In 2021 steeg het woningtekort in Nederland tot 279.000. Dat zal naar verwachting verder oplopen tot 317.000 woningen in 2024 (bron: Nationale Woon- en Bouwagenda). Er zijn verschillende redenen voor dit tekort aan woningen: Bevolkingsgroei: er komen steeds meer mensen die een woning nodig hebben.
In Nederland staan ruim 8,1 miljoen woningen, waarvan er 7,7 miljoen bewoond zijn. De resterende 413 duizend woningen zijn niet beschikbaar of worden niet (permanent) bewoond. Een deel hiervan (135 duizend) staat tijdelijk leeg omdat de nieuwe bewoner nog moet verhuizen of de woning verbouwd wordt.
In 2023 waren, volgens deze rekenmethode, 320 duizend huishoudens op zoek naar een nieuwe woning.
Lange wachttijden, te weinig huurwoningen, of te dure huurwoningen. Veel mensen vinden maar geen woning die bij hen past en die ze kunnen betalen. Vooral mensen met een laag en middeninkomen.Maar ook studenten, dak- en thuislozen, en mensen die er ineens alleen voor komen te staan.
Het tekort aan woningen is in een jaar tijd fors gestegen. Er is in 2023 een tekort van 390.000 woningen. Vorig jaar ging het nog om 315.000 huizen. Pas rond 2028 wordt de krapte op de woningmarkt iets minder.
In 2021 steeg het woningtekort in Nederland tot 279.000.Dat zal naar verwachting verder oplopen tot 317.000 woningen in 2024 (bron: Nationale Woon- en Bouwagenda). Er zijn verschillende redenen voor dit tekort aan woningen: Bevolkingsgroei: er komen steeds meer mensen die een woning nodig hebben.
Het woningtekort is het aantal woningen dat nodig is om een zelfstandige woning te geven aan alle huishoudens die nu nog samenwonen. Er is niet alleen een landelijk cijfer van het woningtekort, maar ook per regio. De grootste tekorten zijn er in Groot-Amsterdam en Groot-Rijnmond.
Het WoON is een driejaarlijkse enquête van het CBS en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het aantal respondenten varieerde van 47 duizend in 2021 tot 69 duizend in 2012.
Daaruit blijkt dat er forse verschillen in woondruk zijn tussen gemeenten. De helft van het woningtekort doet zich voor in Amsterdam. De hoofdstad en naburige gemeenten als Amstelveen – waar de woondruk relatief het hoogst is – en Leidschendam-Voorburg kennen een woondruk van ruim 150.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek.
De 19e eeuw was de tijd van de industriële revolutie, die vooral na 1850 leidde tot een sterke bevolkingsgroei en verstedelijking. Veel mensen trokken van het platteland naar de steden, op zoek naar werk in de nieuwe industrie.De steden raakten overvol en er ontstond woningnood.
In Nederland heeft circa 70 procent van de bevolking een eigen woning. Daarvoor heeft 61 procent een hypotheek afgesloten. Daarmee torent Nederland ver boven andere landen uit; het gemiddelde in de hele EU is 26,5 procent.
Het woningtekort groeit dit jaar, ondanks dat er vorig jaar 90.000 nieuwe huizen bij kwamen. Dat komt grotendeels doordat de bevolking veel sneller groeit dan verwacht, wat op haar beurt geheel wordt veroorzaakt door migratie. Andere oorzaken zijn dat ouderen langer thuis blijven wonen en er minder mensen samenwonen.
Een briefadres bij jouw gemeente aanvragen
In zo'n geval kan je aan de gemeente een briefadres doorgeven van vrienden, familie of een instelling waar je verblijft. Heb je geen adres om door te geven? Dan is het belangrijk om je op een ander briefadres in te schrijven. Dit kan je regelen bij de gemeente.
Volgens de laatste cijfers van het CBS zijn er in totaal 32.000 daklozen in Nederland, onder wie duizenden jongeren. Hulpverleners signaleren dat het aantal toeneemt. Het Leger des Heils sprak vorig jaar nog over een 'een schrikbarende constatering'. De organisatie telde afgelopen zomer 6016 daklozen in Nederland.
13 procent van de woningen was vrijstaand en 9 procent was twee-onder-een-kap. Van alle 3,4 miljoen rijtjeshuizennoot1 in Nederland staan de meeste in Zuid-Holland (688 duizend).
In Roemenië, maar ook in Slowakije, Hongarije, Litouwen en Polen zijn er heel weinig mensen die een huis huren. Verder is Nederland een van de meest stabiele landen in de zin dat er gemiddeld genomen weinig betalingsproblemen zijn met zowel energiecontracten als hypotheken.
Krapte op de woningmarkt
In de commerciële huursector zijn de huurprijzen fors gestegen en is er een tekort aan betaalbare huurwoningen. Hierdoor zijn vooral mensen met een lager inkomen relatief veel van hun besteedbare inkomen kwijt aan wonen. Voor veel jongeren zijn huurhuizen helemaal niet te betalen.
Op 1 januari 2022 stonden ruim 219 duizend verblijfsobjecten leeg. Daarmee was de totale leegstand 4,5 procent lager dan een jaar eerder (230 duizend objecten) en ook lager dan op 1 januari 2020 (222 duizend objecten). 40 procent van de leegstaande objecten op 1 januari 2022 stond een jaar eerder ook al leeg.
Een eigen huis is voor mensen met een middeninkomen relatief twee keer zo duur geworden vergeleken met de jaren 90. Kostte een gemiddelde koopwoning in de jaren 90 nog evenveel als 4 tot 5 keer het modale jaarsalaris, nu is dat acht à negen keer.
Wie weinig verdient denkt vaak dat een huis kopen geen optie is. Toch zijn er ook met een laag inkomen mogelijkheden. Zo is er bijvoorbeeld in veel gemeenten de starterslening. Dit is een extra hypotheek met gunstige voorwaarden die het gat tussen wat je maximaal kunt lenen en wat je nodig hebt kan opvullen.
Voor het kopen van een huis moet je meerderjarig zijn. In Nederland betekent dat dus dat je vanaf je achttiende een huis mag kopen.
Dit jaar is er een tekort van 437.000 woningen, volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hoe wordt dat tekort dan berekend? In 2023 telt Nederland 8,270 miljoen huishoudens en 8,125 miljoen woningen.
Net als in andere landen, is er in België een groeiend tekort aan woningen. Woningtekort betekent dat er onvoldoende beschikbare woningen zijn om aan de vraag van de bevolking te voldoen.
5820 woningen bij 1 particulier
Van Herk (68 jaar) ging op zijn dertiende van school. Hij zocht naar vervallen huizen, sloot dealtjes met lokale aannemers en kocht panden op. Meer dan vijftig jaar later heeft Van Herk 5820 woningen en is hij de grootste particuliere woningeigenaar van het land.