Insecten hebben een chitine huid. Dat is een harde schil waar de angel van het aanvallende insect niet doorheen komt. Dus elkaar steken kan eigenlijk niet gebeuren.
Bijen kunnen maar één keer steken: hun angel blijft zitten en de bij gaat dood.
Honingbijen kunnen echter maar één keertje steken. Dit is zo omdat hun angel bezet is met fijne weerhaakjes die ervoor zorgen dat de angel blijft zitten wanneer de bij zich wil terugtrekken. Hierdoor komt een gedeelte van haar ingewanden mee naar buiten en zal de bij dus sterven.
Dit geldt overigens alleen voor de koninginnen en de werksters. De mannetjeshommels hebben, net als alle andere mannetjesbijen, geen angel. Overigens zal een beklemd mannetje wel degelijk doen alsóf hij je gaat steken.
Bijen steken uit zelfverdediging, om hun nest te beschermen of om eventuele prooidieren te doden. Bij een steek ontstaat een kleine huidwonde en wordt er gif in de wonde gebracht, waardoor een insectensteek pijnlijk kan zijn.
Bijen zijn vreedzamer dan wespen, maar als hun nest wordt bedreigd of als je op ze trapt, halen ze hun wapen tevoorschijn. Een bijensteek is doorgaans minder pijnlijk dan een wespensteek, al bevat een bijensteek meer gif. Bijen steken echter maar één keer, waarna ze langzaam sterven.
Vechten. Onderling wordt door de bij, de hommel en de wesp wel eens gevochten om hun woning te beschermen tegen indringers. Dat vechten gaat meestal samen met bijten en deze gevechten kunnen heel erg heftig zijn. Elkaar steken zal wel worden geprobeerd.
Het beste antwoord. Bijen en wespensteken komen regelmatig voor, hommelsteken zijn eerder uitzonderlijk. Bijen steken vooral wanneer zij zich bedreigd voelen en gaan na de steek dood, doordat de angel in de huid achterblijft.
Een bijensteek is pijnlijk. Op het moment dat je wordt gestoken, voel je een stekende, brandende pijn. De huid rondom de steek wordt dik en rood. Ook kan het gaan jeuken.
Het beste is om de bij zo snel mogelijk dood te maken. Hitte is daarom het beste: in de zon in een buisje sterven de bijen binnen no time. Een hoge concentratie CO2 ook. Koude werkt ook prima..Zelf werk ik liever zo simpel mogelijk: dus het liefst met de methode van Jan kruit.
Als een wesp in je buurt komt, sla je hem het liefst snel weg. Maar daar moet je mee oppassen, want de stekelige insecten kunnen boos worden.
Kan het kwaad als een angel van een wesp of bij blijft zitten? Dat voelt oncomfortabel. Bovendien kan het gaan ontsteken. Verwijder de angel niet met een pincet, omdat bij het fijnknijpen meer gif kan vrijkomen.
Daarom gaat een wesp niet dood nadat hij jou heeft gestoken. De angel van een bij heeft weerhaakjes, waardoor een bij direct overlijdt na een steek.
Als de koningin voor haar overlijden of uitvliegen (wat gebeurt als ze met een deel van het volk gaat zwermen) nog wat eitjes of larfjes heeft achtergelaten, voeren de werksterbijen hen met koninginnegelei. Hierin zitten andere vitamines dan het voedsel dat de gewone bijen krijgen.
Door de angel met een pincet eruit te halen, heb je kans dat je tijdens het knijpen nog een restje gif in je huid 'perst'. Schrapen met een pas is vaak al voldoende om de angel eruit te halen. Mocht je in de buurt van een keuken zijn: een broodmes helpt ook.
Kom direct in actie in de volgende gevallen: Bij een steek in de mond of keel: Bel direct 112. Laat het slachtoffer ondertussen op een ijsblokje zuigen om de zwelling tegen te gaan. Bij een allergische reactie: Bel direct 112 bij allergische verschijnselen na een bijensteek.
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
Het is ook een zeer geliefd product bij sportblessures. Bijengifzalf laat zich eenvoudig op de huid aanbrengen en maakt spieren en gewrichten weer soepel. U brengt simpelweg een dun laagje bijengif zalf aan op de huid en masseert deze lichtjes in. De zalf wordt vanzelf opgenomen door uw huid.
Bij meer dan 20 steken spreekt men over een toxische vergiftiging. Personen van boven de 50 hebben vaker last met ernstige gevolgen dan jongeren of kinderen. De steekreactie van onze honingbij kan worden aangewakkerd door donkere kleuren, ruwe oppervlakken en beweging.
Hoe vervelend ook, het goed is dat ze er zijn (voor je glas heerlijke wijn…). De wespen die wél naar ons toe komen vliegen, komen niet voor ons. Het is de geur van eten en drinken die ze richting ons trekt.
Wespen steken alleen wanneer zij zich bedreigd voelen. Wespen zijn uit zichzelf niet agressief. Of dit nu terecht is of niet, een wesp beroept zich altijd op zelfverdediging. Helaas kunnen wespen gemakkelijk meerdere malen achter elkaar steken.
Hommels zijn over het algemeen geen aggressieve insecten en zullen slechts steken uit zelfverdediging wanneer ze in het nauw gedreven worden of wanneer hun nest verstoord wordt. Tijdens een steek spuit een hommel een hoeveelheid hommelgif in via de angel.
Bij sterke geurtjes zoals zweten of parfum. Na een bezoek aan paarden, schapen of ander vee. Uitademen richting bijen op de raat. Bevliegen van bepaalde bloemen, koolzaad, mosterd.
Spechten kunnen een gat in de kast hakken en met hun tong halen ze de bijen tussen de raten uit. Ze komen vooral voor in bosrijke gebieden. Men kan spechten afweren door de bijenhal af te sluiten met kippengaas.
De bij en de wesp steken allebei, maar…
Het belangrijkste verschil tussen bij en wesp is dat de bij haar angel verliest bij het steken en daardoor sterft. De wesp niet, die steekt en vliegt rustig weg. Ze kan tot wel tien keer steken. Bijen steken alleen als zij zich bedreigd voelen.