Een tikkende radiator is niet schadelijk voor uw systeem, maar kan wel irritant zijn. Het tikkende geluid ontstaat in veel gevallen door lucht in de radiator. In dat geval is uw radiator ontluchten de oplossing voor het getik.
Een modulerende thermostaat
De tikgeluiden ontstaan vooral als de cv-installatie heel snel opwarmt. Een makkelijke oplossing tegen de tikkende verwarmingsbuizen is door de verwarming langzamer te laten opwarmen. Dat kan bijvoorbeeld met een modulerende thermostaat.
Dat tikkende geluid dat u hoort wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het uitzetten en/of krimpen van de metalen leidingen in uw woning. Zet u de verwarming aan of hoger? Dan zetten de leidingen uit. Koelen ze af, dan zullen de leidingen krimpen.
Luchtbellen in de centrale verwarming zijn een normaal verschijnsel. Ze kunnen ontstaan wanneer je radiator zich vult met water en er wat lucht achterblijft. Hoewel de bellen op zich onschuldig zijn, kun je ze toch maar beter verwijderen. Anders loop je het risico dat de leidingen van je chauffage oxideren.
Indien radiators een borrelend geluid maken, kan dit te wijten zijn door een teveel aan lucht. Je dient de radiatoren te ontluchten en daarna mogelijk nog even de CV druk weer op peil brengen, door water bij te vullen.
Is er een suizend geluid uit de radiator of de leidingen te horen? Dit kan ook een licht geruis zijn. Dan is het tijd om de radiatoren eens te ontluchten.
Als de cv draait dan hoor je het water door de leidingen lopen. De radiatoren zijn al ontlucht. De ketel zelf heeft een automatische ontluchting . Hier de gegevens van de cv.
Ontbrandingsdrempel. Om meteen maar met de deur in huis te vallen: een goed functionerende CV verwarming kan geen brand veroorzaken. De verwarming houdt namelijk rekening met een ontbrandingsdrempel die nooit overschreden kan worden.
Maakt je radiator een klotsend of tikkend geluid? Dan moet je zo snel mogelijk de verwarming ontluchten. Deze geluiden wijzen er namelijk op dat er lucht in de radiator zit.
Zit er geen ontluchter aan de bovenzijde van de radiator? Dan wordt het iets lastiger. Volg dan de cv-leiding naar een volgende radiator die wel te ontluchten is. In principe is het ontluchten van een cv-ketel zo'n eenmaal per jaar nodig.
Klapperende waterleidingen in uw woning worden veroorzaakt door lucht in de leiding. Lucht in de leidingen ontstaat automatisch na verloop van tijd en is op zich niet verontrustend. U kunt het ook simpel oplossen door de leidingen te ontluchten.
Zelf een waterleiding ontluchten? Het ontluchten van een waterleiding is iets wat niet veel mensen al eens eerder gedaan hebben. De kans is wel aanwezig dat u de leidingen van uw cv-ketel eerder ontlucht heeft. Dit doet u simpelweg met behulp van het ontluchtingskraantje van een radiator.
Tips om waterslag te voorkomen
Je hebt minder kans op waterslag als je ruimere leidingen hebt. Het is belangrijk dat het water of vloeistof met een lage snelheid wordt verplaatst. Het kan gebeuren dat er lucht in je leiding terecht komt. Leg de leiding daarom op zo een manier aan dat de lucht makkelijk weg kan.
Een modulerende thermostaat kan al warmte geven vóórdat het te koud wordt. Hij wacht dus niet tot het te koud is. Resultaat: een véél geleidelijker temperatuur in huis!” “Als er een klein beetje warmte nodig is, stookt de modulerende thermostaat je radiatoren niet op tot 80 maar tot 50 graden.
Je hoeft niet alle radiatoren open te zetten. Het belangrijkste is dat alle radiatoren in de ruimte waar de thermostaat zit wel open staan. Verder mogen alle andere radiatoren gewoon dicht gedraaid worden.
U kunt zelf eenvoudig uw expansievat controleren. Om erachter te komen of uw expansievat kapot is of niet, heeft u enkel een hard voorwerp nodig. Tik met bijvoorbeeld een sleutel of schroevendraaier op de boven- en onderkant van het vat. Wanneer u twee verschillende geluiden hoort, is uw drukvat in orde.
De kans dat een huishouden in Nederland dit jaar thuis een brand meemaakt is 1 op 65. Reden voor de Brandweer en de Brandwonden Stichting om Nederlanders brandpreventie- en vluchttips te geven.
De vier meest voorkomende oorzaken van brand in huis zijn: Elektrische apparaten. CV-ketel of meterkast. Koken op gas.
Terwijl de risico's eigenlijk alleen maar zijn toegenomen, geeft de gemiddelde MKB'er vreemd genoeg brandpreventie niet altijd de hoogste prioriteit. Uit kostenoverweging, maar ook vanuit gemakzucht.
De belangrijkste reden om een verwarming te ontluchten, is het feit dat de kachel minder snel warm wordt als er veel lucht in de leidingen zit. Lucht geleidt niet, waardoor de cv-ketel heel veel energie nodig heeft om het warme water bij uw radiatoren te krijgen.
Een expansievat moet nooit worden ontlucht. Wel moet het minstens één keer per jaar worden onderhouden. Daarbij moet de luchtdruk van het vat worden gecontroleerd (net als bij een autoband is bijpompen soms nodig). Daarvoor moet het water eerst uit het vat worden gehaald.
Het doorlaten van zuurstof heet diffusie. Als de cv-installatie dicht is hoeft deze niet ontlucht te worden, maar het kan zeker geen kwaad om deze toch regelmatig met de hand te ontluchten. Zit er inderdaad geen lucht in het cv-systeem, dan komt er meteen water uit.
Roestvorming stopt niet vanzelf en daarom is het belangrijk om direct actie te ondernemen wanneer er roest te zien is op een radiator. Roest moet niet alleen verwijderd worden, maar de radiator moet ook weer opnieuw worden beschermd met een primer en lak.
Waterslag is een nadelig effect wat zich voordoet in onder andere waterleidingen. Maar in principe kan het voorkomen in allerlei soorten leidingen waar vloeistof onder druk door leidingen stroomt en plotseling in gang of stop gezet kan worden.