op de juiste diepte
Omdat een grondkabel aan de nodige weersomstandigheden wordt blootgesteld, moet deze kabel wel veilig zijn. Daarom mag u een grondkabel alleen maar zonder bescherming gebruiken wanneer deze op minimaal zestig centimeter onder de grond ligt.
Eerst alle kabels uit de wachtbuis verwijderen, vervolgens een dun katoenen koordje (type keukentouw) door de buis zuigen met behulp van een stofzuiger (zuigmond zo goed mogelijk aansluiten op de buis). Aan dit touwtje knoop je een nylon koordje van een mm of 3-4 wat je door de buis trekt.
Afbakenen van de inbouwplaats van het stopcontact
In een droge ruimte moet de middenlijn van het potje zich op minimum 15cm van het vloeroppervlak bevinden. In een vochtige ruimte is dit zelfs 25cm. Wenst u een tweevoudig of een drievoudig stopcontact te plaatsen, houd dan rekening met de opstelling.
De wachtbuizen vertrekken vanaf de aansluitbocht en eindigen onder elkaar aan de rooilijn. Ze worden lood- recht op de rooilijn geplaatst op een minimum diepte van 600 mm (gemeten vanaf de bovenkant van de buis tot het maaiveld).
Graaf de mantelbuis in de grond op ongeveer 60 centimeter diepte. Probeer de mantelbuis niet in te strakke bochten te leggen. Hoe flauwer de bochten, hoe gemakkelijker de kabel of slang er doorheen getrokken kan worden. Een mantelbuis wordt standaard geleverd met een dun nylon draadje in de buis.
Verdeel de verlichting over de tuin, graaf tussen de lampen of de spots sleuven van 60 cm diep en leg de YMvK-AS kabels hier in. Steek de spots of de sokkels van de lampen in de grond. Knip de kabels op de juiste lengte af en sluit deze op de spots of lampen aan. Monteer als laatste de transformator in huis.
Informatie over de YMvK installatiekabel. De YMvK kabel is een installatiekabel met meestal een grijze mantel die veelal gebruikt wordt in de utiliteit en industrie, daarbij kun je denken aan bovengrondse laagspanningsinstallaties en in vaste aanleg. De YMvK kabel kan ook prima worden toegepast in de huisinstallaties.
het verschil tussen buitenkabel en een grondkabel is dat er in een grondkabel direct onder de buitenmantel een gegalvaniseerde staaldraadomvlechting of een loodmantel zit. Deze staaldraadomvlechting of een loodmantel is ter bescherming van de aders, zoals mechanische belasting.
Wanneer je echter besluit om voor dezelfde aansluiting de kabel in de grond te leggen, bijvoorbeeld wanneer je verlichting of een wandcontactdoos in de tuin gaat aansluiten, gebruik je een 4 aderige grondkabel aangezien je de aardlitze van de grondkabel gebruikt als de 'aarde'.
Wanneer u een standaard aansluiting voor schakelaars of stopcontacten gaat maken, dan heeft u een 2-aderige grondkabel nodig. Voor meer uitgebreide aansluitingen kiest u voor een minimaal 3-aderige grondkabel.
Sluit het tuinhuis aan op de stroomvoorziening van het particuliere huis via een ondergrondse kabel: U kunt het tuinhuis aansluiten op de stroomvoorziening via een ondergrondse kabel die van het tuinhuis naar de elektrische installatie of de zekeringskast van het huis loopt.
Een grondkabel gebruiken zonder specifieke bescherming is toegestaan, maar alleen in sleuven die zestig centimeter of dieper onder de grond liggen. Slimmer is om bij voorbaat te kiezen voor goed beveiligde bekabeling. Een goede beveiliging kun je realiseren door de kabels door een pvc buis te trekken.
Een XMvK-as grondkabel heeft een isolatiedikte van 0.6 mm2. En de YMvK-as grondkabel heeft een isolatiedikte van minimaal 0.7 mm2. De isolatiedikte van de kabel bepaalt de maximale toelaatbare stroomsterkte.
De prijs voor het plaatsen van een stopcontact buiten ligt tussen de €200 en €250. Extra stopcontacten plus extra groep in je meterkast: ga je het aantal stopcontacten in je woning drastisch vermeerderen, dan is er een grote kans dat je ook één of meer extra groepen in je meterkast moet laten aanleggen.
De meeste modellen buitenstopcontacten zijn volledig regen-proof en kunnen veilig worden gebruikt voor je tuinverlichting. Als je dit zeker wilt weten moet je een buitenstopcontact kopen waar en klepje op zit met een IP-beschermingscode IP44. Deze beschermingscode zegt datt het buitenstopcontact spatwaterdicht is.
Monteer stopcontacten in de tuin nooit lager dan 30 centimeter boven de grond, zodat deze nooit onder water kan komen te staan door bijvoorbeeld hevige regenval. De hoogte maakt boven de 30 centimeter niet uit. Vergeet vooral niet dat een buitenstopcontact altijd door een 30ma aardlekschakelaar moet worden beveiligd!