Stijging wettelijk minimum loon
Per 1 juli 2023 is het wettelijk minimumloon gestegen met 3,13%. Voor fulltime werknemers van 21 jaar en ouder betekent dit dat het minimumloon nu €1995,- per maand bedraagt. Bekijk het volledige overzicht van de minimumloonbedragen op de website van de Rijksoverheid.
Het Burgerlijk Wetboek bevat de belangrijkste regels van het arbeidsrecht. Deze regels vind je in boek 7 titel 10 van dit wetboek. Het gaat om bepalingen over het begin en het einde van de arbeidsovereenkomst en regels waaraan werkgevers en werknemers zich moeten houden.
Alle werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken. Om daarvoor te zorgen is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Werkgevers en werknemers zijn samen verantwoordelijk voor het gezond en veilig werken en voor de invulling van deze wet in de eigen organisatie of branche.
Het arbeidsrecht is de tak van het recht die de verhouding tussen een werkgever en een werknemer regelt. Een werknemer is iemand die zich er contractueel, dat wil zeggen door middel van een arbeidsovereenkomst, toe verbindt onder het gezag van de werkgever te werken in ruil voor een loon.
bescherming tegen discriminatie op grond van geslacht, ras, geloof, leeftijd, handicap of seksuele geaardheid. arbeidsrecht: deeltijdwerk, vaste arbeidscontracten, werktijden, werkende jongeren, informatie en raadpleging van werknemers.
De Grondwet is het belangrijkste staatsdocument en hoogste nationale wet van Nederland. Zij bevat de regels voor onze staatsinstellingen en de grondrechten van de burgers. Daarnaast bevat de Grondwet regels over bestuur, wetgeving en rechtspraak.
Meestal gaat het om drie soorten wetsteksten: richtlijnen, verordeningen en besluiten.
In de Arbeidsomstandighedenwet - of kortweg: de Arbowet - staan regels voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers te bevorderen.
Onder het arbeidsrecht vallen alle afspraken die een werkgever en een werknemer met elkaar maken. Deze afspraken worden meestal vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. In een arbeidsovereenkomst komen de afspraken te staan over werkdagen- en tijden, je functie, salaris, vrije dagen enzovoort.
Het arbeidsrecht kent een aantal artikelen van dwingend recht. Dit betekent dat niet van die wettelijke bepalingen afgeweken mag worden. Wanneer wel mag worden afgeweken van de wettelijke bepalingen is sprake van regelend recht.
Binnen het arbeidsrecht staat de bescherming van werknemers voorop. Het doel van het arbeidsrecht is om meer evenwicht te creëren tussen werkgever en werknemer. Zonder de regels van het arbeidsrecht, zou een werkgever een aanzienlijke machtspositie hebben tegenover de werknemer.
Op 1 augustus 2023 is de Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium ingegaan die meer mogelijkheden biedt om in te grijpen bij ernstige misstanden op scholen en instellingen. In uitzonderlijke situaties kan de minister het bestuur van een school een aanwijzing geven.
In het Nederlandse recht zijn rechtsbron: 1 de wet; 2 de jurisprudentie (de rechtspraak); 3 de gewoonte; 4 verdragen en sommige besluiten van volkenrechtelijke organisaties. Niet al het geldende recht staat dus in de wet.
In het algemeen geldt dat internationale verdragen (VN/Europa) bovenaan de rangorde staan, gevolgd door landelijke wetgeving zoals de Grondwet, Algemene wet bestuursrecht, Wmo, ministeriële besluiten en regelingen en tot slot de provinciale en gemeentelijke verordeningen en beleidsregels.
89% van de Nederlanders vindt het belangrijk dat we een Grondwet hebben. De vrijheid van meningsuiting, stemrecht en recht op privacy worden gezien als de belangrijkste grondrechten. En 80% van de Nederlanders vindt dat de Grondwet beter bekend moet zijn bij alle burgers van Nederland.
De Grondwet draagt de rechtspraak aan de rechterlijke macht op. In art.112 lid 1 Grondwet is voor wat betreft het burgerlijk recht de berechting de berechting van geschillen over burgerlijke rechten en over schuldvorderingen opgedragen aan de rechterlijke macht. Deze opdracht is uitgewerkt in formele wetgeving.
Alleen noodzakelijke informatie
Het verwerken van bijzondere persoonsgegevens is meestal verboden. Daarom mag u er niet naar vragen. Daar komt bij dat uw werknemers onder uw gezag staan. Hierdoor kunnen zij zich eerder verplicht voelen om informatie over hun ziekte te delen als u ernaar vraagt.
Arbobeleid is alles wat uw werkgever doet om u veilig en gezond te laten werken. Uw werkgever is volgens de Arbowet verplicht om hiervoor te zorgen. Uw werkgever stelt het arbobeleid op in samenwerking met de vertegenwoordiging van werknemers (ondernemingsraad, personeelsvereniging, vakbonden).
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of werkgevers én werknemers zich aan de arboregels houden. Het gaat hierbij meestal over arbeidsomstandigheden, arbeidsvoorwaarden of werktijden. Bij overtreding kan de Nederlandse Arbeidsinspectie een aantal maatregelen opleggen.