De echte training begint op de leeftijd van 7-8 jaar oud. Verschillende balsporten zijn op deze leeftijd geschikt waaronder hockey, volleybal, rugby en honkbal.Maar ook het eerder genoemde basketbal en voetbal.
Kinderen tussen de 10 en 14 jaar kunnen wel beginnen met lichte spieroefeningen, maar dan zonder hun rug te belasten. Vanaf 15 jaar kunnen kinderen langzamerhand meer aan spiertraining gaan doen, bijvoorbeeld door te gaan fitnessen, klimmen of roeien.
Tips bij het kiezen. Bij het kiezen van sporten voor kinderen bedenk je vaak wat je zelf leuk zou vinden of ben je geneigd om de meute te volgen. Het gros van de meisjes hier gaat naar hockey, ballet, turnen, tennis of paardrijles en jongens naar voetbal, hockey, tennis of judo.
Wat is SportKompas? SportKompas is een oriëntatietool die kinderen van 8 tot 10 jaar helpt bij het kiezen van de juiste sport. Op basis van wat een kind leuk vindt en aan de hand van beweegoefeningen kan elk kind leren welke sport het best bij hem of haar past.
Skateboarden, vliegeren, zeilen, scouting, atletiek, zwemmen, skaten, mountainbiken, tennissen, kanoën, klimmen in een klimbos, paardrijden, voetballen, golfsurfen, hockeyen, langlaufen, beachvolleybal.
Steeds meer kinderen in de sportschool
En hoewel sporten heel gezond is, kan te veel en te zwaar sporten voor kinderen juist heel gevaarlijk zijn. Hun lichaam moet zich nog volop ontwikkelen en ze zitten in een groeifase. Het grootste gevaar zit hem in het krijgen van blessures, met alle grote gevolgen van dien.
Tennis is voor kinderen meestal leuk als ze 6 of 7 jaar zijn, al kan dat natuurlijk per kind verschillen. De KNLTB kent namelijk het programma Tenniskids, dat dankzij speciale materialen tennis voor de jonge jeugd tot een heel plezierige en goede sport maakt.
Vanaf welke leeftijd kan je kind op judo? Voor kinderen vanaf 3 jaar zijn er al verenigingen die judo aanbieden. Dit wordt ook wel kleuterjudo genoemd. Spelenderwijs wordt geleerd om in evenwicht te blijven en je te houden aan de regels.
Een tijdje geleden publiceerden wij een artikel over de intensiteit van het handbal. Tijdens het handballen verbrand je al snel zo'n 8 calorieën per uur per kilo lichaamsgewicht. Iemand van 70 kilo verbrandt zo'n 560 calorieën tijdens een uurtje handballen.
De wedstrijden en handbaltoernooien zijn natuurlijk het hoogtepunt van de week. Handbal is dus een gezonde sport en heeft verschillende eigenschappen waar kinderen hun hele leven lang voordeel van hebben. Kijk hier op de kaart om een club bij jou in de buurt te vinden en meld je hier aan voor een proeftraining.
Kinderen met voldoende zelfvertrouwen geloven in zichzelf. Ze geloven in wat ze kunnen. Ze vinden zichzelf de moeite waard en durven nieuwe uitdagingen aan te gaan.
Onzekerheid bij kinderen, jongeren en pubers is eigenlijk een gevolg van het hebben van een verminderd zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. Het krijgen van veel liefde en positieve aandacht tijdens de kinderjaren geeft je kind het gevoel de moeite waard te zijn.
Bij vechtsporten als aikido, judo, boksen, taekwondo en karate staan samenwerken en omgaan met weerstand en conflict centraal. Deze sporten richten zich op het vergroten van de fysieke en mentale weerbaarheid, het verbeteren van het zelfbeeld, zelfbewustzijn en zelfvertrouwen en het versterken van sociale vaardigheden.
Fitness, bowlen en tennis vinden zowel meisjes als jongens leuk om te doen. Er zijn duidelijk verschillen in populariteit van takken van sport tussen de jonge en de oudere jeugd. Zwemmen, (veld)voetbal, turnen en dansen zijn de meest beoefende sporten onder de zes tot elfjarigen.
Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat fietsen en wielrennen een prima alternatief kunnen vormen voor hardlopers wanneer een hardlooptraining niet realiseerbaar is. Daarnaast is ook gebleken dat fietsen een meerwaarde kan zijn voor het prestatievermogen van de hardloper.
Nicoline: 'Het is geen intensieve sport, maar tegelijkertijd is een gemiddelde training wel een redelijke cardiofitness workout. Anders gezegd: paardrijden zorgt vaak voor een verhoogde hartslag. De gemiddelde ruiter heeft dan ook een redelijke conditie.