Uw bezoek aan Zweden is niet compleet zonder een echte Kanelbulle bij je koffie gegeten te hebben. Ieder Zweeds koffietentje is dan ook met gemak te herkennen aan de heerlijke geur van deze verse kaneelbroodjes. De Kanelbulle is zelfs zo populair onder de Zweden, dat ze er een speciale feestdag voor ingeluid hebben.
Zweden is een mysterieus land van noorderlicht, bergen en dichte bossen. Denk aan sneeuw, Lapland en het huis van de Kerstman. Maar Zweden staat ook voor z'n bekende merken - IKEA, Volvo - en de popgroep ABBA. Het land heeft een oppervlakte zo groot als Californië en heeft slechts 9 miljoen inwoners.
De Zweden streven naar zo natuurlijk mogelijk voedsel. Het hoofdingrediënt van een Zweeds gerecht is voornamelijk wild: rendier, vis of eland. Veel Zweden jagen en vissen, vooral in Zweeds Lapland. Niet alleen in restaurants proef je dit wild, ook bij de mensen thuis wordt het voorgeschoteld.
Maar door het gebruik van het geel en blauw uit de Zweedse vlag en natuurlijk de eenvoud en sierlijkheid van Zweeds design is de meubelgigant altijd herkenbaar gebleven als typisch Zweeds. Als je in Zweden op zoek gaat naar iconen zoals elanden, Dalapaardjes en Vikingen, mag je IKEA niet overslaan.
Zweden staat om vele zaken bekend. Denk maar eens aan IKEA, ABBA, Pippi Langkous, Nils Holgersson en de houtproductie. In heel het land zijn vele ongerepte stukken natuur te vinden die vaak ondergebracht zijn in Nationale parken en natuurreservaten. In deze gebieden leven o.a. Elanden, Beren, Wolven en Lynxen.
smörgåsbord: Dit is wel het bekendste gerecht dat Zweden kent. Je kunt het vergelijken met een uitgebreid buffet met veel vis en vlees. Dit buffet bestaat uit 4 gangen: Het begint met een haringbuffet, waar je verschillende soorten ingemaakte haring kunt vinden.
Het Zweeds brood is een rond, zacht en plat brood, bereid volgens traditioneel Scandinavisch recept op basis van tarwe- en roggemeel, suiker en melk. Het Zweeds brood vormt een ideale basis voor een 'zachte' sandwich.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
Naast veel vis eten de Scandinaviërs natuurlijk ook vlees op zijn tijd. En niet zomaar vlees. Op het menu staat onder andere veel wild, zoals eland en rendier. In Zweden rollen ze hier graag balletjes van, terwijl ze in Finland de voorkeur geven aan stoofgerechten.
In de avond is het tijd voor...
In Noorwegen gaan de mensen al vroeg aan tafel voor de warme maaltijd, vanaf 16.00 uur staat het eten klaar. Dit komt doordat het hier eerder donker is. In Denemarken en Zweden schuiven ze wat later aan, daar eten de inwoners rond 18.00 uur of later.
Surströmming staat wereldwijd bekend als een van de smerigste gerechten. Dit komt voornamelijk door de opvallende geur die vrijkomt wanneer een blik hiervan wordt geopend. Door het openen van zo'n blik ontsnapt een kenmerkende, sterk doordringende geur die de meeste mensen uiterst onaangenaam vinden.
Zweeds kraanwater is schoon, lekker en zo goed als gratis. Geen enkel probleem om dus gewoon de kraan open te zetten als je dorst hebt. Maar ook als je geen kraan in de buurt hebt, kun je vaak gerust water drinken uit de bergbeekjes en riviertjes.
De alcoholverkoop in Zweden wordt door de overheid gereguleerd, waardoor drank enkel in een Systembolaget (systeembedrijf) kan worden gekocht. Er geldt een minimumleeftijd van 20 jaar voor het aanschaffen van alcoholische drank boven de 3,5%.
IJsland en Noorwegen zijn aanzienlijk duurder, met Noorwegen als topper. Zoek je een goedkope bestemming, dan is Scandinavië wellicht niet jouw keuze.
Geen euro maar de Zweedse kroon
Op 13 september 2003 heeft de Zweedse bevolking zich uitgesproken tegen de komst van de euro. Als gevolg hiervan betaalt men in Zweden nog altijd met de Zweedse kroon (SEK).
Toch hoeft uit eten in Zweden niet duur te zijn. Lunchen kan je bijna overal voor ongeveer 10 euro (zie verder, dagens rätt). Waar ik eerlijk gezegd wel soms van schrik zijn de prijzen van een kanelbulle in een echte bakkerij (en dus niet in de supermarkt). Die zijn wel wat duurder dan de boterkoeken in België.
Zweden houden van Nederlanders: “Ze zijn direct, maar ook daadkrachtig” Hoogopgeleide Nederlanders zijn heel gewild in het buitenland. En de liefde is wederzijds: het aantal emigranten bereikte een record in 2014. Vooral de Zweden zijn dol op de directe, hardwerkende Hollanders.
In Zweden is de fooi voor bediening en service in hotels en restaurants vaak al verrekend met de prijs. In restaurants wordt wel gerekend op een fooi van ongeveer 7 tot 10% van de totale rekening. Portiers en ander personeel rekenen eveneens op een kleine fooi.