Een plant die teveel water krijgt kan in 1e instantie stoppen met groeien.Vervolgens verkleuren de bladeren naar geel of juist bruin, waardoor het líjkt of er juist te weinig water gegeven is. Dit verschil is soms moeilijk te zien. Uiteindelijk laat de plant zijn blad vallen of gaat hij helemaal slap hangen.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Dagelijks een klein beetje water bij de planten gieten is tijdens een warme periode niet voldoende. Het water bereikt dan niet de dieper gelegen wortels. Bij normale droogte is het daarom raadzaam om één tot twee keer per week veel water te geven. Liever een uur per week, dan dagelijks heel kort.
Vallen er blaadjes van de plant af en is de potgrond helemaal uitgedroogd? Dan kunt u het beste de plant met binnenpot 15 minuten in een emmer water zetten.Vervolgens zet u de plant weer terug in de huidige pot.Daarna kunt u als extra de plant lichtjes besproeien met een plantenspuit.
Als wortels gaan rotten, dan lukt het ze niet meer om water en voeding op te nemen, en dan krijg je ongeveer deze symptomen: vergelend blad, slappe bladeren en slappe stengels. Het rottige is dat dit bijna dezelfde symptomen zijn als de symptomen veroorzaakt door te weinig water geven.
Een plant die teveel water krijgt kan in 1e instantie stoppen met groeien. Vervolgens verkleuren de bladeren naar geel of juist bruin, waardoor het líjkt of er juist te weinig water gegeven is. Dit verschil is soms moeilijk te zien. Uiteindelijk laat de plant zijn blad vallen of gaat hij helemaal slap hangen.
Om te bepalen of je plant water nodig heeft is het dus belangrijk om goed aan de grond te voelen. Blijft er grond aan je vinger plakken, dan betekent het dat de grond vochtig is. Overigens, als de grond bovenop droog is, betekent dat niet dat de hele grond droog is. Onder in de pot kan de grond nog altijd vochtig zijn.
Bovendien is wortelrot heel gemakkelijk te herkennen aan zachte, bruine wortels. Als je wortelrot vermoedt bij je kamerplant, haal hem dan voorzichtig uit de pot en onderzoek de wortels. Het wortelstelsel van een gezonde plant is stevig en wit van kleur.
Bruine vlekken: te veel / te weinig water
Haal bij twijfel de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem. Vaak is de potgrond daar natter dan je in eerste instantie denkt. De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
's Ochtends of 's avonds water geven? Je krijgt meestal het advies om je planten buiten 's avonds water te geven. 's Avonds koelt het af, water kan diep de grond in zakken, en de planten hebben meer tijd om water op te nemen voordat het verdampt. Heb je nou slakken in je tuin, dan kun je beter 's ochtends water geven.
Het tijdstip van je plant water geven, maakt ook nog uit. Over het algemeen wordt namelijk aangeraden dat je het beste in de ochtend kan gieten.
Planten water geven doe je het beste 's morgensvroeg, aan het einde van de middag of aan het begin van de avond. Dan is de zon minder fel of verdwenen en kunnen planten het water beter opnemen. Water geven in de zon is geen goed idee.
Hoeveel water geef je een plant? De meeste planten krijgen liever in één keer wat meer water dan elke keer een klein beetje. Zorg er wel voor dat je niet te veel geeft, dit merk je als de aarde altijd vochtig blijft. Je maakt dan kans op wortelrot en dan is het al snel gedaan met de plant.
Hoewel de waterbehoefte varieert van plant tot plant, raden we aan je planten 1 tot 2 keer in de week water te geven. Het is sowieso beter om ze 1 keer per week een flinke scheut te geven dan elke dag een beetje.
Het eerste dat u moet controleren wanneer de bladeren van uw plant geel worden, is de watergift. Het kan zijn dat u uw planten te weinig water geeft. Planten hebben vocht nodig om te overleven, en een gebrek aan water kan ervoor zorgen dat de bladeren geel worden en uiteindelijk verwelken.
Wortelrot kun je eenvoudig behandelen met bodemverbeteraars.Op deze manier wordt de plant via de grond weer hersteld.
Vermijd tocht en grote temperatuurschommelingen
De meeste kamerplanten zijn niet dol op grote temperatuurverschillen. Zet je kamerplant dan ook niet naast een deur om tocht te voorkomen. Let ook op in de winter en plaats je kamerplant dan niet direct naast het raam. Zeker niet wanneer het een raam met enkel glas is.
Controleer daarom regelmatig je plant op ziektes, een goede manier is door de onderkant van het blad zo nu en dan te controleren.Zitten hier zwarte of witte plekjes op die er voorheen niet zaten, dan is het zeer waarschijnlijk dat je plant een ziekte heeft opgelopen.
Indien een plant snel en veel bladeren verliest, dan kan dit meerdere oorzaken hebben. De plant kan op een plek met te weinig licht staan, maar ook kan de plant te weinig water krijgen. Te weinig licht is een probleem dat in de wintermaanden vooral voorkomt.
Is de potgrond vollédig uitgedroogd? Zet dan je plant met binnenpot 15 minuten (of tot de grond helemaal doorweekt is) in een emmer water.Besproei de plant vervolgens ook lichtjes met een plantenspuit. Extra tip: als je potgrond turf bevat, voeg dan een druppeltje ecologisch afwasmiddel toe aan de emmer water.
Water geven
Wanneer een plant te weinig water krijgt, kan de plant zichzelf niet goed onderhouden. Het beste wat je kunt doen is logischerwijs, extra water bijgeven. Je kunt beter één keer per week veel water geven, dan meerdere keren per week een klein beetje.
Hoe ziek is de plant? Heeft je plant een paar bruine bladeren of sterven sommige stelen af? Dan is ie misschien nog te redden door het dode materiaal weg te knippen. Zet je plant op een andere plek, geef 'm minder of juist meer water, vervang de potgrond en kijk wat er gebeurt.
Een week zonder water zullen de meeste kamerplanten overleven. Daarnaast geldt: liever te weinig dan te veel water, anders leggen ze in no time het loodje.
De grond moet permanent vochtig aanvoelen, maar hortensia's mogen niet met hun 'voeten' in het water staan. Anders sterven de wortels af en gaan de bloemen en bladeren slap hangen. Tip! Is hij 'verdronken', dan moet je de hortensia snoeien.