Er is veel geweld in het hele land.Er vinden dagelijks explosies, aanslagen en gevechten plaats.Er zijn regelmatig luchtaanvallen en bombardementen, ook op plekken waar veel burgers zijn. Nederlanders die in Syrië zijn, moeten op eigen gelegenheid het land verlaten.
In 2011 begon de burgeroorlog in Syrië en deze oorlog is nog steeds gaande waardoor het in heel Syrië niet veilig is. In heel het land vindt veel geweld plaats met dagelijkse aanslagen. Dit gebeurt ook op plaatsen waar burgers zijn. Door de onveilige situatie geldt er een negatief reisadvies voor heel Syrië.
Miljoenen mensen zijn op de vlucht in Syrië en daarbuiten. 90% van de Syriërs leeft in armoede.Oorlog, armoede, honger, verspreiding van ziektes zoals cholera en een ingestort zorgsysteem. Daar komen de gevolgen van de verschrikkelijke aardbeving in februari 2023 in Turkije en Syrië nog eens bovenop.
Het conflict in Syrië, en het daardoor veroorzaakte lijden van het Syrische volk, is 's werelds grootste humanitaire ramp, die haar weerga in de recente geschiedenis niet kent. Ondanks het in 2020 ondertekende staakt-het-vuren, blijven de vijandelijkheden in het hele land voortduren.
Alle reizen naar Syrië worden ten stelligste afgeraden. De Belgen die zich nog ter plaatse bevinden worden met aandrang verzocht het land onmiddellijk te verlaten. Lees Algemene veiligheid. De ambassade van België in Damascus is sedert 30 maart 2012 gesloten.
Rood: niet reizen
Reis niet naar Syrië. Het land verkeert in een burgeroorlog. Het hele land is onveilig. Er is veel geweld in het hele land.
Zo is de hoofdstad Damascus de oudste bewoonde stad ter wereld. Daarnaast zijn er vele andere historische steden zoals Bosra, Aleppo en Palmyra. In deze steden en verspreid over het land vind je kastelen, kloosters, ruïnes, moskeeën, tempels, een Romeins theater en vele andere oude bouwwerken uit de oudheid.
De Syrische Burgeroorlog is een burgeroorlog in Syrië tussen enerzijds president Bashar al-Assad met het regeringsleger (moreel gesteund door Rusland en China) en anderzijds de rebellen (moreel gesteund door het Westen en de Verenigde Staten) die tegen zijn regime vechten.
De meeste Syriërs zijn gevlucht voor het regime van Assad. Dat heeft zich schuldig gemaakt aan vele mensenrechtenschendingen, zoals het onderdrukken, detineren en folteren van opposanten, en het gebruik van gifgas.
Bashar Hafiz al-Assad (Arabisch: بشار حافظ الأسد) (Damascus, 11 september 1965) is sinds 17 juli 2000 de president van Syrië.
De grootste etnische groep in Syrië is Arabisch. Het merendeel van de Arabieren is islamitisch (zij zijn soennieten, sjiieten, alevieten, druzen of ismaëlieten). De grootste etnische minderheidsgroep in Syrië is de Koerdische die in het noordwesten leeft. De meeste Koerden zijn islamitische soennieten.
Religie. Van de bevolking is 87% moslim en 10% christen. In afwijking van de meeste andere Arabische landen is de islam geen staatsgodsdienst, maar wel de publieke religie en de sharia is een belangrijke bron van het Syrische recht.
De belangrijkste oorzaken van gedwongen ontheemding in de eerste helft van 2023 waren: oorlog in Oekraïne en conflicten in Soedan, de Democratische Republiek Congo en Myanmar; een combinatie van droogte, overstromingen en onveiligheid in Somalië; en een langdurige humanitaire crisis in Afghanistan.
Het merendeel van hen (ruim 6 miljoen mensen) zoekt veiligheid binnen de Syrische landsgrenzen. Dat noemen we 'ontheemden'. Een kleiner deel, ruim 5,6 miljoen Syriërs, vlucht de grens over naar bijvoorbeeld Libanon of Jordanië. Al met al is dus meer dan de helft van de Syrische bevolking gedwongen op de vlucht.
Op dit moment wonen er iets minder dan 150.000 mensen van Syrische origine (migranten en hun kinderen) in Nederland; een aanzienlijk deel kwam in de periode van 2014-2016 als vluchteling het land binnen. In 2017 werden 3.000 mensen uit deze groep voor het eerst geïnterviewd; deze groep is daarna gevolgd tot 2022.
In het Oude Testament werd Syrië Aram genoemd. Damascus werd dan ook Aram-Damascus genoemd. Diverse Aramese stadstaten domineerden het oude Syrië zoals Bît-Agushi, Sam'al en Aram-Damascus.
Saoedi-Arabië en de Golfstaten hebben nooit het VN-Vluchtelingenverdrag ondertekend. Ze hoeven dus geen vluchtelingen op te nemen. Er zijn wel Syriërs in de Golfstaten, maar die zijn er als arbeidsmigranten gekomen, net zoals veel anderen.
Dat is bijna 0,4 procent van de bevolking. De meesten (49 duizend) zijn recente immigranten; ze hebben zich tussen 2014 en 1 september 2016 ingeschreven bij een gemeente. Ze wonen verspreid over Nederland. In absolute zin tellen Amsterdam (1 414), Rotterdam (1 263) en Utrecht (963) de meeste inwoners uit Syrië.
Wegens de escalatie van het geweld en het aanslepende conflict worden alle reizen naar Syrië ten stelligste afgeraden. Er zijn geen veilige gebieden meer in Syrië.
Syrische vrouwen zijn dolblij met de vrijheid in West-Europa, vertelt arts en hematoloog Nour Saadi, die in 2013 in Nederland aankwam. “In Syrië worden ze altijd gecontroleerd: door hun man, door hun familie, door de regels en wetten van de maatschappij. In Europa kunnen ze voor het eerst hun eigen keuzes maken.”
Boven Aleppo‚ de eeuwenoude stad in Noord-Syrië die deels in handen is van rebellen‚ gooit het Syrische leger bijna dagelijks vaatbommen uit. Een oorlogsmisdaad. Minka Nijhuis slaagde erin de belegerde stad te bereiken.
Turkije vangt de meeste Syriërs op: in dit land leven zo'n 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen. Ook buurlanden Jordanië en Libanon vangen grote aantallen Syriërs op. UNHCR coördineert de hulp aan vluchtelingen in de regio. Hoewel deze vluchtelingencrisis nu minder aandacht krijgt in de media, is de crisis niet voorbij.
De ibex en gazelle zijn bijna verdwenen. Alleen in het onbegaanbare, bergachtige gebied rond de Dode Zee komen deze soorten nog voor. Verder komen nog voor de flamingo, klipdas, pelikaan, stekelvarken en de wolf.De nationale vogel van Syrië is de havik, die ook in het wapen van Syrië is opgenomen.
Binnen vijf jaar is Syrië veranderd in een land waar na Afghanistan de meeste vluchtelingen vandaan komen. Meer dan 737.000 Syriërs vluchtten naar buurland Libanon en nog eens 667.000 naar Jordanië. Binnen een jaar behoorden die landen tot de grootste opvanglanden.
Syrië is een land in het Midden-Oosten. Het ligt tussen Turkije en Irak in, is 4.5 keer groter dan Nederland en heeft meer dan 20.000.000 inwoners. Een groot deel van deze inwoners zijn in opstand tegen hun president, Bashar al-Assad.