dat het Nederlands testament rechtsgeldig is in Spanje. Na overlijden kan de Spaanse notaris voor de rechtsgeldigheid van het testament volgens Nederlands recht vragen om een “legal opinion”.
Erfbelasting en schenkbelasting in Spanje
In Spanje is het basis tarief van 7,65% - 34% maar dit kan voor niet verwanten oplopen tot 82%. In Spanje wordt geheven bij de ontvanger en in Nederland bij de schenker/ erflater.
Voor de Nederlandse Belastingdienst geldt dat bepalend is waar de overledene woonde. Dus als een inwoner van Nederland komt te overlijden dan zijn de Nederlandse regels voor de erfbelasting van toepassing. Wonen is daar waar je daadwerkelijk ingeschreven staat.
De kosten zijn laag, over het algemeen, tussen de 40-60€ Het testament blijft onder het beheer van de notaris en wordt ingeschreven in het Testamentenregister (Registro de Últimas Voluntades) wat ertoe bijdraagt dat de uiterste wilsbeschikking van de testateur wordt nageleefd.
Het Spaans erfrecht is enkel van toepassing indien u als Belg woont in Spanje. En zelfs dan kunt u kiezen voor het Belgische erfrecht aan de hand van uw testament. Net zoals in België zijn er in Spanje reservataire erfgenamen. Daarnaast wordt ook de langstlevende echtgenoot beschermd.
Wanneer u het meeste in het buitenland verblijft, zal uw erfenis vallen onder het erfrecht van het land in kwestie. De gewone verblijfplaats heeft in principe niets te maken met waar u gedomicilieerd staat. U kan uw domicilie in België hebben maar toch vaker in het buitenland verblijven dan in België.
Legitieme portie
U kunt uw kind niet helemaal onterven. Uw kind houdt het recht op een deel van uw erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament.
Slim testament
Er zijn verschillende testamenten die tot uitstel of besparing van erfbelasting kunnen leiden. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een testament die de betaling van belasting uitstelt naar het moment dat u en uw partner zijn overleden.
Als u een erfenis krijgt, hoort dit bij uw vermogen - ook al is deze nog niet onder de erfgenamen verdeeld. Over uw vermogen betaalt u misschien inkomstenbelasting. Lees hoe dat zit. Geef in uw aangifte inkomstenbelasting uw aandeel van de erfenis aan bij uw bezittingen en (eventueel) schulden.
Portugal kent namelijk geen erfbelasting, wel een zogenaamd zegelrecht (imposto do selo). Het zegelrecht kent een vast tarief van 10% en wordt uitsluitend geheven over Portugese bezittingen. Omdat legitieme erfopvolgers zijn vrijgesteld zal in de praktijk zelden het zegelrecht verschuldigd zijn.
Is er een executeur, dan moet die de schulden betalen uit de nalatenschap; Is er geen executeur, dan zijn de erfgenamen samen verantwoordelijk voor het betalen van de schulden; Zorg dat eventuele legaten en wensen uit het codicil bij de juiste persoon terechtkomen.
Als een buitenlands testament juridisch (voor het buitenlands recht) correct is opgesteld, dan is het testament ook geldig in Nederland. Het document is dan als testament geldig, dus het wordt in Nederland dan ook erkend als een testament. Mondelinge testamenten zijn in Nederland niet geldig.
Woont u als Nederlander in het buitenland? Dan geldt bij de verdeling van uw erfenis het recht van het land waar u woont. Wilt u uw erfenis toch regelen via het Nederlandse recht? Dan moet u naar de notaris voor het maken van een rechtskeuze.
Op de erfenis is 1 erfrecht van toepassing. Dit erfrecht regelt wie wat erft en hoe de afwikkeling van de erfenis verloopt. Dit betekent dat de notaris een akte kan opmaken. Of dat de bevoegde rechter een beslissing kan nemen over wie welk goed uit de erfenis krijgt.
Elke erfgenaam doet voor zichzelf aangifte. Sommige erfgenamen doen samen aangifte en andere alleen voor zichzelf. De erfgenamen kiezen samen wie aangifte doet voor álle erfgenamen.
De kosten voor een crematie (incineración of cremación) verschillen enorm naargelang de autonome deelstaat, provincie en stad in Spanje. Over het algemeen kan gesproken worden van een gemiddelde kostprijs van 3.617 euro waarbij de prijzen liggen tussen de 2.600 euro als goedkoopste tot 5.500 euro als duurste prijs.
In Spanje begraven worden
Dat komt omdat er sprake is van een behoorlijk kostenplaatje als de overledene moet worden overgebracht naar Nederland. In het algemeen is zo'n overbrenging alleen kosten-verzekerd als er sprake is van overlijden binnen het kader van een reisverzekering.
Het duurt meestal een aantal dagen voordat een overledene gerepatrieerd kan worden. Soms wordt er in het land van overlijden eerst onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak. Ook het regelen van alle benodigde documenten en de legalisatie daarvan kost een aantal dagen.