Met een elastische kit uit een spuitpistool kun je de kieren dichten. Maak eerst de kier schoon en tape de randen af met schilderstape. Daarna kun je de kier vullen met de kit. Bij grote kieren zul je niet genoeg hebben aan enkel de elastische kit.
Tochtstrip lijkt een bekender begrip dan tochtband. Deze worden dan ook vaak door elkaar gehaald, maar er is toch een duidelijk verschil. Een tochtstrip is namelijk hard/inflexibel en meestal gemaakt van aluminium of plastic, en tochtbanden zijn juist flexibel en meestal ook nog eens zelfklevend.
Oplossingen: Sluit het raam niet helemaal luchtdicht? Dan kun je het beste tochtstrips aanbrengen. Deze zijn makkelijk zelf aan te brengen met zelfklevende tochtstrips, zoals op de foto hieronder. Komt er lucht binnen via de kieren rondom het kozijn dan is het dichtkitten de beste oplossing.
Het werkt hetzelfde als een voorzetraam: je creëert een isolerende luchtlaag tussen het venster en de folie. Folie die op het glas van de ruit geplakt wordt. Deze glasfolie (of plakfolie) heeft een reflecterende laag die de warmte naar binnen terugkaatst.
Isolatiefolie aanbrengen
Isolatiefolie kun je op het glas plakken (raamfolie), of je spant het op het kozijn (kozijnfolie). Isolerende raamfolie kan worden aangebracht aan de binnenkant van enkel- of dubbel glas. Doorgaans wanneer glas vervangen niet mogelijk of niet gewenst is.
Belangrijk: je plakt het tochtband altijd aan de kant waar de deur of het raam TEGENAAN sluit. In dit geval dus de onderkant. Ik herhaal dit aan de bovenkant en de zijkanten. Aan de zijkanten plak ik het tochtband aan de binnenkant van het kozijn loodrecht op de deurpost, omdat de deur daar tegenaan sluit.
Heb je een schuifpui dan gebruik je een V-profiel met tochtband. Gaat het om het tochtvrij maken van een opdekdeur? Kies dan voor een E-profiel met tochtband. Bij stompe deuren maar ook bij ramen maak je gebruik van een D, E of rechthoekig profiel met tochtband.
De Ellen Zelfklevende tochtstrip D-Prof is volgens ons de allerbeste lange tochtstrip. Deze tochtstrip is maar liefst 7,5 meter lang en biedt daardoor onwijs veel mogelijkheden. De strip is bovendien zelfklevend, is geschikt voor dikke(re) kieren en kan gebruikt worden op zowel deuren als op ramen.
Met siliconenkit dicht je smalle kieren of naden (tot 5 mm) tussen muur en kozijn. Siliconenkit is elastisch, waterbestendig en je kunt zowel kit voor buiten als voor binnen kopen. Met een kitpistool spuit je de siliconenkit in de kier of naad om de naad op te vullen. Let op: siliconenkit is niet overschilderbaar.
Een kierdichting wordt opgevuld met een kader. Deze kaders zijn van Deventer profielen. Dit is een bekend merk onder de kader profielen. Een deur en raam heeft dus twee kierdichtingen die gevuld zijn met twee Deventer kader profielen.
Pur schuim is een product dat bestaat uit polyurethaan schuim en veelzijdig toe te passen is in de bouw. Pur schuim is te gebruiken voor het dichten van naden, kieren, gaten tussen vloeren, scheidingswanden en plafonds en het bevestigen/afdichten van deurkaders en raamkozijnen.
Bovendien is de vocht- opname van PUR zo klein dat het niet kan rotten of schimmelen. PUR-schuim is krimpvrij zodat de isolatie, ook na vele jaren, op zijn plaats blijft. PUR-schuim heeft een blijvende hoge isolatiewaarde.
Isolatiemateriaal kan niet schimmelen
Overal in de lucht bevinden zich sporen van schimmels. Deze sporen kunnen zich op isolatiemateriaal hechten en wanneer ze in contact komen met vocht, dan kan hierdoor schimmel op het isolatiemateriaal ontstaan. Vocht is overigens op alle fronten slecht voor uw isolatiemateriaal.
Vochtige lucht die op lange termijn het isolatiemateriaal kan aantasten en de isolatiewaarde naar beneden kan halen. In het ergste geval kunnen er zelfs schimmels ontstaan of kan het materiaal achter de isolatie rotten, met alle nadelige gevolgen van dien.
Dat komt neer op een besparing van 60 euro per jaar. 'Als de thermostaat dan ook nog een graadje lager kan, omdat het huis warmer aanvoelt, dan bespaar je nog eens zo'n 110 euro per jaar. Samen dus 170 euro per jaar. Kortom: je huis voelt warmer, je verspilt minder energie en je helpt het klimaat', aldus Mintjes.
D-tochtprofiel: heeft een grote luchtkamer die samen te drukken is. Ideaal voor grote kieren of naden van minimaal 4 mm tot maximaal 6 mm. P-tochtprofiel: heeft een kleine luchtkamer en is daardoor perfect om relatief grote kieren en gleuven te dichten van zo'n 3 mm tot 5 mm dikte.
Een D-profiel heeft een luchtkamer die samendrukbaar is. Ideaal voor grotere kieren. Een D-profiel heeft binnenin een holte, waardoor het materiaal goed samengedrukt kan worden. Deze luchtkamer compenseert oneffenheden tussen het kozijn en het raam.
Om een huis op te warmen met de verwarming, verbruik je gas en dat kost geld. Als de warme lucht vervolgens weer verdwijnt door gaten en kieren, verbruik je veel meer. Met tochtstrips kun je wel 270 euro per jaar besparen op gaskosten!
Je brengt de tochtband aan in het kozijn van een deur of raam dat open kan. De tochtband komt in het kozijn, tegenover de deur/het raam, zodat deur/raam tegen de tochtband sluit en deur/raam de tochtband 'plat' duwt en zo dus de kieren dicht.
Siliconen strips zijn transparant en hebben een lange levensduur (10 jaar). Rubber gaat iets minder lang mee (tot 8 jaar), maar is in meerdere diktes verkrijgbaar dan siliconen.
Het isolerende glasfolie zorgt voor maar liefst 50% minder warmte verlies en dat is natuurlijk niet verkeerd in de koude wintermaanden. Aangezien er minder warmte verloren gaat hoeft de verwarming minder vaak of minder warm aan en dat zorgt er voor dat het dus ook nog eens voordelig werkt voor je portemonnee.
De uiteindelijke isolatiewaarde (U-waarde) komt bijna overeen met die van standaard dubbel glas: ongeveer 2,7 W/m²K (tegenover 5,7 bij enkel glas). Hoe lager de U-waarde, hoe beter het raam isoleert. De voorzetramen kunnen zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant gemonteerd worden.
Professionele noppenfolie is relatief goedkoop en heeft al een isolatiewaarde van 3,3 K/watt/m2. Dus deze manier van isoleren is snel terug verdiend. De noppenfolie bevat luchtkamers van 31 mm in diameter en van 12 mm dik. Zoals iedereen wellicht weet isoleert stilstaande lucht het beste.