Een krolse kat schuurt met haar buik over de grond en wil graag gestreeld of aangeraakt worden. Ze steekt haar achterste in de lucht, om de houding van paren aan te nemen. De poes wil haar geur meer verspreiden dan normaal, om katers aan te trekken. Ze zal dus meer tegen mensen, meubels en muren aanwrijven.
De krolsheid van de kat wordt beïnvloed door de daglengte. Binnenkatten merken hier minder van omdat 's avonds de lampen aan gaan. Binnenkatten kunnen daarom het hele jaar door krolsheidsperiodes hebben. Katten die buiten komen hebben twee krolsheidsperiodes van 1 tot 25 dagen per jaar, tussen januari en september.
Hoe lang duurt krolsheid? De duur van de krolsheid wisselt per kat. Over het algemeen duurt het 6 tot 9 dagen. In het geval dat de poes niet gedekt wordt kan de volgende krolsheid alweer drie weken later opkomen.
Wanneer je poes krols wordt zal je dit duidelijk merken. Ze zal meer gaan schreeuwen, klagelijk miauwen en meer dan gemiddeld aangehaald willen worden. Ook zal ze onrustiger zijn en minder eetlust hebben over het algemeen. Sommige poezen zullen ook wat druppels urine sproeien.
Afhankelijk van poes tot poes, duurt de periode van krolsheid telkens tussen 6 en 9 dagen. Wordt de poes in die periode niet bevrucht, dan zal na ongeveer 3 weken de volgende periode van krolsheid aanbreken.
De krolsheid gaat niet eerder weg bij het toepassen van bepaalde trucjes. Wat je wel kan doen is je poes zoveel mogelijk proberen te kalmeren. Geef haar extra aandacht en wacht de periode af. De paringsdrang kan erg frustrerend zijn voor je poes.
Poezen kunnen gesteriliseerd worden vanaf de leeftijd van 6 maanden. Tijdens de krolsheid zijn de eierstokken en baarmoeder extra doorbloed.Daarom wordt de sterilisatie bij voorkeur enkele weken na de krolsheid uitgevoerd. Heeft de poes een nestje gehad, dan kunnen ze al na 10 – 14 dagen weer krols worden.
Een kat miauwt bijvoorbeeld om aandacht te krijgen van zijn baasje, maar ook uit verveling of angst. Daarnaast kan er ook een medische oorzaak zijn voor het vele miauwen, zoals dementie of een ziekte. Een kat gaat door een ziekte veel miauwen omdat hij of zij zich niet goed voelt.
Katten maken helaas geen onderscheid tussen familieleden en niet-verwante dieren, er bestaat dus zeker wel een risico op bevruchting door een verwante kat.
Een poes wordt twee keer per jaar krols – in het voorjaar en in de herfst.
De redenen van het miauwen
Naast aandacht trekken, verveling en angst om alleen te zijn kunnen er ook medische oorzaken zijn, zoals dementie en ziektes die er voor zorgen dat de kat zich niet goed voelt. Ga dus eerst met je kat bij een dierenarts langs om te laten controleren of je kat lichamelijk wel in orde is.
Alle katten en kittens moeten gecastreerd/gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn en/of voor verkoop of adoptie. Dit geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden. Uitzonderingen hierop zijn katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of die voor het buitenland bestemd zijn.
Een kat die krols is, zit in haar vruchtbare periode.In deze tijd gaat ze op zoek naar een kater om mee te paren. Gemiddeld heeft een poes haar eerste krolsheid rond een leeftijd van 6 maanden. Bij sommige poezen kan krolsheid al rond de 4 maanden optreden.
Zowel poezen als katers kunnen sproeien. Het markeergedrag onderscheidt zich van gewoon urineren. Bij sproeien buigt de kat zijn rug lichtjes, trilt met zijn staart en sproeit dan een klein beetje urine tegen een voorwerp aan. Bij plassen gaat de kat in een zithouding zitten en plast op de grond.
De poezenpil zorgt ervoor dat uw kat niet drachtig kan worden, deze pil moet 1 keer per week ingegeven worden en kan vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden gegeven worden. Bij langdurig gebruik is de kans op tumoren en cystes in de melkklieren zeer groot, en vaak een (zware) operatie onvermijdelijk.
Blijf consequent en blijf dit gedrag negeren, want op een moment zal jouw kat gaan beseffen dat hij er niets voor terug krijgt en zal hij gaan stoppen met dit gedrag. Daarnaast kunnen katten miauwen uit verveling. Probeer dit ook te negeren en beloon je kat met een spelletje met bijvoorbeeld een hengel als hij stil is.
Waar jij bent is veiligheid, zonder gevaarlijke roofdieren of enge honden. Door bij jou te liggen kan jouw kat ontspannen slapen.Maar het is niet per se eenzijdig; je kat wil namelijk ook zijn baasje beschermen. Ze kunnen namelijk voelen wat wij ervaren en ze zijn alert wanneer er een potentieel gevaar dreigt.
Het antwoord op het eerste deel van de vraag is verbazingwekkend eenvoudig: een kat miauwt omdat wij terugpraten. Het is aangeleerd gedrag. Een kat is slim en heeft razendsnel door dat miauwen de allerbeste manier is om aandacht te krijgen.
Krolsheid houdt meestal 7-9 dagen aan. Bij een kat treedt ovulatie (eisprong) slechts zelden spontaan op, hiervoor is meestal stimulatie nodig in de vorm van een dekking door een kater of kunstmatige stimulatie. Als geen ovulatie optreedt zal de kat 2-3 weken na de krolsheid alweer krols worden.
Heb je een buitenkat? Houd haar dan tijdens haar krolse periode binnen. Een krolse kat heeft meer rust in een 'opgeruimd huis '. Zo vindt ze het fijn als ze een schoon, warm slaapplekje heeft, haar kattenbak schoon is en haar water- en voerbakje gevuld zijn.
Is sterilisatie pijnlijk voor de kat? De sterilisatie of castratie is een heel eenvoudige ingreep. Je kat wordt onder narcose gebracht, zodat hij geen pijn voelt tijdens de operatie en na de operatie krijgt hij spuitjes tegen de pijn om te helpen met eventuele postoperatieve ongemakken.
U kunt de pil voor katten bestellen en kopen bij de dierenarts.
Feliway is een verdamper of spray die kalmerende kattenferomonen afgeeft. Telizen is een voedingssupplement dat katten helpt ontspannen. Gabapentine wordt bij de mens gebruikt tegen epilepsie en zenuwpijn. Ook bij katten heeft dit middel een kalmerend effect.
Als u onrustig wordt, vergroot u de stress bij uw kat alleen maar. Blijft u rustig, dan zal uw kat kalmeren. Praat dus zachtjes tegen hem.En maak geen 'sjjt-geluiden'.