Een grappige mengvorm is de stromboli: een hartig gevuld brood, dat eigenlijk een soort opgerolde pizza is. Lekker met pesto, mozzarella en zongedroogde tomaten bijvoorbeeld. Focaccia is een andere broodsoort die Italianen graag bij de maaltijd eten.
Hou je van zoete brioches of cornetti (croissants), met jam, honing of Nutella dan zit helemaal goed in Italië. De Italianen ontbijten namelijk het liefst zoet. Ze ontbijten thuis met een kop warme melk en koekjes om lekker te dopen of buiten de deur bij een barretje met een cappuccino met een brioche.
Het is een doodsimpel broodje van meel, gist, water, zout, soms een beetje suiker en olijfolie. Je ziet ze in elke bakkerij, en dat is geen toeval. Goedkoop brood is namelijk een basisrecht in Italië. Je mag bakken wat je wilt als bakker, maar je bent verplicht om Il pane comune in je assortiment te hebben.
Italianen eten niet gauw een simpel broodje maar nuttigen een uitgebreide warme maaltijd. Bij de Italianen thuis bestaat dit vaak uit een primo (warm pasta gerecht), een secondo (vlees- of visgerecht) en een contorno (bijgerecht zoals salade, aardappelen of andere groenten).
Als eerste eten ze een soep of wat pasta, gevolgd door arrosto (sneetjes vlees) of kalfvlees met groenten (wortelen, broccoli, ...). De lunch eindigt met een vers stuk fruit of een klein gebak met caffè. Sommige Italianen houden het echter bij één maaltijd. Ze drinken dan een caffè en eten een tramezzino.
Goedkoop boodschappen doen
Een liter melk kost op dit moment gemiddeld € 1,24. Voor een brood betaal je € 1,59 en een fles wijn uit de middenmoot heb je al voor 5 euro.
Waar moet je naartoe? Er zijn in Italië veel benamingen voor de bakkerij: il panificio, la pannetteria of il fornaio . Het is een beetje afhankelijk van de streek welke term ze gebruiken, maar wanneer je erom vraagt zullen ze je altijd begrijpen.
Ciabatta is een broodsoort die van oorsprong uit Italië komt. In tegenstelling tot andere Italiaanse broodsoorten is de ciabatta een relatief nieuwe broodsoort. De eerste productie ervan wordt geclaimd door Arnaldo Cavallari in 1982 in Veneto, waarbij het als tegenhanger van de Franse baguette werd gezien.
De typische ingrediënten voor ciabatta zijn water, bloem, gist, melk, olijfolie, zout, kruiden.
Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is. Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
Toscaans brood is zonder zout! Pane sciocco heet dat. Een legende zegt dat in de XII eeuw de stad Pisa het zout duur liet betalen aan de stad Florence. De inwoners van Florence protesteerden hiertegen door brood zonder zout te maken.
Dit grote, platte brood dankt zijn naam aan de tijd dat de Etrusken in Noord-Italië het op een hete steen bakten boven de kooltjes van een vuur dat nog nagloeide.
Focaccia is een Italiaans plat brood. Het komt oorspronkelijk uit Ligurië, de streek rond Genua, en de naam komt waarschijnlijk van het Latijnse focus (haard), zoals het werd genoemd door de Etrusken die het brood op hete stenen bakten.
Ciabatta
'Tsjaa-bat-taa' in plaats van 'siee-ja-bat-ta'.
Je wegsturen is onbeleefd in Italië, dus als jij niet om de rekening vraagt, kun je lang wachten. What is this? Wat je in de supermarkt al niet mag, accepteert de marktkoopman al helemaal niet: het vastpakken en bekijken van de koopwaar. Er zijn fanatiekelingen die zelf klappen uitdelen, hebben we vernomen.
Als er iets belangrijk is voor Italianen, is het hun familie. Dus als er iemand dode familieleden begint te beledigen, weet je dat het menens is. Met deze traditionele Romeinse uitdrukking deel je mee dat de ontvanger afstamt van voorvaders met een dubieus moraal. Dat zeg je dus niet zomaar tussen neus en lippen door!
Sommige dingen zijn juist heel goedkoop in Italië. Zo kun je de lekkerste Italiaanse wijnen bij de boer zelf kopen, of in een grote wijnhandel. Door het rechtstreeks bij de producent te kopen, is de wijn veel goedkoper. Dit geldt natuurlijk ook voor olijfolie, worst, kazen en andere heerlijke streekproducten.
In ons land lag het bruto inkomen op ruim 44.000. Dat is 3000 euro meer dan in Duitsland. Een Italiaan verdiende 23.406 euro bruto per jaar. In Griekenland was dat 29.000, Spanje 26.300 en Cyprus 24.700.
Pizza, het bekendste Italiaans eten.