Steengoedklei met sinterpunt 1250°C zal nog waterdoorlatend zijn wanneer dit op 1100°C gestookt wordt. Men mag dus niet verwachten van een klei met boventemperatuur 1250°C dat deze op 1080°C waterdicht zal zijn. Ook het glazuur gaat hier op craqueleren.
Aardewerkklei is klei die men kan bakken van 900ºC tot 1150ºC. Wanneer je deze klei hoger bakt, (te hoog) dan kan hij wegsmelten. Gebakken aardewerkpotten zijn enkel waterdicht wanneer je ze glazuurt. Naargelang de toepassing achteraf, kies je voor een bepaalde baktemperatuur.
Houd er wel rekening mee dat deze zelfdrogende klei niet watervast is. Als je het nat maakt dan zal de klei weer zacht worden.
Nee, niet door een stof die erin zit maar door de omvang van kleideeltjes. Die zijn dermate klein dat er vrijwel geen ruimte tussen de deeltjes zit waar water tussendoor kan sijpelen. Bij zand en vooral grind (ook allebei grondsoorten) is die ruimte er wel en daardoor zijn ze waterdoorlatend.
Keramische tegels voor in de tuin zijn voor maar liefst 97% waterafstotend. Ze houden bijna al het vocht tegen. Het schoonmaken van deze tegels is heel eenvoudig. De tegels zijn namelijk vlekvrij en niet vatbaar voor groene aanslag.
Zoiets als waterdichte klei bestaat enkel als die wordt dicht gesinterd. Als men een aardewerkklei gebruikt met sinterpunt rond 1100°C en een glazuurbrand op 1080°C, zal deze meer waterdicht zijn en minder craqueleren dan een klei met sinterpunt 1250°C wat bij de glazuurstook op 1100°C gebakken is.
Er is speciaal een dichtingsmiddel in de keramische handel die keramiek waterdicht kan maken. Ook geschikt voor gebruikskeramiek. Het is een vloeistof die je in het werk giet, een uur laten staan en er uit gieten. Nu drogen in de oven bij 80 graden of aan de lucht laten drogen, misschien wel enkele dagen.
Bij te hoge temperatuur smelt/sintert de klei. Hierdoor vervormt het gemaakte werk. Winterhard werk is vochtdicht en wordt tenminste gestookt op 1150 graden aardewerk of steengoed, 1220 graden of hoger. De KK01795 is een grove steengoedklei, die speciaal geprepareerd is voor buiten.
Het probleem los je op door de haarscheuren te vullen met een in water onoplosbaar goedje. Vaas eerst goed schoon en droog. Grootmoeders oplossing: karnemelk erin zetten een nacht laten staan en daarna goed laten drogen. De caseine uit de melk vult de haarscheuren.
Wanneer je geen oven hebt, kan je met koudglazuur porseleinverf van Lefranc & Bourgeois Ceramic direct je servies decoreren zonder dat je het daarna hoeft te bakken.
Je kunt klei gelukkig weer kneedbaar en vochtig maken door wat water toe te voegen, het gemakkelijkste is om de droge klei uit elkaar te halen tot kleine korreltjes en in het bewaarbakje wat water te gieten.
Creall SuperSoft is een klei die geschikt is vanaf 3 jaar. Deze klei is ietsje harder dan de supersoft, maar nog steeds zacht en soepel. En ook deze klei droogt niet uit.
Voordat een klei-object kan worden gebakken, moet het aan de lucht drogen. Dit proces moet niet te snel gaan, zodat de klei niet scheurt of breekt. Nadat de klei is opgedroogd, is het object klaar voor de oven.
Het idee van klei bakken op de hoge temperaturen is bedoeld om het aardewerk steviger te maken. Na het bakken is het ook geen klei meer als je het in het water legt. Wil je het waterdicht maken (zoals een vaas) dan moet je het ook glazuren.
Waarom is een baksteen niet waterdicht? Een baksteen mag dan wel erg duurzaam en sterk materiaal zijn, waterdicht is het zeker niet. Via de poriën en kleine scheurtjes in de baksteen kan vocht makkelijk binnenglippen en jouw woning beschadigen.
Bak de klei gedurende 30 tot 45 minuten per 0,5 cm dikte. Over het algemeen wordt er 45 minuten per 0,5 cm dikte aangehouden. Bijvoorbeeld: als het stuk 5 cm dik is, bak het dan gedurende 4,5 tot 5,5 uur. Polymeerklei dat op een lage temperatuur wordt gebakken, zal niet aanbranden.
Natriumsilicaat is corrosief voor de ogen, de huid en de luchtwegen. Inademing van stof of dampen ervan kan longoedeem veroorzaken.
Je kunt het aanbrengen met een kwast, roller of spuit (na verdunning met water) op of in een massa met kalk. Door de reactie met kalk wordt de stroperige vloeistof namelijk watervast en zorgt het voor een waterdichte vloer of muur. In de volksmond noemt men waterglas ook wel Kiesol of Natrium Silicaat.
Waterglazen koop je online bij Blokker.
Klei, vooral rivier- of zeeklei, is lastig te bewerken. Het kan goed zwaar zijn en bij regen is het een hele toer om een gat te graven: het sopt aan alle kanten. Op klei beplanting aanbrengen en onderhouden is een klus.
Er kan schimmel op de klei komen, maar dit heeft geen nadelige gevolgen voor de bruikbaarheid van de klei. Klei kan niet tegen vrieskou, dus bewaren op een plaats boven 0°C.
De ongebakken scherf neemt de glazuur anders op dan een gebakken scherf. Zorg ervoor dat de glazuur goed vloeibaar is en niet te dik. Ik raad aan de glazuur goed met water te verdunnen. Zet met de verdunde oplossing twee lagen en daarna eventueel meer lagen niet verdund.
Reken voor een kleine oven van 60 liter op minimaal 2.500 euro. Per bakbeurt slorpt zo'n oven ongeveer 7,50 euro aan energie. Geen potten zonder klei.
Keramische materialen hebben een aantal zeer bruikbare mechanische eigenschappen. Ze zijn zeer hard en bezitten een hoge vloeigrens (sterk). Ze zijn erg slijtvast, hittebestendig, isoleren zowel elektrisch als thermisch en zijn niet magnetisch.
Terracotta potten zijn gemaakt van klei en zijn niet geglazuurd. Dat betekent dat water niet alleen boven uit de pot verdampt, zoals bij plastic, maar ook door de potwand heen. Is dat dan wel goed? Ja zeker!