Alleen het onkruid op verharding bestrijden met onkruidbranders heeft geen zin. Het is alleen zinvol als er niet veel onkruid staat en er geen grond op de verharding ligt. Branden werkt vooral goed als een soort preventieve handeling in een pakket van maatregelen. Het dood namelijk naast kleine plantjes ook de zaden.
Onkruidbranders: verwacht geen wonderen
Onkruidbranders gaan een stap verder. De branders uit onze test kunnen met temperaturen tot wel 2000°C het onkruid sneller bestrijden. Maar verwacht geen wonderen. Je zult je terras meerdere keren moeten behandelen, zodat het onkruid langzaam afsterft.
Door het wegbranden van het onkruid wordt de volledige plant gedood. Je zal er dan ook niet snel terug hinder van ondervinden, in tegendeel. Gebruikmaken van chemische producten bij het bestrijden van onkruid mag dan wel vrij efficiënt zijn, het vormt een regelrechte aanslag op het milieu.
Wil je onkruid op een milieuvriendelijke manier bestrijden? Dan kun je een onkruidbrander gebruiken. Met een onkruidbrander bestrijd je ongewenste planten door er een hittestraal op te richten. Daardoor droogt het onkruid uit en verdwijnt het.
Met een onkruidbrander verhit je het onkruid enkele seconden, hierdoor barsten de cellen van de plant en droogt de plant uit. Vervolgens verkleurt de plant en sterft hij af. Het wegbranden van de plant herhaal je na een paar weken, zo verdwijnt het onkruid helemaal.
Het gebruik van kokend water is de meest milieuvriendelijke oplossing met het meest snelle zichtbare resultaat. De hitte van het water stolt de eiwitten in de plant. De geraakte delen beschadigen meteen. Wanneer u voldoende water gebruikt, kunnen zelfs de wortels van het onkruid beschadigen.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Onkruid zoals een paardenbloem gaat vaak een stuk lastiger, omdat deze lange penwortels hebben. Blijft een stukje van deze wortel nog in leven, dan is de kans groot dat het plantje binnen enkele weken weer terug groeit. Het onkruid branden regelmatig blijven herhalen, is aan te raden om het plantje uit te putten.
Dood onkruid met kokend water.
Kokend water is direct beschikbaar, goedkoop, natuurvriendelijk en effectief voor het doden van onkruid tussen de tegels. Het kan zelfs zaden en wortels doden. Deze methode is vaak effectiever (en goedkoper) dan het gebruik van bijvoorbeeld azijn.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
De elektrische onkruidbrander
Vooral bij het gebruik van een gasbrander, heb je meer kans op beschadiging van je borderplanten. De elektrische onkruidbrander kan de hitte veel meer geconcentreerd afgeven. Je kunt onkruid veel nauwkeuriger verwijderen.
Veel mensen gebruiken onkruidbranders om snel en efficiënt onkruid weg te branden. Maar die branders zijn niet zo onschuldig, er is een groot risico op brand. Dat komt omdat onkruid wordt verbrand met een directe vlam. Zeker in periodes van droogte en in de buurt van houten structuren is dat gevaarlijk.
Onkruidverdelgers met glyfosaat, zoals Roundup, mogen al sinds vorig jaar niet meer verkocht worden. Toch vind je de groene bussen nog steeds in de winkelrekken. Al is er wel een belangrijk detail veranderd: het glyfosaat is vervangen door een andere stof: pelargonzuur.
Het onkruidbranden op gas is een goede methode om onkruid te lijf te gaan. Met behulp van de gas onkruidbrander wordt het onkruidplantje verhit door een vlam. De plantencellen worden hierdoor verhit, waardoor het onkruidplantje uiteindelijk afsterft. Een onkruidbrander op gas heeft Action meestal in haar assortiment.
Kinzo 88
Deze goede onkruidbrander is ook erg handig voor het aansteken van je barbecue. Dit doe je in een handomdraai. Qua prijs is deze onkruidbrander erg interessant. Hij kost namelijk iets meer dan 30 euro.
Onkruidbranders die werken op gas, dienen voorzien te worden van een gasfles. Deze gasfles dient gevuld te zijn met het gassoort propaan, butaan of propaan en butaan in de mix.
Onkruid kan niet tegen een overdosis zout. Het onkruid zal vanzelf afsterven op het moment dat het zout opneemt. Strooi daarom royaal strooizout over de tegels en herhaal dit om de paar weken. Strooizout is redelijk goedkoop en per seizoen zal je zo'n 3 tot 4 zakken nodig hebben.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Aangetrild gebroken puin zorgt voor een dichte laag waar onkruid vrijwel niet doorheen groeit. Natuurlijk kan zand ook afdoende zijn (puin is kostbaarder), maar daar kunnen nog wat organische resten is voorkomen waar zaadjes dankbaar gebruik van maken.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
Wil je een stuk van je tuin bestraten maar wemelt het van het onkruid, dan is worteldoek een uitkomst. Dit zijn grote matten van geweven kunststof vezels waar planten niet doorheen kunnen groeien.
Sinds eind 2018 is de verkoop van glyfosaat, beter bekend onder de merknaam Roundup®, aan particulieren verboden. Ook het inzetten van andere selectieve onkruidbestrijders, om jouw tuin te vrijwaren van onkruid, is niet meer mogelijk.
Een dag na de behandeling mag je al opnieuw planten en zaaien. Wat is de beste periode om onkruid te bestrijden? Je gebruikt Roundup® onkruidbestrijder het beste bij zacht weer (een temperatuur tussen 12 en 25 graden en windstil). Roundup® onkruidbestrijder is het hele jaar door even effectief.
Sinds 2016 is Glyfosaat als chemische onkruidbestrijding verboden in de groenvoorziening én in tuinen. Het Europese verbod op o.a. glyfosaat heeft gevolgen voor groenvoorzieners zoals Allgroen bv én ook voor u als particuliere tuinbezitter.